AMD cephesinden haberler; 45nm'ye geçiş, revizyon konusu

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
yazgüneşi
Kilobyte4
Kilobyte4

AMD cephesinden haberler; 45nm'ye geçiş, revizyon konusu

Mesaj gönderen yazgüneşi »

AMD cephesinden haberler; 45nm'ye geçis, revizyon konusu, dogal sekiz çekirdek ve Phenom FX serisi Yazar: FX57
Yüksek teknoloji firmaları yaptıkları çalısmalar ve ayırdıkları ciddi ar-ge bütçeleri sonucunda günümüzde 45nm üretim teknolojisi ile üretim yapabilir hale geldiler. Intel'in kurucularından G.Moore'un yaklasık 43 yıl önce kaleme aldıgı ve Electronics Magazine dergisinde yayınlanan, günüzmüde ise Moore yasası olarak bilinen transistör teknolojisine yönelik projeksiyonun geçerliligini daha ne kadar koruyabilecegi tartısıladursun geçtigimiz sene 45nm ile nanometrik küçülme konusunda önemli bir sıçrama gerçeklestiren ve yeni üretim teknolojisine kapılarını açan yarı iletken endüstrisinin lider ismi Intel'den sonra 2007 yılını sıkıntı ve problemler ile geçiren bir diger sektör devi AMD de bu yıl içerisinde 45nm üretim teknolojisi ile hazırladıgı yeni islemcilerini üretim bantlarından çıkarmayı planlıyor. Hannover, Almanya'da devam etmekte olan ve donanım dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul gören Cebit 2008 ile birlikte yeni ürün ve çözümlerin yanı sıra firmaların yakın ve orta ölçekli gelecek planları hakkında da çesitli bilgiler gün yüzüne çıktı.

Yakın geçmise baktıgımız zaman 130nm, 90nm, 65nm derken bugün 45nm üretim teknolojisine sahip, gelismis termal özellikleri olan ve meraklıları açısından çok daha yüksek saat hızlarına çok daha basit sogutma çözümleri ile ulasabilen islemciler kasalarımızın içini süslemeye basladı bile. Yeni üretim teknolojilerine geçmek pek çok uzmanın da altını çizdigi üzere son derece zor bir operasyon. Silikon teknolojisinin sınırlarına yaklastıgımız su günlerde yeni ve daha gelismis teknolojinin ürünlere nasıl uygulanabilecegi bir yana üretim tesislerinin yeni sürece adapte edilmesi bile ciddi zaman ve yatırım bütçesi gerektirebiliyor. Intel'den sonra 45nm üretim teknolojisine geçmeyi planlayan AMD, Cebit 2008'de hem 45nm islemcileri için canlı bir demo gerçeklestirdi hemde bazı ipuçları verdi. Yeni nesil üretim teknolojilerine geçis konusunda bir diger dev olan IBM ile yakın bir isbirligi içerisinde olan AMD'de yılın ikinci yarısı ile birlikte somut adımların atılması bekleniyor.Sektör içerisinde yer alan uzmanların önemli bir kısmı AMD'nin 2006 yılında yaklasık 5.5 milyar Amerikan Doları karsılıgında bünyesine kattıgı ATi'nin getirdigi finansal yük ve entegrasyon sürecinin kaybettirdigi zaman ile birlikte firmanın 2007 yılına pek konsantre olamadıgını belirtiyorlar. Uzun bir bekleyis ve gecikme döneminin ardından 19 Kasım'da pazara sundugu yeni nesil dogal dört çekirdekli Phenom ailesinin performans testlerinde en azından kullanıcıların beklentilerini karsılamaktan uzak olması bir yana islemcilerin çekirdekler arası ortak kullanıma açık olan L3 bellek yapılanması üzerinde yer alan TLB biriminde var olan bir hatanın her ne kadar özellikle lab. ortamında bile olsa yük altında sistem çakılmalarına neden oldugunun anlasılması firmanın durumunu daha iyiye götürmeyen, can sıkıcı gelismeler olarak tarih sayfalarındaki yerini almıstı. simdi firma bir yandan revizyon güncellemesi bir yandan yeni üretim teknolojisine yönelik olarak sıkı bir çalısma içerisinde.

AMD cephesinde hem yeni revizyona sahip islemciler hemde 45nm üretim sürecine geçis konusunda önemli bilgiler gelmeye edvam ediyor. İsterseniz revizyon cephesinde yasanan gelismeler ile bu haberler degerlendirmeye baslayalım. AMD kullanıcılar arasında "TLB" sorunu olarak bilinen teknik hatanın var oldugu B2 revizyonlu islemcilerini güncelleyecegi B3 revizyonlu yeni modelleri Cebit dahilinde is ortaklarına ve partnerlerine gösterdi. Firma önümüzdeki çeyrek itibariyle yeni islemcilerini kullanıcılar ile bulusturmaya baslayacak .B3 revizyonlu islemcilerini Phenom 8x50 ve 9x50 serisi olarak adlandıracak olan firmanın modellendirme de isim degisikligine gitmesinin temel nedenleri olarak firmanın hem yeni bir baslangıç yapmak istemesinin hemde yüksek model numarasının kullanıcılar nezdinde daha olumlu bir intiba yaratıyor olmasının etkili oldugu ifade ediliyor.

Önümüzdeki günlerde B2 revizyonunu esas alan endüstrinin üç çekirdekli (x86 mimarisi için) ilk islemci ailesi olan Phenom 8000 serisi ile birlikte yine B2 revizyonunu esas alan dört çekirdekli ve düsük güç tüketimli Phenom 9100e modelini kullanıma sunacak olan AMD, Nisan ayının sonu itibariyle B3 revizyonlu islemcilerini de endüstrinin begenisine sunacak. Phenom 8x50 ve 9x50 serisi dahilinde firma Phenom 8550, 8650 ve Phenom 9550 ve 9650 modellerini farklı zaman aralıklarında kullanıcılar ile bulusturacak. Bu noktada dikkatinizi çektigi üzere yeni revizyonlu islemciler zaten pazarda var olan Phenom 9500 ve 9600 modellerinin yenilenen varyasyonları ile tek çekirdegi çesitli nedenler ile kapatılmıs olan üç çekirdekli varyasyonlarından olusacak. AMD'nin daha yüksek saat hızına sahip Phenom 9750, 9850 gibi islemcilerini Haziran ayına dogru kullanıma sunması beklenirken firmaya yakın kimi kaynaklar AMD'nin yüksek saat hızı için 45nm sürecine geçisi bekledigini de ifade etmiyor degil.Phenom islemcilerine konsantre olabilmek için çift islemcili ve sekiz çekirdekli Quad-FX (FASN8) platformunu da askıya alan AMD cephesinde Phenom FX islemcileri de adeta birer soru isareti oldu . Phenom 9500 ve Phenom 9600 ile baslayan revizyon odaklı sorunun ciddi zaman kaybettirdigi firmanın yüksek performans ve hız asırtma meraklıları için hazırlaması beklenen çarpan kilidi açık Phenom FX serisinin de 45nm üretim sürecine geçis ile birlikte devreye girecegi gelen haberler arasında yer alıyor. Konuya uzak olan kullanıcılar için revizyon güncellemesinin mimaride ciddi boyutta degisiklik saglamadıgını daha çok var olan minör hataların giderilmesi ve daha yüksek saat hızlarına ulasılması konusunda çesitli termal iyilestirmelerin gerçeklestirilmesine fırsat verdigini belirtmekte de yarar var. Bu noktada AMD'nin B3 revizyonlu yeni islemcilerden de performans sıçraması beklemenin pek dogru olmayacagını söylemek mümkün.

İs planı çerçevesinde Phenom 8x50 ve Phenom 9x50 serisi B3 temelli islemcilerine yönelik çalısmalarını devam ettiren AMD cephesinde firma bir diger taraftan 45nm üretim teknolojisine yönelik yogun mesaisini de sürdürüyor. Cebit fuarında canlı bir 45nm demosu gerçeklestiren AMD, yeni üretim teknolojisi ile hazırlanacak bazı islemcilerine ait erken mühendislik örneklerinin hazır oldugunu yaptıgı toplantı ile dile getirdi. Firma yılın ikinci yarısı ile birlikte yeni üretim teknolojisine sahip islemcilerini de devreye sokmaya baslayacak. Tabi AMD'de "45nm Process Technology" ibaresini tasıyan masaüstü islemcilerin kullanıcılar ile bulusması muhtemelen 2009 yılını bulacak çünkü firma yeni üretim teknolojisi ilk etapta pozisyonunu genel hatlar ile korudugu sunucu pazarına yönelik ürünlerin de yani Opteron ailesinde uygulayacak. Tabi devamında masaüstü modeller de bu akıma kapılacaklar.Yeni üretim teknolojisi islemcilerde bazı temel degisiklikleri de beraberinde getirecek. Öncelikle AMD'nin 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ilk islemcileri bazı degisiklik ve performans odaklı optimizasyonların dısında genel hatları ile mevcut K10 mimarisini kullanacaklar. İlk dikkat çekici degisiklik artan bellek kapasitesi olacak. 45nm ile birlikte AMD aynı Intel de oldugu gibi islemci ön bellek miktarında arttırıma gitmeye hazırlanıyor. Firma K10 mimarisi ile birlikte yaygın anlamda kullanıma basladıgı çekirdekler arası ortak kullanıma açık L3 bellek miktarını 2MB'dan 6MB'a çıkarmaya hazırlanıyor. Bellek miktarının yanı sıra AMD mimaride de hem yeni üretim sürecine uyum hemde performans durumunu iyilestirici çesitli bazı degisiklikler yapacak. simdiden K10.5 olarak adlandırılmaya baslayan 45nm mimarisi ile AMD'nin 65nm üretim teknolojisine sahip islemcilerine uygulama bazı degismekle birlikte %15 - %20 arası fark atacagı söyleniyor.

Yeni üretim teknolojisinin AMD'ye en önemli yararı maliyet noktasında olacak ve firma üretim maliyetlerinde çok daha avantajlı bir noktaya gelecek. Kaldı ki AMD 55nm üretim teknolojisi ile hazırladıgı RV670 gibi yeni grafik islemcileri ile üretim maliyetlerinin son kullanıcı fiyatlandırmasında oynadıgı etkin rolü çok iyi tecrübe etti. Hatırlayacagınız üzere AMD-ATi, rakip Nvidia'nın yeni grafik çözümleri karsısında özellikle HD 3800 serisi grafik kartlarının fiyatlarını asagı çekerek pozisyonunu korumayı basardıi. Maliyetler ile birlikte firma çok daha yüksek saat hızlarına yeni üretim teknolojisi ile birlikte ulasabilecek. Termal anlamde elde edilen avantaj sayesinde yüksek saat hızlarında model çesitliligini arttıracak olan AMD son kullanıcılara hız asırtma konusunda da çok daha basarılı islemciler sunabilecek. Bilindigi gibi piyasaya çıkan ilk Phenom islemcileri genel performansın yanında hız asırtma potansiyeli açısından da bekleneni açıkçası pek verememisti. AMD'nin yeni üretim teknolojisini yanıstacagı ilk islemciler Shangai kod adlı yeni Opteron islemciler olacak. Sunucu ve is istasyonu cephesinde Shangai serisini Montreal kod adlı yeni islemciler izleyecek. Montreal önemli çünkü gelen son haberlere göre Montreal ile birlikte AMD dogal sekiz çekirdekli tasarıma geçis yapacak gibi gözüküyor. Daha önce ortaya çıkan bazı haberlerde Montreal için AMD'nin Intel'in methodunu uygulayacagı ve dört çekirdekli iki Shangai islemcisini aynı pakette birlestirecegi iddia ediliyordu. Native yani dogal 8 çekirdekli islemci konusunda AMD bu sefer yalnız olmayacak çünkü ezeli rakibi Intel de Nehalem mimarisini geçis ile birlikte dogal tasarıma geçiyor ve gelen haberler Intel'in de Nehalem tabanlı ve dogal 8 çekirdekli islemci hazırlayacagı yönünde. Shangai ve Montreal sunucu platformu için hazırlanadursun AMD'nin 45nm sürecine yönelik ilk masaüstü hamlesi ise Deneb kod adlı yeni Phenom islemciler olacak.

Deneb kod adlı yeni islemciler muhtemelen Phenom serisinin lanse edildigi Kasım ayında yani yeni nesil islemcilerin 1. yas günüde duyurulabilir. Eger ortaya çıkan takvimde herhangi bir sapma olmazsa AMD'nin 45nm masaüstü islemciler 2009 yılının hemen bası itibariyle global anlamda yaygınlasmaya baslamıs olacak. 45nm ile birlikte ifade edilen %20'lik performans artısı gerçeklesirse ve AMD kısa sürede yüksek saat hızına sahip modellerini kullanıma sunma konusunda sıkıntı yasamazsa rakip Intel'in an itibariyle satılmakta olan ve Nehalem mimarisine kadar kullanıma sunacagı islemcileriyle mücadele edebilecegi hatta avantajlı olabilecegi belirtilirken öbür yandan Intel'in de Nehalem'e yani yepyeni bir mimariye geçis yapacagı da özellikle hatırlatılıyor. Bu noktada Intel'in entegre bellek kontrolcüsü ve QPI gibi bazı radikal degisikliklerinin performans noktasında nasıl bir ilerleme yaratacagı da merak konusu.

Elimize ulasan diger bazı bilgilere göre AMD yeni üretim teknolojisi ile birlikte ürün portföyünü son derece genis tutacak. Farklı saat hızı ve teknik özelliklte çok sayıda islemci hazırlayacak olan firmanın L3 bellegi olmayan daha ekonomik islemciler ile giris seviyesinde de iddialı olmayı planladıgı belirtiliyor. 45nm üretim sürecine performans odaklı islemcileri için 2.8GHz'de baslamayı hedefledigi de söylenen firma cephesinde 3GHz'lik Phenom FX modellerini görmek açıkçası pek sürpriz olmayacak gibi. Tabi Phenom FX serisi ile birlikte Quad-FX platformu da gündeme gelecek. Athlon64 FX-70 serisi islemcileriyle hazırladıgı ilk Quad-FX platformunda AMD açıkçası pek memnun degildi çünkü yonga seti noktasında firma Nvidia'nın eline (nForce 680a SLI) bakıyordu. ATi ile birlikte platform üreticisi kimligine bürünen AMD, hazırladıgı 700 serisi yeni yonga setleriyle begeni toplamaya devam ediyor. Bu noktada 45nm ile birlikte Quad-FX platformu da yeniden gündeme gelebilir. 45nm üretim süreci ile birlikte AMD cephesinde yasanacak radikal degisikliklerden biri de bellek destegi konusunda olacak. Firma 2008 sonu veya 2009 bası itibariyle soket AM3'e paralel olarak DDR3 bellek destegini de devreye sokacak. Bu konuda Intel 3 serisi Bearlake kod adlı yonga setleriyle erken hatta baya bir erken adım atmıs olmasına ragmen DDR3 belleklerin yüksek fiyat irtifasında hareket etmesi ayrıca DDR2'lere göre ciddi performans avantajı saglayamamaları gibi çesitli etkenlerden dolayı Intel, DDR3 konusunda istedigini en azından su an için alabilmis degil. Endüstriyel arastırma yapan bazı kaynaklara göre yılın ikinci yarısı ile birlikte DDR2 ve DDR3 bellekleri arasında fiyat farkı %20'nin de altına inebilir ki eger yapılan öngörüler en azından yol haritası konusunda sapmaya ugramazsa DDR3 belleklerin ciddi sekilde yaygınlasma potansiyeli kazanacagı süreç dahilinde AMD de destek vermeye baslayacak gibi gözüküyor.

Athlon64 serisi islemcileriyle ile insanlık için kısa ama teknoloji dünyası için uzun sayılabilecek (Moore yasasının isaret ettigi 18 aylık süreden hareketle) bir süre önce ciddi basarı kazanan, özellikle fiyat/performans konusunda kullanıcıların yeni tercihi olmayı basaran AMD cephesinde son kullanıcıların hala ciddi beklenti içerisinde oldugunu belirtmekte fayda var. Bu noktada AMD'nin 45nm ile ortaya koyacagı çözümler beklenti içerisinde olan kullanıcılar, firmanın gelecegi ve daha rekabetçi bir pazar için son derece kritik bir rol oynayacak.

alıtıdır.