Bilgisayar Hakkına Yanlış Bilinen gerçekler

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
mayhemious
Kilobyte4
Kilobyte4

Bilgisayar Hakkına Yanlış Bilinen gerçekler

Mesaj gönderen mayhemious »

Hiç süphesiz Teknoloji, dünyanın en karmasık ve en hızlı ilerleyen sektörü. Hâl böyle oluncada ister istemez çogu konu sapıyor ve yanlıs bilgilenmelere neden oluyor. Artık bilgisayar alacak herkes aynı seyleri söylüyor ve düsünüyor, ama ne varki çogumuz yanlıs biliyor ve düsünüyoruz. Kendimce maddeler halinde bu konuları ele alıp anlatmaya çalısayım

1.)Çift Çekirdek İslemci Bilmecesi (Dual Core Cpu) : Çift çekirdek esasında günümüzde yaslı sayılabilecek bir konu fakat çift çekirdek çogu arkadasımız tarafından yanlıs algılanıyor. Genelde çift çekirdek, çok hızlı bilgisayar olarak algılanıyor. Örnegin; Abi eger çift çekirdekli bir islemci alırsam bilgisayarım hemenmi açılır ? Çift veya daha çok çekirdekli islemcilerin bize avantajı aynı anda birden fazla uygulamada performans kaybı olmadan islem yapabilmektir. Tek çekirdekli islemcilerde oyun oynarken cd yazamazken günümüzde ise bu tarz islemleri çok rahat bir sekilde yapabilmekteyiz. Bir cümlede özetlemek gerekirse “Çok çekirdek = Aynı anda daha çok uygulama”

2.)İslemcin Çok Güçlü Bu Power Onu Kaldırmaz : Teknolojinin en büyük olayı süphesiz verimliliktir. Ne kadar az güç o kadar daha fazla herzaman birinci kural olmustur. Bu durum islemcilerde de böyle. İslemcilerimiz hızlanırken, çekirdek hızları artarken, üretim teknolojileri degisirken, ön bellekleri artarken ve mimarileri habire daha iyilesirken bunlara ters orantılı olarakta güç tüketimleri azalıyor. Örnegin Intel Core2Duo bir islemci sadece 65W tüketiyor, bu tüketim özel durumlarda arta veya azalabiliyor. Ozaman akıllara söyle bir soru geliyor, Neden 500W psu yada 1KW powersupplya dünyanın parasını veriyoruz ? Cevap gayet basit insan oglunun tatminsizligi ve pesi ardına gelen aç gözlülük D Günümüzdeki güçlü sistemlerde kullanılan Anakart, Bellek, Optik Sürücüler, Sabit Disklerimiz, Tv Kartlarımız ve en önemlisi çok çok çok güçlü olan Ekran Kartlarımız tam bir güç canavarı özellikle Ekran kartlarındaki çoklu grafik islemci (SLI,CrossFire) bu kullanılan gücü bir kat daha arttırıyor. OverClock konusuna deginmeyecegim bile ) (PowerSupply a sadece güç noktasında degindim.)

3.) Meshur Windows Çubugu : Benim bilgisayarım arkadasımın bilgisayarından çok daha iyi fakat onun bilgisayarı 30 saniyede açılıyor benimki 1 dakikada neden böyle oluyor ? Sanırım son zamanlarda teknik servislerin en sık rastladıkları soru bu. Nedendir bilinmez çogu zaman bilgisayarın hızı açılıs hızı olarak algılanıyor ve bu yüzden sistem degisterenimiz bile oluyor. Bilgisayarı yavas açılan arkadaslar üzülmeyin ben 6GHZ de çalısan islemcili bilgisayarda gördüm o bile 1 dakkada açılıyor ) İsletim sisteminin açılıs hızını etkileyen en önemli unsur sabit disklerimiz. Sonrasında Anakartımızın boot süresi ve islemci geliyor. Harddiskiniz tek parça ve 250GB lık bir boyutu var. Diskinizin 200GB si dolu. Normal olaraktan bilgisayarınız biraz daha geç açılacaktır. 200GB lık veri içinden isletim sisteminizin bulunup gerekli dosyaların yüklenecek olmasıdır. Disk içindeki okuma yazma kafası 200GB lik bir alanda sistem dosyalarını ararken haliyle biraz zaman geçecek ve açılıs hızınız artacaktır. Bu nedenle diskler bölünür (partition) ve küçük bir alan ayrılarak sistem o alana kurulur. Gerek açılıs hızı gerekse bilgisayarın genel performansı olumlu yönde etkilenecektir. Aklıma gelmisken sabit diski ide olan arkadaslar buraya dikkat!! Eger Sabit Disk ve Optik Sürücüler aynı Ide kablosu üzerindeyseler imkanları varsa bos olan ide portuna sabit disklerini taksınlar eger bosta port yoksa Jumper ayarlarını düzgün yapsınlar. Aksi halde bilgisayar kanı gibi çalısır bunuda kimse istemez ) Diger önemli konu ise açılısta çalısan programlar. Baslat/Çalıstır/MsConfig yazıp Tamam dedigimizde önümüze çıkan pencereden Baslangıç sekmesine gelip gereksiz programların açılısta açılmasına izin vermeyip performanısımızı biraz daha artırabiliriz. C:WINDOWSPrefetch klasörünün içinide belirli aralıklarla bosaltırsak burdan da 1 puan almamız mümkün. simdilik aklıma gelenler bunlar.

4.) Raid Demek Hız Demek(mi) ? : Raid Redundant Array of independent Diskyani birbirinden bagımsız disklerin disk performansı ya da güvenligi artırıcı konfigürasyon ile beraber kullanılmasıdır. Önceleri Server lerda kullanılan bu teknoloji günümüzde masaüstü bilgisayarlarda da kullanılmaktadır. Raid e teknik olarak girmiyecegim fakat bazı arkadaslar malesef Raid i farklı yorumluyor ve hayal kırıklıgı yasıyorlar. Çogu arakadas disklerini Raid 0 (disklerin performansını arttıran raid biçimi) yapıp bilgisayarlarının uçmalarını bekliyorlar durum böle olmayınca tam bir hayal kırıklıgı yasanıyor. Bu beklentilerden bazıları, daha hızlı açılan internet siteleri, internetten daha hızlı dosya indirme, mp3 lerin daha kaliteli çalması, Optik sürücüden dosya kopyalamanın hızlanması ve oyunların takılmadan oynanması aklıma gelen bir kaç örnek. Halbuki raid ile sabit disk performansımız artacagı için daha hızlı açılan isletim sistemi ) , oyunlardaki bölüm geçisleri arasındaki yüklenme süreleri, aynı disk içersinde yapılan kopyala/yapıstır islemleri, aynı disk içindeki bir programı bilgisayara kurma gibi islemlerimiz raid 0 ile hızlanacaktır. Fazlasını beklemek biraz hayalcilik olur

alıntıdır.
gülenyüz
Bit
Bit

Re: Bilgisayar Hakkına Yanlış Bilinen gerçekler

Mesaj gönderen gülenyüz »

teşekkürler özellikle çift çekirdek konusunun ne olduğunu öğrendim