'Tasarımın Nobeli' sayılan ve dünyanın en prestijli yarısmalarından biri kabul edilen Uluslararası Tasarım Ödülleri (IDA 2007) yarısmasında bu yıl bir Türk ödül aldı. Ekim ayında New York’ta düzenlenen yarısmada ODTÜ Ögretim Üyesi ve Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Dr. Hakan Gürsu ve ekibi 'Volitan' adlı tekne tasarımıyla birincilik kazandı.
YENİLİKÇİ-ÇEVRECİ
Dr. Hakan Gürsu’nun 'gelecegin en yenilikçi ve çevreci deniz aracı' nitelemesiyle ödüle layık görülen tasarımına Türkiye’de sadece Deniz Kuvvetleri Komutanlıgı ilgi gösterdi. Komutanlık brifing almakla yetinirken, resmi ve özel hiçbir siparis gelmedi. Ancak Rusya, Avustralya ve Fransa’dan birçok sirketten siparis geldi. Geminin maliyetinin, siparisin niteligine göre degistigi ögrenildi.
PETROL KULLANMIYOR
Yarısmada, hem deniz araçları, hem de tüm ulasım araçları dalında, 1438 projenin içinde birinci olan sıradısı tasarımın sahibi Dr. Gürsu, Türkiye’de ilgi görmemekten yakındı. Gürsu, Hürriyet’e sunları söyledi:
'Bu tasarım ülkemiz için çok önemli. Petrol kullanmadan, kendi enerjisini kendi üreten bir araç. Rüzgar ve günes enerjisi ile çalısıyor. Çevre kirliligini önlüyor. Denizcilikte yakıt maliyetinin ne kadar yüksek oldugunu da düsünürsek, önemini daha iyi anlayabiliriz. Bu tasarımla petrol bagımlılıgını ortadan kaldırıyoruz.'
DENİZ KUVVETLERİ
Dr. Gürsu, ödülü alıp Türkiye’ye döndüklerinde Deniz Kuvvetleri Komutanlıgı’nın kendilerini ilk tebrik eden oldugunu belirtterek sölerini sölme sürdürdü: 'Sahil Güvenlik Komutanlıgı’ndan bir ekip, üniversitemize gelerek benden brifing aldı. Onların gösterdikleri bu nazik davranısı hiçbir zaman unutmayacagım. Ancak bunun dısında hükümetten ve siyasilerimizden herhangi bir tebrik almadım. Bu bir zihniyet meselesidir. Bilime ülkemizde ilgi gösterilmiyor. Bu olayın sadece benim basıma gelmedigini biliyorum ve hiç dert etmiyorum. Beni kimin arayıp, kimin aramadıgının da hesabını yapmıyorum. Ben ülkem için güzel ve önemli bir projeye imza attım. Yarısmada ödül yerine bir yıllık tanıtımınızı üstleniyorlar. En saygın müzelerde Volitan sergilenecek. 100 bin tirajlı bir kitap basılıp dünyaya dagıtılacak.' VOLİTAN NEDİR?
Volitan, günes ve rüzgar enerjisi kullanarak hareket eden, deniz suyundan tatlı su çevrimini gerçeklestiren, karbondioksit atık üretmeyen, gelecegin alternatif teknelerinden biri olarak tasarlandı. Günes panellerini yelken olarak kullanan tekne, dısında yer alan 2 adet hareketli elektrik motoruyla destekleniyor. 32 metre boyundaki Volitan, nokta dönüsü yapabilen ilk deniz aracı. Volitan’ın ömrü 80 yıl. 12 kisinin çok rahat yasayabilecegi, lüks yat konforuna sahip.
Hürriyet