Japonlardan akıllı tekerlekli iskemle

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
uçs
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8022
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
cinsiyet: Erkek

Japonlardan akıllı tekerlekli iskemle

Mesaj gönderen uçs »

Japonya'da bir laboratuvar, engellilerin kamusal alanlarda daha kolay yönlerini bulmalarini ve etraflarindaki özel hizmetlerden yararlanmalarini saglamak içinin bir "akilli tekerlekli sandalye" gelistirdi.

Bir veri ve radyonavigasyon terminaliyle donatilan yüksek teknoloji ürünü akilli tekerlekli sandalye, baskent Tokyo'nun 200 km güneybatisindaki sizuoka'da felçinliler tarafindan test ediliyor.

Tekerlekli iskemleyi kullanan kisi, bulundugu yeri, izleyecegi yolu ve yakinlardaki hizmet noktalarini bir ekran üzerinde otomatik olarak görüyor ve duyuyor.

Örnegin, en yakindaki engelli tuvaletini sorabilen kullaniciya sistem sadece görsel ve isitsel olarak yanit vermiyor, ayni zamanda tuvaletlerin kullanimi konusunda bir video da gösteriyor.

Engelli kisiye en iyi ve dogru bilgiyi saglamak veya gidebilecegi en uygun yolu göstermek içinin tekerlekli sandalyedeki sistem, kamusal alanlara yerlestirilen barkodlar, kizilötesi vericiler veya diger isaret sistemlerini kullaniyor.

Ayni kurulus, gelistirdigi bir baska benzer sistemde de "Communicator" kullanan bir görme engellinin sopasi tarafindan okunabilen elektronik etiketleri kaldirimlara yerlestirdi.

Bu sistem, görme engellinin nerede oldugunu ve nereye gittigini belirtiyor, yayalar içinin kirmizi isik yandigini, süresini veya önünde kaçin merdiven oldugunu bildiriyor.

ALINTIDIR
Cevapla