Türk doktora, Japonya'dan ödül

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
Squirrel
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen Squirrel »

İZMİR Atatürk Egitim ve Arastırma Hastanesi'nde görev yapan Genel Cerrah Doç.Dr. Ali Dogan Bozdag, hemoroid ameliyatlarında kullanılan çalısması videoanoskop cihazı ile katıldıgı, Japonya'nın Sendai kentindeki 19'uncu Uluslararası Tıbbi Buluslar ve Teknoloji Kongresi'nden mansiyonla döndü.

Çalısması 6'ıncı olan Bozdag, “Japonları kendi ülkelerinde ve bulus kongresi gibi bir kongrede sasırtmayı basardım. Robotik cerrahi ve üç boyutlu görüntülemenin yardım ettigi ameliyatların ön plana çıktıgı ve nano-teknolojinin konusuldugu kongrede videoanoskop cihazının yanısıra videolu poster sunum teknigim çok ilgi çekti. Hastanemi ve ülkemin adını ön sıralara yazdıramanın onurunu yasıyorum” dedi.

Atatürk Egitim ve Arastırma Hastanesi 3'üncü Genel Cerrahi Klinigi'nden Doç.Dr. Ali Dogan Bozdag hemoroid ameliyatlarında kullanılan anoskop cihazını gelistirdi. Doç.Dr. Bozdag'ın çalısması yeni versiyon videoanoskop, cerrahın görüs açısını genisletip daha rahat müdahale sansı verirken, cihaza eklenen ısıklı kamera ile ameliyatın kaydedilmesi, ekrandan izlenmesi mümkün hale getirildi. En büyük hayali cihazın Türk bulusu olarak tıp dünyasında kullanılması olan Doç.Dr. Bozdag, klinik ekibiyle birlikte bu cihazla operasyon gerçeklestirdi.

Dünyada ilk olan bu çalısma geçtigimiz Nisan'da Adana'da gerçeklestirilen kongrede poster içine yerlestirilen DVD'de film gibi oynatılarak sunuldu ve birincilik ödülü kazandı. Doç.Dr. Bozdag, hem ulusal hem uluslararası patent için basvuruda bulunurken, Kanal D'de Abbas Güçlü'nün ‘Bizim Mucitler’ adlı yarısma programına da katıldı. Canlı yayınlanan yarısmada hem videoanoskobu hem de videolu posteri gösteren Doç.Dr. Bozdag, Ege Bölge üçüncüsü oldu. Amerika ve Japonya dahil patent için 13 ülkeye basvuran, Avrupa Patent Bürosu'ndan anoskopla ilgili inceleme raporu ‘olumlu’ gelen Doç.Dr. Bozdag, TÜBİTAK tarafından da tesvikle ödüllendirildi. Basarılarına basarılar ekleyen Doç.Dr. Bozdag bu kez çalısmasını Japonya'ya tasıdı, Society for Medical Innovation and Technology (SMIT) Tıbbi Buluslar ve Teknoloji Dernegi'nin 19'uncu Uluslararası Kongresi'ne basvurup kabul edildi. Doç.Dr. Bozdag Japonya'nın Sendai kentinde 20-22 Kasım tarihlerinde gerçeklestirilen kongreye aynı klinikten meslektası Doç.Dr. Tugrul Tansug ile katıldı. 250 bilimadamının katılıp, seçilen 40 posterin yarıstıgı kongrenin tıbbi buluslar alanında en önemli ve heyecan verici toplantısı oldugunu belirten Doç.Dr. Bozdag söyle konustu:

“Kongrede Türkiye'yi temsil eden tek çalısma bizim çalısmamızdı. Türkiye'den yalnızca ikimiz katıldık. Robotik cerrahi ve üç boyutlu görüntülemenin yardım ettigi ameliyatların önplana çıktıgı ve nano-teknolojinin konusuldugu kongrede sundugumuz videoanoskop ve videolu poster sunum teknigimiz çok ilgi çekti. Bulusum 6'ıncı oldu. Bu büyük bir basarı. Videoanoskopu videolu poster sunum teknigiyle sunarak Japonları kendi ülkelerinde ve bulus kongresi gibi bir kongrede sasırtmayı basardık. Üniversitelerin ve robotik cerrahi tekniklerin ödülleri topladıgı bu kongrede kazandıgımız derece ile İzmir Atatürk Egitim ve Arastırma Hastanesi'nin ve ülkemizin adını ön sıralara yazdırabildigimiz için çok mutluyuz. Ülkemizi hakettigi sekilde temsil edebildigimizi düsünüyoruz.”

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön