PlayStation 3'ün islemcilerinin gücünü fark eden Stanford Üniversitesi, 670.000 adet PS3'ü ag üzerinden çalıstırarak petaflop mertebesinde islem gücü elde ediyor.
PS3 kullanıcılarının evlerinde kisisel rekorlarını kırmalarına yardımcı oluyordu ama artık bu oyun makinesinin yeni bir rekor denemesi var, Guinness rekorları... Guinness'in yakın zamanda fark etmis ki Stanford Üniversitesinin Folding@Home projesinde kullanılan PS3 sayısı, GRID bazlı islem kapasitesi adına bir rekor olan bir petaflop (saniyede 1000 trilyon ya da katrilyon kayar nokta islemi) degerine ulasmıs. Bu da, bu agın dünyadaki en güçlü dagıtılmıs ag (distributed network) oldugu anlamına geliyor.
GRID Nedir?
Sistem üzerindeki sunucuların ve bilgisayarların tek bir ag üzerinden güçlerini paylasmasıdır. Bu sayede çok çekirdekli tek bir islemciymis gibi islem yapılabiliyor. Böylece hız ve performanslarını korkunç seviyelerde arttırabiliyor.
Peki, Folding@Home Nedir?
Bu proje Stanford Üniversitesi'nin uzun süre önce baslattıgı, evlerde bilgisayarların bosta duran islemci güçlerini basit bir yazılım yardımıyla lokal olarak kullanıp ardından sonuçları internet yardımıyla sunucuya ulastırmasını kapsıyor. Bu program yardımıyla medikal alanda proteinler üzerine yapılan büyük bir arastırmayı çok kısa süre içerisinde bitirmeyi planlıyorlar. su anda 200.000 adet bilgisayarın dahil oldugu projeye, geçtigimiz Mart ayından itibaren PS3'ler de dahil olmustu. Ve su anda tam 670.000 adet PS3 bu programa dahil durumda bulunuyor.
ALINTIDIR
PlayStation 3'le Guinness Rekoru
- uçs
- Petabyte3

- burak_dalkir
- Gigabyte2

- İletişim:
- Specialcafe
- Byte3

Geçende yolda giderken bir resturantın önünde tartı niyetine bisi gördüm.Üzerinde konusan tartı yazıyodu ve pembe panterin resmini koymuslardı.Arkadaslar ısrar edince bende attım parayı çıktım üzerine.Aman ne konusuyormus :) kulak tırmalayıcı cızırtılar çıkardı ve ekran karmakarısık oldu, sonra tartı kapandı :) .Sonra düsündüm kendi kendime.Millet ne teknolojiler çıkarıyo, ne yararlı islere imza atıyo bide bizim çıkarttıgımız seylere bak