Bir XX'in Forum Kuralları: Kâğıt Üzerindeki Düzen, Pratikte Kaos

Diğer bölümler ile alakasız konular buraya
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2506 kez

Bir XX'in Forum Kuralları: Kâğıt Üzerindeki Düzen, Pratikte Kaos

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Merhabalar...

Aslında bunu sordum forum'da, bir forum konusu olarak oluşturmak istemiyordum ama bana yapılan haksızlığı, iki yüzlülüğü,çifte standart forum içi yaptırımları, içime aldıramıyordum.Gece'nin 4'ünde bilgisayarın başında böyle bir forum konusu hazırlamak, öfkenin ötesinde içime sığdıramadığım duygu ve düşünceleri , yazarak bir tık olsun ,psikolojik olarak azaltma niyetidir.Yoksa bir web sitesini körü körüne kötülemek için değildir.Ayrıca forum konusu "uyarı levhası" özelliği de taşıyacaktır.Böylece, bu forum konusunu okuyan/inceleyen ve analiz eden forum üyesi veya ziyaretçiler, bu web sitesinin gerçekte nasıl bir ikiyüzlülük temelinde, devrecilik (askerlikten bilirsiniz bu kavramı) ekseni etrafında şekillendiğini ve çarpık yapılanmada , forum kurallarının nasıl kağıt üzerinde göstermelikten tutunda, adamına göre esnetildiğini, adamına göre mevcut kurallarda olmayan , "Orta Çağ Avrupayi" karanlık düşünce niteliğinde hayali anlık (yönetimin (kurucunun ki kendisinin bu vasfı da taşımadığını düşünmekteyim) ruh haline göre yeni kurallar ile forum üyelerinden bazılarına ki bunlar arasında liste başı benim, forum'da nasıl haksızlık ve eziyet edildiğini bizzat birinci şahıs elinden/ağızından okuyacak/şahit olacak ve bu web sitesine temkinli yaklaşılması gerektiğini tüm çıplaklığı ile anlayacaktır.

Bu durum bana, deneyimli bir forum kullanıcısı olarak göstermiştir ki (1990'dan beri interaktif bir forumlar arası kullanıcıyım) , (bu bir reklam yada yalakalık veya yaltaklanma/yaranma değil, gerçeğin ta kendisi...) "Sordum.NET/ORG/FORUM" internet aleminde (Türk) bu web siteleri gibi, işini hakkı ile yapan ve bunun hakkını verebilen site sayısı bir elin parmaklarını geçmez ..Benim gerçek "ANAVATANIM" burası..Bunu birkez daha çok kötü/acı bir şekilde bizzat yaşarak tecrübe ettim.

Dilerseniz artık makale yazısına geçelim (2-3 gündür hazırladığım üzerinden 14-15 defa geçtiğim bir yazı ki bu durumun benim açımdan ne ağır ve tramvatik olduğunu da gösterir.)

GİRİŞ

Bir forumun kuralları, o topluluğun anayasasıdır. Anayasa yalnızca yazılıp rafta bırakıldığında "ya da seçici biçimde uygulandığında" ortaya adalet değil, keyfiyet çıkar.

Kod: Tümünü seç

sinetech.tr forum
kuralları bu açıdan incelendiğinde, teorik olarak makul görünen bir metnin pratikte nasıl işlevsiz kalabileceği çarpıcı biçimde ortaya çıkmaktadır.

GELİŞME

1. Kural Metni ile Uygulama Arasındaki Uçurum

Forum kuralları arasında "Geçmiş Konuları Hortlatmak" açıkça yasaklanmış durumda. Ancak belgelenmiş bir vakaya göre, 25 Kasım 2025 tarihli bir Windows konusuna sonradan gönderilen "falan kişi Profesör olmuş, tebrikler" türünden içerikler herhangi bir yaptırıma konu edilmemiştir. Bu durum bile tek başına kural uygulamasının tutarsız olduğunu kanıtlamaya yeter; zira kuralın ihlali ile ihlalin kim tarafından yapıldığı ayrı kategorilerde değerlendirilmiş görünmektedir.

Sonuç: Seçici uygulanan bir kural, kural değil; araçtır.

2. "İma Yoluyla Hakaret" Boşluğu

Kural listesinde "Kişisel Hakaret" başlığı mevcut; doğrudan hakaretler kapsam altında. Ancak ima, kinaye ve pasif-agresif üslupla yapılan psikolojik baskı için herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Bu boşluk bilinçli ya da bilinçsiz bırakılmış olsun, sonuç aynı: Doğrudan söylenmeyeni ispat etmek mağdurun yüküne bırakılıyor; yönetim ise "kuralda böyle bir madde yok" gerekçesiyle seyirci kalabiliyor.

Bu, hukuk dünyasında "kanun boşluğundan yararlanma" olarak tanımlanan bir pratiktir; forum yönetimi için de aynı nitelendirme geçerlidir.

3. "Vizyon" ile Gerçeklik Çelişkisi

Hakkımızda bölümünde şu ifade yer alıyor:
"2020 yılında Türk teknoloji kullanıcılarının en doğru bilgileri alabilmesi adına rehber olma misyonu ile yayın hayatına devam etmektedir."
Bir platformun rehberlik misyonu iddiasında bulunabilmesi için önce kendi iç düzenini tutarlı biçimde yönetebiliyor olması gerekir. Kaliteli içerik üreten, teknik derinliği olan üyelerin sistematik biçimde yıpratılırken pasif ya da düşük katkılı üyelerin gözetilmesi; bu misyonla doğrudan çelişen yapısal bir sorundur.

Rehberlik, içerik değil; kültürdür. Kültürü bozuk olan bir platform, doğru bilgiyi de zamanla üretemez./kaybeder./başka web platform ve topluluklara bağımlı hale gelir.(oyuncak olur)

4. Kural Çokluğu ≠ Kural Kalitesi

Web sitesindeki kural listesi incelendiğinde onlarca maddenin sıralandığı görülmektedir: Büyük harf yasağından konu puanına, reklam yasağından arkaik konulara kadar. Ancak kural sayısının fazlalığı, uygulamanın adaletini garanti etmez. Aksine; fazla kural, yoruma açık alan yaratır ve keyfi uygulamanın önünü açar.

Nitekim "Türkçe Karakter Kullanımı", "Anlamsız/Alakasız Cevap", "Konu Dışı Kullanım" gibi maddeler son derece sübjektif kriterler içermekte olup bunların kime, ne zaman uygulanacağı tamamen yönetim takdirine bırakılmıştır. Takdir yetkisinin denetlenmediği yerde eşitsizlik kaçınılmazdır.

5. İçerik Kalitesi Sorunu

Forum içeriğinin büyük çoğunluğunun tekrarlayan, yüzeysel ve birbirinin kopyası konulardan oluşması; yönetim katmanının bu durumu sorun olarak görmemesi, yapısal bir vizyonsuzluğa işaret etmektedir. Bir teknoloji forumunun değeri, konu sayısıyla değil içerik derinliğiyle ölçülür. Derinliği ödüllendirmeyen, aksine yıpratan bir sistem; uzun vadede kendi bilgi tabanını tüketir.

SONUÇ

Kod: Tümünü seç

sinetech.tr forum
kuralları, yüzeysel okunduğunda düzenli ve kapsamlı görünmektedir. Ancak bu kuralların tutarsız, kişiye göre değişen ve denetlenemeyen bir biçimde uygulandığına dair belgeli vakalar mevcutsa ,ki yukarıda somut örnek verilmiştir, o zaman söz konusu kurallar bir güvence değil, birer yönetim aracına dönüşmüş demektir.

Adil bir forum kültürü şu üç ilkeye dayanır:

Tutarlılık: Aynı kural herkese eşit uygulanır.
Şeffaflık: Kural yorumları kamuya açık ve öngörülebilir olur.
Hesap verebilirlik: Yönetim de dahil olmak üzere hiçbir taraf kuralın üzerinde değildir.

Bu üç ilkeden yoksun bir platform; ne kadar uzun madde listesi yazarsa yazsın, gerçek anlamda bir forum kültürü inşa edemez.

Sonra kendi isteğimle forum'dan banlandım.(dikkat edin kendi isteğimle) Ama yönetiminde ağızından girdim burnudan çıktım.Öyle ağır tokatlar indirdim ki (son forum yazısının ağırlığının etkisi) son açılan forum konusunu silmek zorunda kaldı.Çünkü gerçek yüzünü ifşa etmiştim.Forum'daki diğer üyelerin ve ziyaretçilerin bu zehir zembelek forum konusunu okuması kurucunun "ego"suna ağır gelirdi nitekim ağır da geldi.Hemen kimse okumadan yazıyı forumdan yumuşak yada sert yöntemle sildi.

Ama bu beni daha da sinirlendirmişti.Sonra ilk işim bunun "Kalitesiz YouTUBE Kanalına" dalmak oldu...!!! . İki kalitesiz video'suna ağır yorumlarda bulundum.

Örneklerden biri :
Resim
Videosal anlatımların tamamına bakıldığında , hep aynı konu üzerinde kısır döngüde açılan konular.Artı, hayatında birkez olsun GNU/Linux'un "L" harfinin yanından dahi geçmemiş (günlük pc hayatında birkez olsun şöyle 3-6 ay linux işletim sistemi kullanmamış) birinin GNU/Linux hakkında ahkam kesmesi dahası, herkese ; "şunu öneriyorum, bunu öneriyorum, bilgisayar uçtu, bilgisayar kaçtı" gibi yeni yetme ergenler gibi videosal başlıklar atması ve dahası, bu kanalın da aynı forum'u gibi özensiz, günü kurtarmaya yönelik aptalca uğraşların bir bütünü olarak algıyayınca (daha önce beğeniyordum ama işin bu yönünü hiç düşünmemiştim, tabii insan darbe yemeden gerçekleri sonradan fark edemiyor...) her videosuna olumsuz yorumlar yazmaya başladım.Önceleri aldırmadı hatta beni tiye alma gafletinde bile bulundu çakma You-Ivzır (bakın YouTuber yazmadım)...

Sonra bende bunu sabitle diyerek tokatı indirdim...
Resim
Sonra bu zat, bu hamlemi görünce geri adım attı ve bende ikinci tokatı indirdim. Dedim ki "Ha şöyle ...! Hizaya gel bakalım" Bu zannet ki bir avuç hayran kitlesine beni linç ettirecekti ama yemedi (aynı taktiği forum'da denedi ama ustaca (hocam : Tarkan_dost) savuşturmuştum)

Sonra işi bir adım ileri götürdüm.Her videosuna olumsuz yorumlar yazdım.Baktı olmayacak , mesajlarımı engellemeye başladı.Çünkü anlamıştı karşısındakinin hiciv'de usta bir forum/internet kullanıcısı olduğumu...Polemiğe bile giremiyordu ki onu sağlı-sollu tokat manyağı (eleştirisine karşı, karşı hicivli eleştiri) yapacağımı bildiğinden " engelleme" yoluna gitti...

Daha sonra kanallında ne kadar video varsa ki içlerinden en çok izlenme oranları yüksek olanları seçip (bir .txt sayfasına liste yapıp)

1.Olumsuz yorum yapıyordum. (tabii siliniyor çünkü engelliyiz.)
2.Video'nun ilk 15-35 sn izleyip aniden tarayıcı sekmesinden kapatıyordum.Sizde böyle yapın,beğenmediğiniz bir video'nun ilk 15 ila 30 saniyesini sabırla izleyin (sesi kısın , sessiz sinema modu olsun video) , sonra 31.saniye ila 32.saniye'de video oynarken,kullandığınız tarayıcının video bulunan sekmesini çarpı işaretinden kapatın (ani sonlandırma).Niye böyle yapıyoruz, araştırdığıma göre "YouTube Yönetim Ekibi, bu tarz yapılan videolara "İZLENMEYEN VİDEOLAR" şeklinde bir algoritma geliştirmiş..Böylece böyle yapılan videolar izlenme endesk sıralamasında altlara kaydırılıyor, böylece YouTube içi aramalarda ve Google aramalarında görüntülenmiyor.Bu durum;

1.Para kaybı
2.Prestij kaybı
3.YouTube'un kara listesine girme sonucu

sonuçları doğurmakta..

3.Ayrıca her video'ya olumsuz like verseniz, Youtube algoritması bunları ayrı bir algoritma altında değerlendirmekte ama olumsuz like'lama da 5000 sınırını geçmeyin.Eğer hesabınız önemsiz ise geçin böylece hem sizin hem de hedef'teki kanal spam olarak değerlendirilmekte hesaplar ve kanallar YouTube tarafından kalıcı kapatılmakta...

Forumun da bazen Sordum.net videoları paylaşıyordum.Bunları bile kıskanıyordu ama birşey diyemiyordu, dese kavga çıkacak , bu durum kendi ego'sunu (kibirli duruşu ki bunu forum'unda üye forum sayfasına ulaşılamamaz olduğundan anlayabiliyordunuz,zaten yüzüne bakılınca da anlaşılıyor ki , insanlara tepeden bakan çok kibirli bir ademoğlu, halbu ki benden,senden veya ondan bir farkı yok , tek farklı Dubai'da bir Türk Şirketinde (hatta bir video'sunda Dubai manzarası gösteren bir arkaplan da video çekmiş, dedim ki kendi kendime, "Görmemişin bir oğlu olmuş, seveceğim diye öldürmüş" yani soradan görme, hava atmaya çalışıyor ama rezillikle komiklik arasında bir yerde sıkışmış durumda, ya dedim başka bir ülkenin refah'ına hizmet eden birinin kendi ülkesine yararı olur mu? olmaz hata zararı olur..) çalışıyor mu?/aile şirketinin içinde yer alan biri mi?, bunu pek anlamadım ama şunu anladım "ensesi kalın kodaman" yani "zengin tayfasından"....Tabii bu durum kendisinin nasıl bir ruh halinde olduğunu da açıklıyor.

NOT :

"rezillikle komiklik arasında bir yerde sıkışmış durumda" şimdi bunu biraz açalım yanlış anlaşılmalara mahal vermeyelim.

Neden Rezillik ? = Sana ezelden beri düşman olan bir halkın (araplar), refahına çalışmak...
Neden Komilik? = Sana ait olmayan bir ülke toprağının üzerindeki yapıların reklamını yapmak

Bu durum gösteriyorki , bu zatın "Tarih" bilinci de yok....Senin halkına düşmanlık besleyenlerin ülkesinde, yatırım yapmanın tek geçerli izahı :

1.Ülkeni sevmiyorsun
2.Ülkene güvenmiyorsun
3.Ülkene karşı milli duyguların ya zayıf yada hiç yok.
4.Şahsi çıkarını ülkenin çıkarlarından üstün tutuyorsun

O zaman git Dubai'de yaşa, videoları oradan çek gelme Türkiye'ye...!.Öyle değil mi?.Kendi ülkesinin doğal güzellik arkaplanları varken, çölün bilmem neresine kurulmuş çakma bir başketin (Katar) resmini arkaplan yapmak tam bir şuur kaybının kendisidir ve kendi toplumuna ve kültürüne yabancılaşmaktır.(yani işin özü, Türklük özelliklerini yavaş yavaş yitirip araplaşmak...)

Kanal videolarının çoğunluğunda arkaplan bir oyun oyunuyor, önde bu anlatım yapmaya başlıyor.Amaç kullanıcının ilgisini ana konudan uzaklaştırıp ekrana bağımlı hale getirmek ve konuyu uzatabildiği kadar uzatmak....Bu yozlaşmış taktiğin ana gayesi kullanıcıyı video içinde en az 2-3 dk tutabilirse, ençok izlenebilirlik indeksini içine girebilmek...

Böylece anlatımındaki kalitesizliği görsel animasyonlar gizleme eyleminde....(anlatımları uzaytıyor da uzaytıyor sanki sanırsınız bir buluş yapmışta bunu anlatıyor.Hatta anlatımların birinde bir linux dağıtımına Steam bile kuramamıştır.Dedim ya, Linux'un "L"sini anlamayan birinin video fiyaskolarından biri...)

Bazen'de açtığım konuların bazılarında Tarkan_Dost'tan , "Ustat Windows Guru'su" şeklinde bahsediyordum.Buna da gıcık oluryordu ama sesi çıkmıyordu.Ama hep içinden hırslanıyordu.

Benim amacım sordum forum olsun diğer üyeliğim olan forumlar olsun, biraz farklılık olsun istiyordum.Z kuşağı ile sohbet etmek onlara yardımcı olmak (kendi deneyimlerim doğrultusunda) için buraya üye olduk ama hata yaptık...Bu hata'nın bedelini fazlasıyla ödediğimi düşünmekteyim.

Forum kurallarına göre başka bir forum sitesinin reklamını yapmak yasak idi ama sordum forum'dan bir konu aldığımda ekran görüntülerinin bazı yerlerini buğzlamak zorunda kalıyordum.Ama bu bile fazlasıyla rahatsız ediyordu beni .Kaynak bile yazmaya izin yoktu.Kaynak yazsan bir bakıyorsun kod blokları içine alınmış ,(bu yöntemi biliyorum, Tarkan_dost'tan öğrenmiştim klasik SEO taktiği) bende böyle yapmaya başladım ama buna rağmen forum'da eziyet görmeye, sebepsiz forum içi mobing'e uğramaya başlayınca , bende gemileri yaktım.İyi kide yakmışım...

Siz siz olun bunun forum'undan ve kanalından da uzak durun.Kendi ruhsal ve psikolojik sağlığınız için...

Yazar : TRWE_2012
Alaydan Yetişme PC Kullanıcısı

NOT :

oooh be rahatladım..Yazmak bazen insana şifa niyetine gelir./fayda sağlar.Ve iyi ki bu forum var.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19708 kez

Re: Bir XX'in Forum Kuralları: Kâğıt Üzerindeki Düzen, Pratikte Kaos

Mesaj gönderen velociraptor »

Sanal alem :?:
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3