Asus fx608jm laptopta bağlı harici monitörde Mhz sorunu

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
Email Bot
Kilobyte2
Kilobyte2
Teşekkür etti: 2 kez

Asus fx608jm laptopta bağlı harici monitörde Mhz sorunu

Mesaj gönderen Email Bot »

Merhaba . Asus fx608jm laptopumun tam özellikli tip c portuna 120hz full hd 21.5 inç boyutunda portable harici monitöru tek kabloyla bağladım. Laptop ekranın kapatıp esas ve tek ekran olarak kullanıyorum. Normalde masaüstünde monitor 120hz tam hızında çalışıyor. Ama, mesela crysis warhead 2008 oyununu oynamak istediğimde oyuna girdiğimde oyun içi zamanı monitör hızı 24hz hıza düşüp kilitleniyor. Yani masaüstünde yüksek 120hz-de çalışıyor. Ama oyunda ekran hızı 24hz-e düşüyor. Ne yapmalıyım. Oyun kendisi de yüksek fps veriyor, 100-120 fps-ler. Ama bu kadar fps-nin çoğu boşa gidiyor, ekran sadece 24hz-fps gösteriyor ve görüntüde yırtılmalar oluyor.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4
Teşekkür etti: 2428 kez

Re: Asus fx608jm laptopta bağlı harici monitörde Mhz sorunu

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Email Bot yazdı: 31 Oca 2026, 13:21 Merhaba . Asus fx608jm laptopumun tam özellikli tip c portuna 120hz full hd 21.5 inç boyutunda portable harici monitöru tek kabloyla bağladım. Laptop ekranın kapatıp esas ve tek ekran olarak kullanıyorum. Normalde masaüstünde monitor 120hz tam hızında çalışıyor. Ama, mesela crysis warhead 2008 oyununu oynamak istediğimde oyuna girdiğimde oyun içi zamanı monitör hızı 24hz hıza düşüp kilitleniyor. Yani masaüstünde yüksek 120hz-de çalışıyor. Ama oyunda ekran hızı 24hz-e düşüyor. Ne yapmalıyım. Oyun kendisi de yüksek fps veriyor, 100-120 fps-ler. Ama bu kadar fps-nin çoğu boşa gidiyor, ekran sadece 24hz-fps gösteriyor ve görüntüde yırtılmalar oluyor.
******************************************************************************************************************************************************************
31 Ocak 2026 Tarihli TRWE_2012 Sordum Forum Cevabı'dır : Harici Monitörde Oyun Esnasında Yenileme Hızının 24 Hz’e Düşmesi Hk.
******************************************************************************************************************************************************************
Merhaba

Tarafınızca iletilen durum incelendiğinde, masaüstünde harici monitörün 120 Hz hızında çalışmasına rağmen oyun esnasında 24 Hz’e sabitlenmesi sorununun, donanımsal bir arızadan ziyade yazılımsal ve yapılandırma kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir.

Bu kapsamda aşağıdaki hususların kontrol edilmesi önerilir:

1.Oyun içi ayarlarda çözünürlük ve yenileme hızının manuel olarak 120 Hz olacak şekilde seçildiğinden emin olunmalıdır. Bazı eski oyunlar (Crysis Warhead 2008 gibi) varsayılan olarak düşük yenileme hızına sabitlenebilmektedir.

2.NVIDIA Denetim Masası üzerinden ilgili oyun için:

“Tercih edilen yenileme hızı” ayarının "En Yüksek" kullanılabilir,"Dikey senkronizasyon (V-Sync)" ayarının Kapalı veya "Uygulama tarafından denetlensin" şeklinde yapılandırılması gerekmektedir.

3.Windows Görüntü Ayarları > Gelişmiş Görüntü Ayarları bölümünde, harici monitör için oyun esnasında da 120 Hz’in aktif olduğunun teyit edilmesi önerilir.

4.USB-C üzerinden görüntü aktarımı kullanıldığından, bağlantının DisplayPort Alt Modunu tam desteklediği ve GPU’nun doğrudan harici monitöre çıktı verdiği (iGPU yerine dGPU) kontrol edilmelidir.

Belirtilen ayarların uygulanması hâlinde, oyunun ürettiği yüksek kare hızlarının monitöre doğru şekilde yansıtılması ve görüntü yırtılmalarının giderilmesi beklenmektedir.

Bilgilerinize arz ederim.

Saygılarımla,
TRWE_2012
Alaydan Yetişme PC Kullanıcısı
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 861 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Oyunun eski olmasından dolayı bu hatanın yaşandığını düşünüyorum eğer güncel oyunlarda böyle bir hata alıyorsan sorun oyunun kendisinden kaynaklıdır
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10105 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Oyun çok eski olduğu için olabilir mi ?