Microsoft, Windows 11'de oyun performansını iyileştirmek için işletim sisteminin iç alt sistemlerinde uzun vadeli bir çalışma yürüteceğini açıkladı. Şirket, platformu çok çeşitli donanım yapılandırmalarında daha öngörülebilir ve tutarlı hale getirmek amacıyla, Windows'un CPU iş yüklerini, GPU zamanlamasını, güç durumlarını ve sürücü etkileşimlerini nasıl yönettiğine odaklanıyor. Bu girişimin önemli bir kısmı, performans ve verimlilik çekirdeklerinin akıllıca atanması gereken modern hibrit CPU'larla ilgili. Birçok oyun yavaşlaması, iş parçacıklarının yanlış çekirdeklere gönderilmesinden veya arka plan hizmetlerinin hassas anlarda müdahale etmesinden kaynaklanıyor. Microsoft, oyun iş parçacıklarının uygun çekirdeklerde kalmasını sağlarken, gereksiz işlemlerin daha az aksama yaratmasını sağlamak için Windows 11'in dahili zamanlayıcısını iyileştirmeyi hedefliyor. Amaç, işletim sisteminin rekabet eden iş yüklerini yanlış yönetmesi sonucu oluşan tutarsız kare sürelerini ve CPU kullanılabilirliğindeki ani düşüşleri azaltmaktır.
Microsoft, GPU tarafını da hedefliyor. Şirket, kullanıcıların karşılaştığı birçok sorunun (örneğin, düzensiz saat hızı düşüşü, takılmalar veya GPU kullanımında ani düşüşler) Windows'un grafik sürücüleriyle nasıl etkileşim kurduğu ve karma iş yüklerini nasıl ele aldığıyla bağlantılı olduğunu kabul etti. Grafik yığını ve ekran sürücüsü modeline yapılacak gelecek iyileştirmeler, işletim sistemine GPU komut kuyrukları üzerinde daha istikrarlı bir kontrol sağlamak ve arka plan etkinliğinin oyun performansını istemeden etkilememesini sağlamak üzere tasarlandı. Bu değişiklikler, daha tutarlı işleme davranışı ve daha düşük gecikme süresiyle sonuçlanmalıdır.
Sürücü güvenilirliği de bir diğer odak noktası. GPU sürücüleri oyunlar ve donanım arasında birincil arayüz görevi gördüğünden, buradaki tutarsızlıklar teşhis edilmesi zor performans sorunlarına yol açabilir. Microsoft, daha net teşhis yolları geliştirmek ve işletim sistemi zamanlama kuralları ile sürücü kararları arasında daha iyi koordinasyon sağlamak için GPU üreticileriyle iş birliğini artırıyor. Bu, sürücülerin ve işletim sisteminin güç durumları veya iş yükü önceliklendirmesi konusunda çelişkili seçimler yaptığı senaryoları ortadan kaldırmaya yardımcı olmalıdır.
Güç yönetimi de ilgi görüyor. Windows 11, gereksiz güç artışlarını azaltmak ve donanımı gerekmediğinde maksimum güç durumlarına zorlamadan istikrarlı performansı korumak için güncellemeler alacak. Özellikle oyun dizüstü bilgisayarları için, daha tahmin edilebilir güç davranışı, termal kısıtlamayı azaltmaya ve uzun süreli oturumlar sırasında uzun vadeli tutarlılığı artırmaya yardımcı olabilir.
Bu birleşik çabalar, Microsoft'un reaktif düzeltmelerden sistemik mühendislik iyileştirmelerine doğru geçiş yaptığını gösteriyor. Şirket, CPU zamanlaması, GPU yönetimi ve sürücü mantığı arasındaki ilişkileri modernize ederek Windows 11'i daha güçlü ve daha istikrarlı bir oyun platformu haline getirmeyi amaçlıyor. Güncellemeler açıklandığı gibi çalışırsa, kullanıcılar daha az performans anormalliği ve daha geniş bir oyun ve donanım yelpazesinde daha akıcı kare hızı görebilirler.
Kaynak :
https://www.tomshardware.com/software/w ... nd-drivers
https://blogs.windows.com/windowsexperi ... -advances/
https://www.reddit.com/r/Windows11/comm ... e_windows/