KB güncellemeleri bazı kullanıcıları BitLocker kurtarma işlemine zorluyor

Windows 11 ile ilgili haber, bilgi ve ipucu Paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19104 kez

KB güncellemeleri bazı kullanıcıları BitLocker kurtarma işlemine zorluyor

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Kullanıcılar, Windows 10 ve 11 için Ekim güvenlik güncelleştirmesini yüklemeden önce BitLocker kurtarma anahtarlarını hazır bulundurmalıdır. Güncelleştirme güvenlik özelliğini tetiklerse ve kullanıcılar anahtarı giremezse, etkilenen cihazdaki tüm verileri kaybedebilirler.

Windows 11 25H2, Windows 11 24H2 ve Windows 10 22H2 için Ekim 2025 güvenlik güncelleştirmesinin, bazı kullanıcıları yeniden başlatma sırasında BitLocker kurtarma ekranına yönlendirdiği bildirildi. Güncelleştirmeyi henüz yüklememiş olanlar, BitLocker kurtarma durumlarını kontrol etmelidir.

BitLocker, Microsoft'un işletim sisteminin bilgisayar korsanlarına karşı savunmasını güçlendirmek için Windows Vista ile birlikte sunduğu tam bölüm şifreleme özelliğidir. Yeniden başlatmalar arasında kritik donanım değişiklikleri yapılması gibi belirli durumlarda kullanıcıların bir kurtarma anahtarı girmesini zorunlu kılar.

Kullanıcılar BitLocker konusunda nadiren endişelenmek zorunda kaldıkları için, çoğu kişi anahtarlarını veya özelliğin etkin olup olmadığını unutabilir. Kontrol etmek için Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Cihaz Şifrelemesi'ne gidin. Cihaz Şifrelemesi sayfasında, şifreleme için bir geçiş düğmesi ve BitLocker'ı yapılandırma ve Microsoft'un web sitesinde şifreleme anahtarını görüntüleme bağlantıları bulunur.

Resim

Güncelleştirmeyi yükledikten sonra kurtarma ekranında takılı kalan kullanıcılar, etkilenen bilgisayarın yönetici hesabıyla başka bir cihazda Microsoft'un web sitesine giriş yapıp kurtarma anahtarı sayfasına giderek anahtarı alabilirler. Microsoft ayrıca anahtarın basılı bir kopyasını saklamanızı da öneriyor.

BleepingComputer tarafından incelenen Microsoft'un yalnızca işletmelere yönelik bir güvenlik bültenine göre, Ekim 2025 güncelleştirmesini etkileyen sorun, esas olarak Modern Bekleme özelliği etkinleştirilmiş Intel işlemcili bilgisayarları etkiliyor. Eskiden Bağlantılı Bekleme olarak adlandırılan Modern Bekleme, cihazların düşük güç modunda ağ bağlantılarını sürdürmesini sağlıyor. Alternatif olarak, BT yöneticileri, Microsoft İş Destek ile iletişime geçip Bilinen Sorun Geri Alma'dan bir grup ilkesi göndererek sorunu çözebilirler.

Haziran ve Temmuz 2024 güvenlik güncellemelerinde de benzer sorunlar yaşandı ve kullanıcılara BitLocker kurtarma anahtarlarını her zaman yanlarında bulundurmaları gerektiği hatırlatıldı.

BitLocker güçlü bir güvenlik özelliği olarak kabul edilse de, son bulgular kusursuz olmadığını gösteriyor. Bu yılın başlarında araştırmacılar, kendini işine adamış bilgisayar korsanlarının cihaz şifrelemesini aşmak için kullanabileceği bir güvenlik açığını ortaya çıkardı . Fiziksel sistem erişimi ve ağ bağlantısı gerektirdiğinden, bireysel tüketiciler için çok az tehdit oluşturmasına rağmen, işletmeleri hedef almak için kullanılabilir.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/110148-wi ... overy.html
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4
Teşekkür etti: 2429 kez

Re: KB güncellemeleri bazı kullanıcıları BitLocker kurtarma işlemine zorluyor

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Bitlocker hiçbir zaman kullanmadım ve hep devredışı bıraktım.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 861 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Böyle şikayetler duymuştum bazı kullanıcılar bitlocker'e zorlanıyor otomatikman aktif ediliyor ve anahtarı gitmeleri şart koşuluyor diye sanırım Microsoft iyice despot olmaya başladı. Kendisine rakip çıkmadığı sürece de eminim daha da fazla azıtarak devam edeceklerini düşünüyorum
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4
Teşekkür etti: 2429 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Kayserilifatih yazdı: 08 Kas 2025, 00:10 Böyle şikayetler duymuştum bazı kullanıcılar bitlocker'e zorlanıyor otomatikman aktif ediliyor ve anahtarı gitmeleri şart koşuluyor diye sanırım Microsoft iyice despot olmaya başladı. Kendisine rakip çıkmadığı sürece de eminim daha da fazla azıtarak devam edeceklerini düşünüyorum
Zaten zorba MS...Win11.25H2 x64 sisteminde zorla Widgets mekanizmasını dayatıyor kullanıcıya....
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10105 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Bitlocker = çöp. Yıllardır düşüncem hep böyle.