Ultra HD İnsan gözü sınırlarını aşıyormu

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19101 kez

Ultra HD İnsan gözü sınırlarını aşıyormu

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Üreticiler, Ultra HD ve hatta daha yüksek çözünürlüklü panellere sahip yeni TV modelleri piyasaya sürmeye devam ediyor. Ancak, yakın zamanda yapılan bir Birleşik Krallık araştırmasına göre, insan gözünün doğal bir "çözünürlük sınırı" olduğundan, bu çabaların çoğu büyük ölçüde gereksiz olabilir.

Cambridge Üniversitesi'ndeki bir araştırma ekibi, insan gözünün gerçekte algılayabileceği piksel sayısını belirlemeye koyuldu. İzleyiciye yaklaştırılıp uzaklaştırılabilen kayan bir 4K monitör kullanarak, gözün daha önce düşünülenden çok daha fazla piksel algılayabildiğini, ancak daha büyük televizyonların genellikle çoğu izleyicinin algılayabileceğinin çok ötesinde bir piksel yoğunluğuna sahip olduğunu keşfettiler.

Deney , araştırmacıların "retina çözünürlüğü" olarak adlandırdığı, daha fazla piksel eklemenin algılanan görüntü kalitesini iyileştirmediği piksel eşiğinin belirlenmesine yol açtı. Bu sınır, ekran boyutu, oda aydınlatması ve izleyici ile ekran arasındaki mesafe gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Çalışmanın temel sonucu, tipik bir oturma odasında, 2,5 metre uzaklıkta oturan bir izleyicinin 44 inç 2K/QHD bir ekrandan mükemmel bir şekilde yararlanacağıdır. Aynı boyuttaki Ultra HD (4K veya 8K) çözünürlüklü bir TV, gözün algılayabileceğinden daha fazla piksel sunarak, neredeyse hiç fark edilebilir fayda sağlamayacaktır.

Resim

Araştırmacılar, geleneksel TV özelliklerine güvenmek yerine, katılımcıların farklı renklerdeki çizgileri ne kadar iyi algılayabildiklerini test ettiler. Derece başına piksel sayısını (PPD), yani izleyicinin görüş alanının bir derecelik kısmına uyan tekil piksel sayısını ölçtüler. Geleneksel 20/20 görme keskinliği standardı, insan gözünün 60 piksellik bir PPD'ye sahip olduğunu göstermektedir. Ancak çalışma, bu 19. yüzyıl testinin insan algısını olduğundan az gösterdiğini ortaya koymuştur: Normal veya düzeltilmiş görüşe sahip katılımcılar, gri tonlamalı görüntüleri izlerken ortalama 94 PPD elde etmiştir. Kırmızı ve yeşil desenler, tespit edilebilir PPD'yi hafifçe 89'a düşürürken, sarı ve mor çizgiler 53 PPD ile daha da düşük bir puan almıştır.

Çalışmanın ortak yazarı Profesör Rafał Mantiuk'un açıkladığı gibi, insan beyni renkleri o kadar iyi algılayamıyor. "Gözlerimiz özünde o kadar da iyi olmayan sensörlerdir, ancak beynimiz bu verileri görmemiz gerektiğini düşündüğü şeye dönüştürür," diyor.

Araştırmacılar ayrıca, kullanıcıların kendi görüntüleme düzenlerine göre optimum ekran çözünürlüğünü ve boyutunu belirlemelerine olanak tanıyan çevrimiçi bir ekran çözünürlüğü hesaplayıcısı geliştirdiler . Bulgularının, TV endüstrisinde daha iyi üretim standartları oluşturulmasına katkı sağlamasını umuyorlar.

Eğer bu sonuçlar doğruysa, 8K, 16K veya daha büyük ekranlara yönelik pazarın neden sınırlı kaldığını açıklayabilir . Örneğin Sony, yeni 8K TV'lerin üretimini şimdilik durdurdu.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/110042-re ... n-see.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 861 kez

Re: Ultra HD İnsan gözü sınırlarını aşıyormu

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Bu teknolojilerin amacı zaten yeni ürün diye piyasaya benzer ürün şurup para kazanmak çünkü ben Full Hd televizyona baktıktan belli bir süre sonra basım ağrıyor, dikkatim dağılıyor fakat Sd ve normal Hd ekranlarda bu biraz daha az oluyor. 4K televizyon izlemek bile hafiften baş dönmesi hissine sebep oluyor Teknosa Vestel falan Mağazalarda açık olarak gösteriyorlar uzun süre bakamıyorum belli bir süre sonra dikkatim dağılıyor ve her sene daha üst teknolojik ekran sunmalarının çok da mantıklı olduğunu düşünmüyorum çünkü hepsi de birbirlerine çoğunlukla benziyorlar