Microsoft, ücretsiz Windows 10 güvenlik güncelleştirmelerini 2026'ya kadar uzatıyor

Windows 10 ile ilgili bilgi paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19689 kez

Microsoft, ücretsiz Windows 10 güvenlik güncelleştirmelerini 2026'ya kadar uzatıyor

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Microsoft, Windows 10'un popülerliğini sürdürmesine ve yüz milyonlarca kullanılabilir bilgisayarın Windows 11'i desteklememesine rağmen bu Ekim ayında Windows 10 desteğini sonlandırmayı planlıyor. Şirket yakın zamanda kişisel cihazların bir yıl daha güvenlik güncelleştirmesi alması için yeni bir seçenek sundu , ancak bunun için OneDrive kullanılması gerekiyor.

Windows 10 14 Ekim'de kullanım ömrü sonu durumuna ulaştıktan sonra, Windows Yedekleme'ye kaydolan kullanıcılar 13 Ekim 2026'ya kadar ek bir ücret ödemeden güvenlik güncelleştirmeleri almaya devam edecek. Hizmet, kişisel dosyaları otomatik olarak OneDrive'a yükler, ancak 5 GB'tan fazla depolama için ücretli abonelik gerekir.

Bu seçenek, daha önce yalnızca kurumsal cihazlar için mevcut olan Microsoft'un Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU) programına kullanıcıları kaydediyordu. Kişisel cihazlar da 30 ABD doları veya 1.000 Microsoft Rewards puanı tutarında tek seferlik bir ödemeyle kaydedilebiliyordu.

Kullanıcılar Windows Yedekleme'yi görev çubuğu arama alanında arayarak, sonuçlarda göründüğünde uygulamayı seçerek ve "Devam"a tıklayarak etkinleştirebilirler. Ancak OneDrive yalnızca 5 GB'a kadar ücretsiz depolama alanı sunar. 20 ABD doları tutarındaki yıllık Microsoft 365 Basic aboneliği 100 GB içerirken, 100 ABD doları tutarındaki Kişisel katman 1 TB sunar ve 130 ABD doları tutarındaki aile aboneliği altı kişiye kadar kişi başına 1 TB ekler.

Resim

Bu arada şirketler, hizmet 2028'de sona erene kadar her yıl iki katına çıkan fiyatla cihaz başına 61 dolara ESU satın alabilirler. Microsoft 365 aboneleri ayrıca 2028'e kadar Windows 10 ve Microsoft Office güvenlik güncelleştirmelerini alırlar . Office 2021 ve 2024'ün abonelik dışı sürümleri sırasıyla Ekim 2026 ve 2029'a kadar ücretsiz güvenlik güncelleştirmeleri alırlar.

Ayrıca, Windows 10'daki tüm Windows Defender kullanıcıları en azından Ekim 2028'e kadar kötü amaçlı yazılım tanımlarını almaya devam edecek. 0patch'ten en az beş yıl daha resmi olmayan güncellemeler alınabilecek . Microsoft'un taviz vermesinin sebebi, desteğin yaklaşan sonuna rağmen Windows 10'un halefinden biraz daha popüler olması olabilir . Windows 11'in alışılmadık derecede yüksek sistem gereksinimleri büyük ihtimalle bunun başlıca nedenidir. İşletim sistemi genellikle yalnızca 2017'den sonra üretilen işlemcileri destekler ve bu da muhtemelen 240 milyona kadar başka türlü kullanılabilir cihazın yükseltilmesini engelledi.

Microsoft bu kullanıcıların yeni PC'ler satın almasını isterken, ESU'lar onlara bir e-atık dağı yaratmanın nasıl önleneceğini anlamaları için en azından bir yıl daha verecek. Bazı gruplar, daha güvenli olan ve Windows 11'e yükseltilemeyen milyonlarca PC'yi destekleyen eski makineleri Linux'a dönüştürme gibi radikal bir seçeneği teşvik ediyor.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/108439-mi ... -2026.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 927 kez

Re: Microsoft, ücretsiz Windows 10 güvenlik güncelleştirmelerini 2026'ya kadar uzatıyor

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Büyük ihtimalle Microsoft ya tpm gibi özelliklerden Windows 12 de vazgeçecek ya da kullanıcılar az da olsa Linux e geçecekler linux biraz daha fazla kullanıcıya ulaşacak ya da Windows 10 ve altı sistemlerde kalmaya devam edecekler başka bir seçenek şu anlık yok gibi görünüyor.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Re: Microsoft, ücretsiz Windows 10 güvenlik güncelleştirmelerini 2026'ya kadar uzatıyor

Mesaj gönderen burak35 »

Kaypak microsoft. Adama böyle geri adım attırırlar işte. Elinizden geleni ardınıza koymayın. Esuyada katılmıyorum. Güncellemede yapmıyorum.
OneDrive da kurmuyorum. Ne yaparsanız yapın. Dünyadakli birçok insan benim gibi sağlam dursa tepki koysa, Şuan en fazla 8.1 son sistem olurdu.
10 ve 11 in görsellikten başka vaad ettiği hiçbirşey yok. İkiside birbirinden çöp. Ekran kartım yanmasa asla 10 a da geçmezdim zaten.
Beter olsunlar. Karpaylarıda düşsün. Cirolarıda azalsın. Azalara k bitip tükensinler inşallah. Sevilmiyosunuz işte hintliler. Defaolun gidin.
Bunu anlamak bu kadar mı zor ?