1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Depremden korkan oraya taşınsın! - Prof Dr. Ahmet Ecan

Gönderilme zamanı: 29 Nis 2025, 18:19
gönderen velociraptor
Resim

Ercan'ın 2005 yılında hazırladığı harita, ev almayı düşünenler içine kritik bir rehber niteliği taşıyor ve güvenli ve riskli bölgeleri gözler önüne seriyor. Yıllara dayanan araştırmalar sonucunda hazırlanan harita, Türkiye’nin yerleşim yerlerini dört farklı risk kategorisine ayırıyor. Renk kodları ile gösterilen bu bölgeler, güvenli yaşam alanı seçimi açısından önemli ipuçları sunuyor.

Ercan, deprem bakımından Türkiye’nin en güvenli illerinin Konya, Karaman, Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun, Yozgat, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın, Kırklareli, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Niğde, Mardin, Şırnak, Siirt, Batman, Ardahan, Mersin ve Antalya olduğunu ifade etti.

Twitter hesabından paylaşım yapan profesör, "Bir kentin deprem üretim odağı olması ayrı, dolaydaki deprem dalgaları geçerken sallanması ayrı….Ankara başkentimiz de etki alanında ancak güvenli bir ilimizdir. Zonguldak da güvenli illerimizdendir" ifadesini kullandı.

https://x.com/ovgunaercan/status/1916481595931791781

Resim

Üstteki resmi sağ tıklayıp yeni sekmede aç deyin.

Beyaz Alanlar: Deprem odağı bulunmayan, sismik aktivitenin en düşük olduğu ve yerleşim için en güvenli kabul edilen bölgeler.

Yeşil Alanlar: Doğrudan deprem odağı olmasa da, çevre depremlerinden etkilenebilen bölgeler. Zemin yapısı nedeniyle sarsıntı şiddeti daha fazla hissedilebilir.

Sarı Alanlar: Aktif fay hatlarının geçtiği, deprem üretme riski yüksek olan, yerleşim açısından sakıncalı bölgeler.

Kırmızı Alanlar: Gevşek zemin, sulak arazi, obruk gibi yapılaşmaya son derece elverişsiz alanları gösterir. Bu bölgelerde sarsıntı şiddeti ve hasar oranı çok yüksektir.

Haritanın sunduğu bilgiler:

Güvenli yaşam alanlarının belirlenmesi
İnşaat projelerinde doğru zemin seçimi
Kentsel dönüşüm planlamalarında risk analizi
Bireysel konut yatırımlarında bilinçli kararlar alınması

Kaynak :
https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/d ... an-2333678

Re: Depremden korkan oraya taşınsın! - Prof Dr. Ahmet Ecan

Gönderilme zamanı: 29 Nis 2025, 19:32
gönderen Kayserilifatih
Haritada genellikle sarılar çoğunlukta, yeşiller az, kırmızı yerler de aralarda sıkışmış bu da Türkiye'nin genellikle fay hatlarıyla dolu olduğunu gösteriyor. Güvenli denilen yerlere gidebilenler gider belki ama ben olsam deprem oluyor diye şehrimi değiştirmezdim.