Windows 10 desteğinin bu Ekim ayında resmen sona ermesine doğru saatler ilerlerken, Microsoft kullanıcıları en son işletim sistemi olan Windows 11'e yükseltmeye teşvik ediyor. Ancak, söz verdiği gibi, tanıdık Windows 10 ortamına bağlı kalmak isteyenlere bir yol da sunuyor. Sorun ne? Bu yolun pahalı olduğu ortaya çıktı.
Microsoft, yakın zamanda güncellenen bir destek belgesinde Windows 10 için Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU) programı hakkında yeni ayrıntılar açıkladı. Bu program, Windows 11'e geçiş yapmaya hazır olmayan kullanıcılar için kritik güvenlik güncelleştirmeleri sağlamayı amaçlıyor. Ancak bu genişletilmiş destek, bazı kuruluşların BT stratejilerini yeniden gözden geçirmelerine neden olabilecek bir bedelle geliyor.
ESU programı, Windows 10 sürüm 22H2 çalıştıran cihazlar için kullanılabilir olacak ve maliyetler, Kasım 2025'ten Kasım 2026'ya kadar kurumsal ve eğitim müşterileri için ilk kapsam yılı için cihaz başına 61 dolardan başlayacak. Fiyatın ikinci yıl için 122 dolara ve üçüncü yıl için 244 dolara çıkması planlanıyor; her yıl iki katına çıkacak.
Microsoft ayrıca ilk kez kişisel kullanım için ESU'ları tanıtıyor. 14 Ekim tarihinden sonra Windows 10 için Kritik ve Önemli güvenlik güncelleştirmelerini almaya devam etmek için kullanıcılara 30 dolara mal olacak. Ancak tüketiciler bu güncelleştirmelerin yalnızca bir yılını almaya hak kazanacak. Microsoft, yeni özelliklerin, hata düzeltmelerinin ve teknik desteğin programa dahil edilmeyeceğini belirtiyor.
Bu, eski bir işletim sistemine sonsuza kadar bağımlı kalmaktan ziyade, Windows 11'e geçişi teşvik etmek için tasarlanmış gibi görünen bir fiyatlandırma yapısı.
Güncelleme, ESU programının kümülatif olduğunu doğruluyor, yani bir kuruluş ikinci yılda katılırsa, önceki yılın kapsamı için de ödeme yapması gerekecek. Ancak Microsoft bazı kullanıcılara bir kemik attı: Windows 365 veya Azure Virtual Desktop'ta çalışan Windows 10 sanal makineleri, Microsoft'un bulut hizmetlerine yoğun yatırım yapan kuruluşlar için bir avantaj olan ESU'ları ek ücret ödemeden alacak.

Şirket, Windows 10 bilgisayarların destek bitiş tarihinden sonra da çalışmaya devam edeceğini vurgularken, "en iyi, en güvenli bilgisayar deneyimi" için Windows 11'e yükseltmenin şiddetle önerildiğini belirtiyor.
Ancak kullanıcı benimsemesi farklı bir hikaye anlatıyor. Statcounter'ın son verilerine göre , Windows 10, Windows yüklemelerinin %60,37'lik payıyla pazara hakim olmaya devam ediyor. Microsoft'un çabalarına rağmen Windows 11, ancak yakın zamanda benimsenmede bir artış gördü ve Ocak 2025'te %36,6'ya ulaştı. Bu, muhtemelen Windows 10 desteğinin yaklaşan sonunun neden olduğu bir önceki ayki %34,12'den önemli bir artışı temsil ediyor. Windows 10 ve Windows 11 kullanımı arasındaki daralan fark, Microsoft'un işletim sistemi ekibi için muhtemelen hoş bir manzara. Ancak, Windows 10'un pazar hakimiyetinin devam etmesi, Microsoft'un kullanıcıları bu değişimi benimsemeye ikna etmedeki zorluklarını vurguluyor.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/106681-mi ... ndows.html