Microsoft Windows Longhorn, sonunda Windows Vista'ya dönüşen işletim sisteminin kod adıydı. Windows Longhorn ilk olarak 2003 yılında Microsoft tarafından Windows XP'nin halefi olarak duyurulmuş ve çok çeşitli yeni özellikler ve iyileştirmeler sunmayı planlamıştır.
Ancak, Windows Longhorn'un geliştirilmesi çok sayıda zorlukla karşılaştı ve geliştirme döngüsü boyunca önemli değişiklikler geçirdi. Longhorn için orijinal vizyon WinFS adı verilen yeni bir dosya sistemi, Aero adı verilen güncellenmiş bir kullanıcı arayüzü ve çeşitli diğer geliştirmeleri içeriyordu.
Projenin karmaşıklığı ve iddialı yapısı nedeniyle Microsoft, planlanan özelliklerin uygulanmasında gecikmeler ve zorluklar da dahil olmak üzere önemli geliştirme sorunlarıyla karşılaştı. Sonuç olarak, WinFS de dahil olmak üzere orijinal özelliklerin birçoğu ertelenmiş ve hatta Windows Vista'nın son sürümünden çıkarılmıştır.
Windows Longhorn'un geliştirme süreci, çok sayıda şirket içi yeniden yapılanma ve proje kapsamındaki değişikliklerle beklenenden daha uzun sürdü. Sonunda, 2006 yılında Microsoft, Windows XP'nin halefi olarak Windows Vista'yı piyasaya sürdü. Ancak, işletim sistemi piyasaya sürüldüğünde karışık eleştiriler aldı.
Windows Vista, donanım gereksinimleri, performans sorunları ve mevcut yazılım ve sürücülerle uyumluluk sorunları nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Bu faktörler kullanıcılar ve işletmeler arasında pek de olumlu karşılanmadı ve Windows Vista'nın benimsenme oranı yavaşladı.
Microsoft, Windows Vista'da karşılaşılan zorluklardan ders çıkarmış ve Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 gibi sonraki işletim sistemlerinde önemli iyileştirmeler yaparak kullanıcılar tarafından dile getirilen endişelerin çoğunu gidermiş ve genel performansı, uyumluluğu ve kullanıcı deneyimini iyileştirmiştir.
Longhorn çok geç kaldığı için pazarlamada bu yeni Windows'a ne ad verileceği konusunda önemli bir çalışma vardı. Büyük sıfırlamadan sonra Vista adı pazarlama ve geliştirme arasındaki uzlaşmayla ürün adı olarak ortaya çıktı. Longhorn, lanetli, kirli bir kelime haline geldi. Yeniden geliştirme henüz alfa/beta aşamasındayken bile Vista yeniden isim olarak kabul edildi.
Ayrıca bakınız:
https://www.quora.com/What-happened-to- ... dows-Vista
https://en.wikipedia.org/wiki/Developme ... dows_Vista