Windows Long Horn işletim sistemi neden iptal edildi

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19103 kez

Windows Long Horn işletim sistemi neden iptal edildi

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Microsoft Windows Longhorn, sonunda Windows Vista'ya dönüşen işletim sisteminin kod adıydı. Windows Longhorn ilk olarak 2003 yılında Microsoft tarafından Windows XP'nin halefi olarak duyurulmuş ve çok çeşitli yeni özellikler ve iyileştirmeler sunmayı planlamıştır.

Ancak, Windows Longhorn'un geliştirilmesi çok sayıda zorlukla karşılaştı ve geliştirme döngüsü boyunca önemli değişiklikler geçirdi. Longhorn için orijinal vizyon WinFS adı verilen yeni bir dosya sistemi, Aero adı verilen güncellenmiş bir kullanıcı arayüzü ve çeşitli diğer geliştirmeleri içeriyordu.

Projenin karmaşıklığı ve iddialı yapısı nedeniyle Microsoft, planlanan özelliklerin uygulanmasında gecikmeler ve zorluklar da dahil olmak üzere önemli geliştirme sorunlarıyla karşılaştı. Sonuç olarak, WinFS de dahil olmak üzere orijinal özelliklerin birçoğu ertelenmiş ve hatta Windows Vista'nın son sürümünden çıkarılmıştır.

Windows Longhorn'un geliştirme süreci, çok sayıda şirket içi yeniden yapılanma ve proje kapsamındaki değişikliklerle beklenenden daha uzun sürdü. Sonunda, 2006 yılında Microsoft, Windows XP'nin halefi olarak Windows Vista'yı piyasaya sürdü. Ancak, işletim sistemi piyasaya sürüldüğünde karışık eleştiriler aldı.

Windows Vista, donanım gereksinimleri, performans sorunları ve mevcut yazılım ve sürücülerle uyumluluk sorunları nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Bu faktörler kullanıcılar ve işletmeler arasında pek de olumlu karşılanmadı ve Windows Vista'nın benimsenme oranı yavaşladı.

Microsoft, Windows Vista'da karşılaşılan zorluklardan ders çıkarmış ve Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 gibi sonraki işletim sistemlerinde önemli iyileştirmeler yaparak kullanıcılar tarafından dile getirilen endişelerin çoğunu gidermiş ve genel performansı, uyumluluğu ve kullanıcı deneyimini iyileştirmiştir.

Longhorn çok geç kaldığı için pazarlamada bu yeni Windows'a ne ad verileceği konusunda önemli bir çalışma vardı. Büyük sıfırlamadan sonra Vista adı pazarlama ve geliştirme arasındaki uzlaşmayla ürün adı olarak ortaya çıktı. Longhorn, lanetli, kirli bir kelime haline geldi. Yeniden geliştirme henüz alfa/beta aşamasındayken bile Vista yeniden isim olarak kabul edildi.

Ayrıca bakınız:
https://www.quora.com/What-happened-to- ... dows-Vista
https://en.wikipedia.org/wiki/Developme ... dows_Vista
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10105 kez

Re: Windows Long Horn işletim sistemi neden iptal edildi

Mesaj gönderen burak35 »

Güzel sistem. Çokta kötü değil aslında. Gündüz videolarını izlemiştim. LongHorn Vista ya çok benziyormuş.
Tabi benim tercihim her ne olursa olsun yine Win 7 olurdu. :kafasalla:
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 861 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Longhorn işletim sistemi güzeldi fakat kasma, donma,stabilite, ansızın oluşan çökme sorunları, ram bellek sızıntıları vardı (milestone 5 yapılarından beri) o yüzden iptal edilerek Server 2003 çekirdeği ile Vista olarak yeniden geliştirildi yine tutmadı fakat longhorn daha güzeldi bana göre, vista yarı yarıya bile longhorn'un özelliklerini geri getiremedi ve erken çıktı o yüzden de sorunlarla karşılaştı sonucunda da tutmadı.
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 3902 kez

Mesaj gönderen root@localhost »

Vista eğer uygun donanıminiz var ise iddia ediyorum bugün kullandığımız çöpleri cebinden çıkartır.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

root@localhost yazdı: 16 Mar 2025, 23:55 Vista eğer uygun donanıminiz var ise iddia ediyorum bugün kullandığımız çöpleri cebinden çıkartır.
Windows Vista Windows 7 nin etse etse yarısı eder. Benim ekran kartlarımın sürücüsü ve çoğu sürücü yoktu Vista'ya çoğu donanımda sıkıntı yaşattı bana ve ben de "hasta la bu vista" diyerek sonrasında Windows 7 kurarak Windows Vista ucubesinden kurtulmuştum. :-D
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Benim laptop vista uyumlu :) Ama win 7 varken diğerlerinin pek bi değeri yok tabi gözümde :)
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 3902 kez

Mesaj gönderen root@localhost »

Kayserilifatih yazdı: 17 Mar 2025, 00:06
root@localhost yazdı: 16 Mar 2025, 23:55 Vista eğer uygun donanıminiz var ise iddia ediyorum bugün kullandığımız çöpleri cebinden çıkartır.
Windows Vista Windows 7 nin etse etse yarısı eder. Benim ekran kartlarımın sürücüsü ve çoğu sürücü yoktu Vista'ya çoğu donanımda sıkıntı yaşattı bana ve ben de "hasta la bu vista" diyerek sonrasında Windows 7 kurarak Windows Vista ucubesinden kurtulmuştum. :-D
Uygun donanıminiz var ise :arrow:
Yok ise her türlü yafta yapıştıran olur*oldu
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Aşağıdaki anlatacağım sorunları Dell İnspiron 3521 3337U 1.80 Ghz i5 işlemcili laptopumda da bizzat canlı olarak yaşadım. Söyleyeceklerimin tek sebebi donanım uyumsuzlugu değildir.

Windows Vista'da Windows Update yapmak çiledir, internete bağlan(ama)mak kablolu-kablosuz farketmez tam bir çiledir. Kafasına göre program yükletip, yükletmemesi çiledir işin yoksa Vista'ya program beğendir, Ağır abi takılan sistemde ayrıca sürekli olarak kullanıcıların şikayet ettiği bir özellik olan ve kapatıl(a)mayaacak şekilde ayarlanan UAC rezaleti (her işlemde söylediği "şuna emin misiniz, bunu isteyen siz misiniz" uyarılarında Vista için zamanında "bu sistem iyice paranoyak olmuş bu gidişle iki günde hem kendini, hem de insanları hasta eder" dediğimi hatırlıyorum. Vista sistemi programları (Başlarda adı Longhorn sürücü modeli olan daha sonra adı Windows sürücü modeli olarak değiştirilen, Microsoft'un zamanında donanım üreticilerinden habersiz olarak ansızın yaptığı ayrı bir ucubelikle üreticilerin çoğunun donanımlarına yeni sürücü yazmak istememesine, Vistanın adının kirlenmesine sebep olmuştur bu sorun ancak Windows 7 ile çözülmüştür) paşa gönlü isterse kurar ya da canı istemezse kurmaz. Windows 7 ancak Xp modu denen özelliği ve performansı ile yükselmiştir yoksa Windows 7'nin performans dışında Windows Vista'dan pek bir farkı yoktu. Windows 7 Vista'nın hocasıdır yani Windows Vista amatör bir öğrenciyse Windows 7 Vista'nın eksiklerini gidererek onu geliştiren bir öğretmendir diyebiliriz. Ayrıca küçük bir not olsun diye söylüyorum. Windows Vista'yı geliştiren adam olan "Jim Allchin" Windows Vista faciasından sonra Microsoft şirketinden istifa ederek müzisyen olmuştur. :-D
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4
Teşekkür etti: 2429 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Şuan Windows11 ve Windwows10 ve de gelecek Windows12 bile, Windows Vista'dan daha kötü olacak....

Yani hiç olmazsa Windows Vista, bunlara bakarak (Win11-Win10-Win12AL) "Kötü'nün İyisi"dir.

NOT:

Yapay zeka destekli Windows12 İşletim Sisteminin gelecekte ki kısaltılmış ismi : Win12AL şeklinde'dir.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Windows 10 Ve Windows 11 de fazla stabil sayılmaz. Her 6 ayda bir güncel sistem diye yayınladıkları güncellemelerle sistemi en sonunda batırmazlarsa ayrıca yapay zeka dedikleri o teknolojiyi de Microsoft şirketi Windows'larda batırmazsa Microsoft yine tekel olmak için adımlar atar, başarılı olamazlarsa Microsoft'un klasik başarısızlıkları arasında yerini alır. :-D
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Win 7 o kadar güzeldi ki, vistaya hiç ihtiyaç bile duymadım. Ölümüne Windows7spor. :-D

“Genel bilgiler ve ipuçları” sayfasına dön