Artık Gözümüzle Tıklayacağız

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 12652 kez

Artık Gözümüzle Tıklayacağız

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Türk ögretim görevlileri
mouse'u tarihe gömüyor.

Anadolu Üniversitesi ögretim görevlileri yeni bir bulusa imza attı. 3 ögretim görevlisi, mouse kullanmadan 'göz dokunusu' ile bilgisayar kullanımını gerçeklestirdi.

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü arastırma görevlisi Cihan Topal, 'Eye Touch-Göz Dokunusu' adı altında bir program gelistirdiklerini belirtti.

Proje iki temel ana birimden olustuyor. Birincisi kullanıcının yüzüne takarak kullandıgı 'gözlük' benzeri bir aparat...

İMLEÇ GÖZ KIRPARAK HAREKET ETTİRİLİYOR

İkinci birimin ise aparattan elde edilen veriler okuyup anlamlandıran yazılım. Kullanıcı gözlügü takarak isletim sisteminin imlecini istedigi yere konumlandırıyor; göz kırpma hareketleri ile istedigi islemi yapabiliyor.

Aparatın üniversitenin laboratuvarında elle yapıldıgını ve üzerinde birkaç yazılımın oldugunu belirten Topal, bilgisayar kullanıcısının fare ile yaptıgı bir isin gözlük benzeri bu aparatla yapılabildigini, bilgisayarın insanın baktıgı yeri tespit ederek imleci tasıdıgını, göz kırpmalarının da tıklamalara karsılık geldigini vurguladı.

ENGELLİLERE ÇOK YARAYACAK

Göz Dokunusu Projesi, öncelikle engelli insanlarla bilgisayarlar arasındaki bariyerleri kaldırmayı amaçlıyor. Topal, gelistirilmekte olan aparatın düsük maliyetli ve tasınabilir olmasının da önemli bir nokta olduguna dikkat çekti.

Mouse'suz bilgisayar kullanımı projesi önümüzdeki dönemde klavye için de uyarlanacak. Bölüm çalısanlarından Metin Çam ve Mustafa M. Atanak'ın katkıda bulundugu projenin ilerleyen asamalarında metin girisi, internette dolasma ve ofis uygulamaları gibi birçok faaliyetin yapılabilmesi amaçlanıyor.

Zaman