Microsoft, Windows 11'de WordPad'i sonlandırıyor

Windows 11 ile ilgili haber, bilgi ve ipucu Paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19689 kez

Microsoft, Windows 11'de WordPad'i sonlandırıyor

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Klasik Windows uygulamalarından biri daha sona eriyor. Yıllarca varsayılan olarak işletim sistemiyle birlikte gelen WordPad, Windows 11 ile birlikte son buldu. Microsoft WordPad'i kullanımdan kaldırdı ve gelecek işletim sistemi sürümlerinden biriyle birlikte kaldıracak.

WordPad aslında Windows 3.11'in bir parçası olan Write editörünün bir halefiydi. Yazı tipi boyutu, kalın / italik stiller ve birkaç tane daha gibi temel biçimlendirme araçlarını kullanarak bir RTF belgesi oluşturmaya izin verir. Windows 95'te yeni adı altında piyasaya sürüldü ve Windows 7'ye kadar ciddi değişiklikler olmadan varlığını sürdürdü. Windows 7'de uygulama, Şerit araç çubuğu ve ODF format desteği içeren bir kullanıcı arayüzü revizyonu aldı. Şimdi Windows 11'de, Microsoft bu uygulama için desteği sonlandırıyor, kullanımdan kaldırıldığını söylüyor ve bunun yerine Word uygulamasını kullanmayı öneriyor.

WordPad artık güncellenmiyor ve Windows'un gelecekteki bir sürümünde kaldırılacak. .doc ve .rtf gibi zengin metin belgeleri için Microsoft Word'ü ve .txt gibi düz metin belgeleri için Windows Not Defteri'ni öneriyoruz. (Microsoft)

Uygun duyuru 1 Eylül 2023 tarihinde yapılmıştır. Şirketin yaklaşan Windows 11 sürüm 23H2'de WordPad'i öldürmesi pek olası değildir. İkincisinin 22H2 sürümü için küçük bir güncelleme olması bekleniyor. Dolayısıyla kaldırma işlemi, işletim sisteminin bir sonraki büyük güncellemesi olan "Windows 12"de yapılacak şekilde ayarlanmış olabilir.

Word'e ek olarak, düz metin düzenleme için Microsoft gelen kutusu Not Defteri uygulamasını önermektedir. Son 3 yılda çeşitli iyileştirmeler ve yeni özellikler aldı. Artık büyük dosyaları düzenlediğinizde takılmıyor, Unix satır sonlarını, koyu temayı ve sekmeleri destekliyor. Ayrıca, son güncelleme Notepad'in açık belgeler için kaydedilmemiş düzenlemelerinizi kaydetmesini ve geri yüklemesini sağlar. Yani uygulamayı aniden kapatırsanız, kaydedilmemiş tek bir değişikliği bile kaybetmezsiniz.

WordPad ile ilgili durum oldukça beklenen bir durumdur. Windows 10 ile başlayarak, isteğe bağlı bir sistem bileşeni olarak kalmaya devam ediyor. Ancak, bazı nedenlerden dolayı Microsoft varsayılan olarak yüklü tuttu. Belki de Microsoft'un telemetrisi uygulamaya olan talebin düşük olduğunu gösteriyor, bu yüzden şirket artık klasik editör için kaynaklarını boşa harcamamaya karar verdi.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2505 kez

Re: Microsoft, Windows 11'de WordPad'i sonlandırıyor

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Bu Microsoft Corp. işe yarar ne varsa, işlevsiz hale getirmeye kararlı anlaşılan....

Windows 10 Pro - Wordpad.....
Resim
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19689 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Sorma bende uyuz oldum çünkü en çok kullandığım yazılımdır, makaleleri bile bunda yazarım , sebebi ise çok basit , hem hafif hemde sistem kaynağı tüketmiyor.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Mesaj gönderen burak35 »

İsabet olumş. Hayatım boyunca Wordpad hiç kullandım mı ? Hatırlamıyorum bile. Bence çok daha fazla şey kaldırılmalı Windowslardan.
Ben olsam kaldıra kaldıra kökünü kazırdım herşeyin. :) :v