IBM, öncekinden çok daha büyük olan yeni bir kuantum işlemciyi tanıttı. 433 kübit ile yeni IBM Quantum Osprey, IBM'in geçen yıl duyurduğu Eagle işlemcisinin üç katı büyüklüğünde ve herhangi bir IBM kuantum işlemcisinin en büyük kübit sayısına sahip. Karşılaştırma için, 2021 Eagle işlemcisi sadece 127 kübit paketledi.
IBM'e göre Osprey, herhangi bir klasik bilgisayarın yeteneğinin çok ötesinde karmaşık kuantum hesaplamaları gerçekleştirme potansiyeline sahiptir. Bir başka deyişle, bir Osprey kuantum işlemcisindeki bir durumu eşleştirmek için gereken klasik bit sayısı, bilinen evrendeki toplam atom sayısından çok daha fazladır.
IBM Kıdemli Başkan Yardımcısı ve araştırma direktörü Dr. Darío Gil, yeni işlemcinin onları daha önce çözülemeyen sorunların üstesinden gelmek için kuantum bilgisayarların kullanılacağı noktaya bir adım daha yaklaştırdığını söyledi. Gil, "Bu çalışma, kuantum merkezli süper hesaplamanın yaklaşan dönemi için temel teşkil edecek" dedi.
İşlemciler denklemin yalnızca bir parçasıdır. IBM ayrıca, Qiskit Runtime için bir kullanıcının, 2025'te gelen tam destekle azaltılmış hata sayısı için hız takas etmesine olanak tanıyan bir beta çekirdek güncellemesini duyurdu .
Kullanıcılar artık dinamik devrelere tam erişime sahip olup, her iki dünyanın da en iyilerinden faydalanmak için kübitlerin tutarlılık süresi boyunca klasik hesaplamayı birleştirmelerine olanak tanır. IBM, dinamik devrelerin belirli kuantum devrelerinin uzunluğunu büyük ölçüde azaltacağını ve yararlı kuantum hesaplamanın yakın vadeli potansiyelini artıracağını söyledi.
IBM Üyesi ve Başkan Yardımcısı Jay Gambetta, "Bizim atılımlarımız, modülerliğin, iletişimin ve ara yazılımın gelişmiş ölçeklendirme hesaplama kapasitesine ve kuantum ve klasik iş akışlarının entegrasyonuna katkıda bulunacağı kuantum merkezli süper hesaplama dediğimiz bir sonraki kuantum dalgasını tanımlıyor" dedi.

IBM, 2023'ün, devre örme araç kutusunu kullanacak modüler mimari ve hibrit bulut ara katman yazılımı gibi gelişmeler sayesinde kuantum merkezli süper bilgisayarların temellerinin atılacağı önemli bir dönüm noktası olacağına inanıyor .
IBM'in geliştirme yol haritası, ufukta daha güçlü kuantum işlemcilere işaret ediyor. Teknoloji devi, gelecek yıl 1.121 kübit ile Condor'u ve ardından 2024'te 1.386+ kübit Flamingo'yu duyurma yolunda. Kookaburra'nın (IBM hızları sever, öyle görünüyor ki) 2025'te 4.158'den fazla kübit ile rekor kırmayı planlanıyor.)
Kaynak:
https://www.techspot.com/news/96603-ibm ... ubits.html