Matematik sıfır.
Öyle olunca sayısal okumam mümkün değildi.
Ben de Sosyal bilimler, oradan kamu yönetimi okudum.
* * *
Kendimi övüyomuşum gibi oluyo ama anlatmak hakkım.
Bir sürü orjinal fikrim vardı. Bunları -bildiğim kadarıyla hepsi- ben düşündükten sonra keşfedildi ve ürün haline getirildi, şu anda satılıyor.
https://tr.aliexpress.com/item/32685470860.html
Yukarıda gördüğünüz ürün elektrik varken normal lamba, aniden kesilirse acil durum aydınlatma olarak çalışmaktadır. Bu ürün ortalarda yokken fikir ve devre olarak geliştirmiştim. Hala çözemediğim bazı noktaları sormak için devamlı takıldığım bir sitede başlık açtım.
Yok öyle olur mu diyen,
yok şunu şöyle yapmadan çalışmaz diyen,
ebenin körü diyen...
mantıksız ve aptalca bulan sözde ileri düzey elektronikçilerin eleştirilerine maruz kaldım.
destek olmak yerine köstek olup it yerine koydular.
5 yıl kadar sonra aha yukarıdaki linkteki gibi birçok marka ve model üretilip piyasaya sürüldü. Bu lamba size ilginç gelmiyor olabilir. Size neresinden tutup anlatayım bilemiyorum. Bu lambayı, yapılmadan evvel kimse yapamazdı. Çünkü doğru çalışması için duvardaki elektrik düğmesini söküp içine bir parça takılması gerekiyordu. Fakat ürünü satın alacak insanlar bunu uygulamak için elektrikçi çağırmaları gerekiyordu. Bu ise ürünün hiç satılmaması için yeterliydi. Ben de kendimce bunu nasıl çözeceğim üzerinde çalışırken başlık açıp sormuştum ve gelen yanıtlarda da yine düğme içine parça takma önerileri geldi. Sonunda sorunu kendi kendime çözdüm ve ilkel de olsa bir yol bulup "teorik devreyi" oluşturdum. Ancak bir atölyem olmadığı için hiçbir zaman imal edip deneyemedim.
Bugün bu ürünün geliştirilip satıldığını gördüğüm zaman üzülüyorum. Yine de bir şekilde elimdeki devreyi bunun içindeki devreye benzeterek bir çakmasını oluşturdum:
Bu bir kiCAD proje klasörünün içi. KiCAD ile açılan özel proje dosyaları ve projenin resimleri var. Asıl icadım bu değildi, bu, hazır yapılan ürüne bakarak biraz değiştirilmiş şeklidir.
Yani anlayacağınız bir fırsat bulup patlamam gerekiyor ama imkan da gerekiyor. Böyle ufak şeylerle moral bulmaya çalışıyorum işte.