LxPup - Flaştan Çalışan Güzel Bir Linux

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

LxPup - Flaştan Çalışan Güzel Bir Linux

Mesaj gönderen shampuan »

Bu başlığı çok bilinen, flaştan başlatılabilen SLAX LINUX'a alternatif göstermek için açıyorum. SLAX'ın yeni sürümleri berbat hale geldi ve "eski sürüm de artık pek bir işe yaramayabilir" diyorsanız, yazının devamı sizin için çok faydalı olabilir. Yazıyı okuduktan sonra elinizde LxPup'lu bir flaşınız olmasını gerçekten isteyebilirsiniz.

Bu dağıtımı flaşa kuruyorsunuz, sistemi bununla başlatıp kullanıyorsunuz. Kendisini RAM'a kopyalar ve buradan çalışır. Yeni bir dosya ya da programa ihtiyaç duydukça flaş belleğe başvurur (flaşı HDD/SSD gibi kullanıyor). İçeriğinde bir dolu uygulama vardır. Klasikleşmiş, olmazsa olmaz windows yazılımları konusunda titiz değilseniz bu dağıtımı denemenizi öneririm. Özellikle çok eski bilgisayarlarda kasmadan küsmeden çalışmaktadır. Yeni bilgisayarlarda daha da hızlı çalışır (bizzat test ettim).

LxPup, esasen "Puppy Linux" dediğimiz, slackware tabanlı hafif ve flaştan çalışan işletim sisteminin, LXDE masaüstü ortamı yüklenmiş ve biraz değiştirilmiş halidir. LXDE, linux masaüstü ortamları içerisinde en çok tanınan en hafif masaüstü ortamıdır. Özellikle laptop bilgisayarlarda pil ömrü dikkate alındığında hafif yapısı nedeniyle uygundur. Puppy'deki JWM masaüstü ortamı biraz "çirkin" ve kullanışsız olduğu için bazı geliştiriciler LXDE masaüstü entegre ederek bu sürümü elde etmiştir. Böylelikle sistem, daha kullanıcı dostu hale gelmiştir. LXDE'nin entegre dosya yöneticisi PCManFM'dir. Sistem, çok zengin tema seçenekleri içermektedir.

Sistem içerisinden hazır yüklü gelen birçok uygulama bulunmaktadır. Geçmişte bu sistemi flaştan birkaç kez tecrübe ettim; ancak o kadar çok yazılım dolu ki, şimdi neler olduğunu hatırlayamıyorum. Ancak vereceğim videodan hangi yazılımların yüklü olduğunu görebilirsiniz. Video oynatıcısı, Ses oynatıcısı, not defteri, hesap makinesi vb. ful tamam. Üstelik çok kaynak tüketmiyorlar, zaten sistem çok hafif. Bunun haricinde birtakım küçük oyunlar içerir. İdeal olmayan bir-iki ofis yazılımı (Abiword ve Gnumeric), ofis dosyaları ile temel düzeyde çalışmanıza izin vermektedir. İstediğiniz tarayıcının hafif bir sürümünü kurarak internete bağlanabiliyorsunuz. Tarayıcılar dahil, sistemin kendi mağazasından (depo) kuracağınız her yazılım, yazılımların asıllarının "lite" halidir.

"Başlat" menüsünü açınca Multimedia açılır menüsündeki programlar:
mhWaweEdit ses kaydedici ve editörü (audacity gibi)
Gnome MPlayer (video oynatıcı)
FFconvert Multimedia Converter
Radio Streamer ( :?: )
Precord mp3.ogg.wav sound recorder
Pmusic Player-manager-grabber
Pequalizer (ekolayzır)
Mixer (ses ayar programı)
CD Player- Ripper
Pavrecord Audio/Video Recorder-player
Adı zor okunup yazılan bir DVD rip ve yazdırma programı :-D
Pburn CD/DVD/bluray disk yakıcı
ISO Master İso bağlayıcı, editör

Açılan diğer açılır menülerin her birinde bunun gibi onlarca yazılım mevcut. Kişisel kullanım için ideal bir sistem. Eski dizüstünüz varsa; böyle kenara attığınız, değerlendirebiliyorsunuz. Açılmayan sisteminiz falan varsa bununla açıp formattan önce içindekileri toplayabilirsiniz. Format ve kurulum için üşeniyorsanız, işi askıya alıp bir süre bununla takılabilirsiniz. Kullanıcının minimal ihtiyaçlarını gayet iyi karşılayacak şekilde yapılandırılmış. Hafif olduğu için de hem fazla kaynak tüketmiyor, hem de atak çalışıyor. Fazla sistem kaynağı tüketmemesi, dizüstü ve türevlerinde pil ömrünü olumlu etkiliyor. Bir dizüstü düşünün, eğer varsa DVD oynatıcısını söküp çıkartın. HDD'sini de söküp çıkartın. Geriye ne kaldı? LxPup'lu flaş. Gir şimdi bununla internete dolaş. Al sana maksimum pil ömrü, göbek atıp oynaş. :-D

Resmi site:
http://lx-pup.weebly.com/

İndirme (alternatif):
https://sourceforge.net/projects/lxpup/

Resmi sitesinin önerdiği anlatım videosu - ingilizce - içinde neler olduğunu anlatıyor:
https://www.youtube.com/watch?v=c24z1EF ... nnel=LxPup

Videonun ortalarında programlar listesini gösteriyor, merak ediyorsanız durdurup durdurup bakabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Sistemin masaüstü resmine bakıp hemen soğumayın; gerek görev çubuğu gerekse temalar isteğe göre şekillendirilerek çok hoş hale getirilebiliyor.

Test ettiğim sürüm 18.05 4 olup 270MB 'dir. Aynı sürümü bulamayabilirsiniz, alternatif sürümleri de deneyebilrisiniz. Ya da heves ederseniz ben de yardımcı olabilirim belkim :roll:

Güzel kullanımlar.
Cevapla