Dosya Sıkıştırma Metodlarına Dair

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Dosya Sıkıştırma Metodlarına Dair

Mesaj gönderen shampuan »

Arkadaşlar yıllardır bilgisayarla çalışan biriyim ama şahsen çok ilginç olaylarla karşılaştığım gibi başkalarından da ilginç şeyler duydum. Bu konuda bahsedeceğim şey sıkıştırma ile ilgili. UHARC programını ve sıkıştırma metodunu duymuşsunuzdur. Oyun falan riplemek için kullanılırdı, özellikle XP yıllarında. Elimde bir ara Crashday isimli bir yarış oyunu vardı. Oyun bana 400kusur MB olarak bir CD'de geldi, internet kafeciden satın aldım. Eve getirip bir uharc.exe dosyasına tıklatınca, bir siyah ekran açıldı yazılar akmaya başladı (oyun çıkartılıyor ve katılımsız şekilde hazır hale getiriliyor). Ortaya grafikleri gayet üstün, güzel bir oyun çıktı. Şimdi burada dikkatinizi çekeceğim şey şu: bu kadar kaliteli grafikler, sesler, müzikler vb'nin 400MBler civarında tutması imkansız. Bu işin içinde bir iş vardı.

Başka ilginç olaylar şunlar: bir youtube videosu indiriyorum, atıyorum 360p bir video olsun. Diyelim bu video 100MB yer kaplıyor. Tamam buraya kadar sorun yok. Aynı videonun 1080p sini alıyorum, denemediğim dönüştürme programı ve yapmadığım bitrate, kodlayıcı vb ayarı kalmıyor ama sıkışa sıkışa 180MBye indirebiliyorum. Mediainfo programı ile videonun özelliklerine bakınca, youtube'un bana verdiği özelliklerle benim çevirdiğim özellikler birbirini asla tutmuyor; ilginç bazı farklar var. Mesela ISOM'dan bahsediliyor, şimdi adını unuttuğum bazı sıkıştırma standartları kullanılmış ki piyasadan edindiğimiz hiçbir converterin içermediği şeyler. Nerdedir bunu yapacak program, ya da nedir?

Neyse yıllar sonra internette dolaşırken ilginç yazışmalara denk geldim. Güya birisi 10MB bir dosya indirmiş, bir açmış 3,5GB windows wista tüm sürümler çıkmış içinden. 10Megabayt... Windows... ?

Aşağıya olayın resimlerini atıyorum:

Resim

Resim

Yav arkadaşlar ne diyo bunlar? Şaka mı gerçek mi?

Katı sıkıştırma vb ayarlarını biliyorum ben, alakası yok. Cidden bu işin içinde bir iş var gibi geliyor bana ;)

Konuyu biraz da muhabbetine açtım katılım gösterirseniz memnun olurum ne bileyim tahmin yazın, bilmiyorum valla deyin, ne biliyorsak paylaşalım.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19689 kez

Re: Dosya Sıkıştırma Metodlarına Dair

Mesaj gönderen velociraptor »

Bir ara hepsini tek tek denemiştim , ve hiçbiri sıkıştırmamıştı , masal hikaye gibi geliyor bana
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Abi valla bilemiyorum. Cidden çok büyük boyutlu dosyaları mesela 900kusur MB bir portable program arşivini 120MB'ye 7zip programı ile 7z uzantısında ve katı şekilde düşürmeyi başarmıştım. Ama en büyük başarım buydu. Şimdi yukarıdakiler 10MB'yi açınca içinden windows çıktı demesi bir kaşımı havaya kaldırıp gülümsememe neden oldu.

Bu konu ile ilgili detaylı bir anlatım yapacağım kısmetse.
Kullanıcı avatarı
Ensatech
Megabyte2
Megabyte2
Teşekkür etti: 85 kez

Mesaj gönderen Ensatech »

Bu alanda hatırladığım somut tek örnek KGB Archiver ile ofis iso dosyası vardı. 10 küsürden 700Mb civarına çıkıyordu. Çoook uzun sürüyordu açılması böyle ise geri sıkıştırması çok daha fazla sürecektir.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

KGB'yi hayatımda bir kez, test amacıyla kullandım.
Kullandığıma kullanacağıma bin pişman oldum.
Arşivlediği dosya 7z ye kıyasla sadece 10MB daha küçüktü.
7z atıyorum 5 dakikada bitirirken,
KGB saatler sürdü.
Bir yere yazmıştım hatta arkadaşlar da gülmüştü.

“Genel bilgiler ve ipuçları” sayfasına dön