DİKKAT: BU DEVRE ŞEBEKE GERİLİMİNDEN YALITILMAMIŞ OLDUĞUNDAN ÇARPILMA TEHLİKESİ İÇERİR! BU NEDENLE AMATÖR ELEKTRONİKÇLER İÇİN ÖNERİLMEZ!
DEVREDE KBL004 OLARAK GÖSTERİLMİŞ KÖPRÜ DİYOT İMLA HATASINDAN DOLAYI YANLIŞ YAZILMIŞTIR. DOĞRUSU KBL04 OLACAKTIR.
ÖNCE AKÜ KUTUP BAŞLARINI BAĞLAYIN, SONRA FİŞİ TAKIN. ÖNCE FİŞİ TAKIP SONRA KROKODİLLERE DOKUNURSANIZ ÇARPILIRSINIZ
BU DEVRE TEHLİKELİ OLDUĞUNDAN SORUMLULUK YAPANA(KULLANICIYA) AİTTİR. BU DEVREYİ KURUP FAYDALANIRKEN KARŞILAŞACAĞINIZ HİÇBİR OLUMSUZLUKTAN DEVREYİ YAPAN SUNAN BARINDIRAN KİŞİ YA DA KURUMLARI SORUMLU TUTMADIĞINIZI KABUL ETMİŞ SAYILIYORSUNUZ. UYARDIK.

Konunun benzerini şurada açmıştım:
viewtopic.php?f=100&t=209324
Oradaki devre iyi cins transistör kullanmanızı ve detaylı hesap yapmanızı gerektiriyordu. Bu devrede ise işi daha da kolaylaştırdım ve çıkıştan 13,6Volt-50miliAmper güç almanızı sağlayacak şekilde devre oluşturdum.
Devremizin çalışma mantığı son derece basittir. Sol tarafta 220V topraklı fiş görüyorsunuz. Bu fişin toprak hattına 4,7nF Y kapasitörleri ile köprü kurulmuştur. Amacı ölümcül çarpılmaların önüne geçmektir. Ancak yine de çarpmaz diye birşey yok; o yüzden devreyi önce aküye bağlayıp, sonra fişe takıyorsunuz ve elinizi değdirmiyorsunuz. 7/24 böyle bekleyebilir. Aküyü tekrar kullanacağınız zaman önce fişi çekiyor, sonra krokodilleri ayırıyorsunuz.
Y köprüsünden sonra devreye seri bağlanmış 680nF-400V değerindeki kutupsuz kapasitör, şebekeden gelen besleme geriliminin akımını son derece düşürmektedir. Daha sonra köprü diyot devresi (KBL005) ile AC, DC'ye dönüştürülür. 1uF-63V değerindeki kondansatör ile filtre edilir. Neden 63Volt? Çünkü bir sonraki regülasyon katı, bu kapasitör uçlarındaki gerilimin uçmasına zaten izin vermemektedir.
1uF ile filtrelenen DC, 100 ohm-5Watt'lık seri direnç ve 15Voltluk zener diyodu ile 15Volta regüle edilir. Bu zenerin gücü 1W olmak zorundadır. Daha sonra daha fazla stabilizasyon sağlayabilmek için zenere 470uF-25V kondansatör paralel bağlanmıştır. Hemen sonra, akımı 1k direnç ile sınırlandırılmış kırmızı LED, bize devrenin aktif olduğunu haber vermektedir. İki adet seri bağlanmış 1N4007 diyodu, 15V gerilimi 13,6Volta fitler. Bu da dolu bir akünün üst limit noktasıdır.
Böylelikle elimizdeki akü, kendisine zarar vermeyen çok düşük akım ile, ama gerilimi normalin üstüne fırlamayacak bir gerilim ile devamlı full'de tutulmuş olunur...
Cihazın devre kartı aşağıdaki gibidir:


Yapmak isteyen olursa, cihazın devre kartının basımı için gereken PDFler ile klavuz resimler linktedir:
https://drive.google.com/open?id=1wREDc ... OFLk4HdpO7
Yorumlarınız olursa yazmaktan çekinmeyin...