Uzun yazacağım sıkacağım baştan söyliyeyim. Ama dikkatle oku ve anla.
Hocam öncelikle kullanacağın mikrofonun hem hiçbir önemi yok, hem de büyük önemi var. Bunu şöyle açıklayayım...
Şimdi Behringer marka, mixerle bilgisayara bağlanan bir mikrofonun kalitesi ile basit bir kulaklık mikrofonunun kalitesi elbette tartışılmaz. Ancak burada şöyle bir durum var. Sen youtube'da masaüstü anlatımları yapıyorsun. Profesyonel seslendirme ya da müzik yapmıyorsun. Bu nedenle uygun fiyatlı ucuz mikrofonlarla işini görebilirsin. Bunun için sana gerekli olan mikrofon türü condensed capsule microphone dediğimiz 10TLye satılan kondansatör mikrofonlar. Bunların kaliteleri düşük olsada -eğer bazı durumlara dikkat edersen- tatminkar sonuç alırsın.
Sana yapman gereken ve yapmaman gerekenleri açıklayacağım. Yapmaman gereken basit olduğundan hemen söyleyeyim:
Kulaklık mikrofonu kullanmayacaksın bu çok önemli bir kural. İster telefon kulaklığı olsun, ister bilgisayarlar için mikrofonlu oyuncu kulaklığı olsun farketmiyor. Bunlar beş para etmez. Bu yapmaman gereken şeydi.
Aşağıda verdiğim linklerdeki mikrofonlardan birisini al. Ben ikincisini kullanıyorum. Ne özelliği mi var? Hiçbir özelliği yok; ucuz, basit mikrofon. Ama
PC kulaklığındaki mikrofonun yerleşiminin yanlış olması, bir de telefon kulaklıklarının mikrofonunun uygun olmaması nedeniyle bunlar daha uygun.
https://www.hepsiburada.com/snopy-sn-13 ... p-BD400103
https://www.goldmagaza.com/asp/product/ ... -Mikrofonu
Linklerde gördüğün ürünlerin içindeki mikrofon, PC kulaklıklarından çıkan mikrofon ile tip olarak aynı. Eee? ne diye bunu öneriyorsun diyeceksin. Çünkü mikrofonun konumu ve önündeki süngere kadar tasarım doğru. Yani mikrofon masada ve dik duracak. Halbuki kulaklıklı mikrofonlarda ağzına doğru bakmıyor. Yanlış... İkincisi çoğu PC mikrofonlarında mikrofon kapsülü teeee kulaklığın içinde. Bir boru vasıtasyla ağzına kadar getirmişler. Ses, boru içerisine girdiği anda bozuluyor bir defa. Bu da başka bir yanlış...
Yukarıdaki mikrofondan elinde var kabul ediyorum. FAzla birşey değil zaten 10TL rahat alırsın.
Bilgisayarında yaptığın ayarlar muazzzzam önemli.
* * *
Bir elektronik forumunda takılıyordum. Bir gün bir başlık açtım. Aynen senin gibi tek sorunun mikrofondan kaynaklandığını sanıyodum. Orada sesçi bir abi vardı. Şimdi darıldık konuşmuyoruz. Bana dediki, lan şaban, mikrofon değil senin sorunun dedi. Nasıl yani hedede hödödö derken realtek ten yaptığım basit bir ayar ile sorunu çözdüm.
Bununla ilgili dosyayı seninle paylaşacağım 3-4 resimden oluşuyor hemen anlayacaksın.
Bu sorunumu çözdükten sonra durmadım. Konuyu daha da araştırmaya başladım. Arkaplandan gelen "ssssss" sesini nasıl susturabilirimden girdim, mono olarak yaptığım ses kaydını nasıl stereo (yapay stereo) yapabilirimden çıktım. Başardım da.
Şİmdilik dosyayı sana atayım. Daha devam edeceğim. İlgilenirsen sana Audacity'nin aslında kıytırık bir program olmayıp, ne mucizeler yaratabileceğini aktaracağım.
Buyur dosya:
http://s7.dosya.tc/server9/glghgq/ses_k ... i.zip.html