Deprem, sel gibi dogal afetlerde insanlara yardım eden, insaatlarda isçi olarak çalısan, dans eden robotlardan sonra simdi de itfaiye islevi görecek robot üretildi.
Bilim adamları, artan sıcaklıklarla birlikte ülkemiz de dahil pek çok ülke için ciddi tehdit olusturan orman yangınlarını algılayan ve süratle söndürme çalısmalarına baslayan kırkayak seklinde bir robot gelistirdi.
Bir ormanı saatte 10 – 20 km hızla dolasan OLE adındaki robot, biyosensörler yardımıyla etrafı sürekli tarayarak çıkan yangını anında algıladıktan sonra harekete geçiyor ve gerekli miktarda su püskürtmeye baslıyor.
Akıllı robot, kendisinin tehlikede oldugunu sezdiginde ise gerçek bir böcek gibi kıvrılıyor ve 1300 derece ısıya dayanıklı olan seramik fiber kabugunun yardımıyla kendisini korumaya alıyor.
Özellikle orman yangınlarını kontrol altında tutabilmek ve olusan hasarları azaltmak için tasarlanmıs olan OLE, yaklasık 250 metrekare ormanlık alanı tek basına koruyabiliyor.
ALINTIDIR
İtfaiye robot'lar geliyor...
- uçs
- Petabyte3

- Mesajlar: 7801
- Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
- cinsiyet: Erkek



