Vista'nin sorunlari devam ediyor

Xp nin takipçisi bu işletim sistemi hakkında bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
drog_1
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen drog_1 »

ABD`li uzmanlara göre, Microsoft`un, Vista`yi yetistirememesinin altinda geriye dönük uyum ilkesinde israri yattiyor. Bu isrardan vazgecse, sirket Vista`yi kurtarabilirdi.New York Times`ta yayimlanan makalede Steve Lohr ve John Markoff, Microsoft`un Windows`un devasa ekosistemi nedeniyle yenilikleri somuta dönüstürmede zorluk yasadigina isaret ediyor. Buna göre, Microsoft`un Vista`yi kurtarmak icin Apple`in da daha önce yaptigi gibi geriye dönük uyum ilkesinden bir seferlik vazgecmesi gerekiyor.Microsoft`un yeni kusak isletim sistemi Vista`nin birkez daha ertelenmesi yazilim sektöründe sirketin imajini zedeledi. Son Windows sürümü XP`den bu yana 5 yil oldu, bu iki Windows sürümü arasinda simdiye dek gecen en uzun süre. Aradan gecen 5 yillik süre zarfinda, Apple 4 yeni isletim sistemi cikardi. Uzmanlara göre, Microsoft`un sorunu gecmis basarilarinin sirket icin bir ayakbagina dönüsmüs olmasi.

WINDOWS EKOSİSTEMİ cOK BüYüK

Dünyada legal olarak Windows`la isleyen 330 milyon bilgisayar var. Yüzlere PC üreticisi, ürünlerine Windows yüklüyor, yazici, tarayici gibi cihazlar da yine bu isletim sistemine bagli calisiyor. Yüzlerce yazilim Windows tabanli olarak tasarlaniyor.

GERİYE DöNüK UYUM

Zaten Microsoft`un pazar lideri yapan da, sonraki isletim sistemi ile önceki arasinda uyum özelligi. Bu süreklilik sayesinde kullanicilarin, bir kez Microsoft`un ekosistemine girdiginde bir daha da cikmasina gerek olmuyor. Ancak, 20 yildan fazla bir sürede Windows ekosistemine alisan kullanicilara, Microsoft`un her seferinde yenilikler sunmasi gerekiyor. Bu da sirkete olan beklentiyi körüklüyor. Dünyanin önde gelen isletme okullarindan Harvard Business School ögretim üyesi David B. Yoffie, Windows`un ekosisteminin genisliginin sirketi yaraticilik konusunda zorlanmasina neden oldugunu vurguluyor. Apple`in daha kücük olan ekositemi sayesinde yenilikleri cok daha hizli piyasaya yansitiyor.

HANTAL YAPI VİSTA`YI GECİKTİRDİ

İsletim sistemleri arasindaki hacim farki, o sistemi gelistirmek icin istihdam edilen yazilim kadrosuna da yansiyor. Apple toplam 400 kadar mühendisle isletim sistemini kotarirken, Microsoft`ta ayni isi binlerce yazilimci yapiyor. Microsoft`un isini zorlastiran, isletim sisteminin bircok PC makinesinde yüzlerce yazilimla birlikte calismak zorunda olmasi. Microsoft`un Bas Teknik Sorumlusu Ray Ozzie, gecen Ekim ayinda sirket calisanlarina attigi bir kurumsal mesajda, “Karmasiklik ve büyüklük sirketi bitirir, gelisime hantallar virüsü bulastirir, ürün tasarimini yavaslatir, denemeyi zorlastirir ve son kullaniciya sorun cikarir” ifadesini kullanmisti.

VISTA NASIL ERTELENDİü

Microsoft`un Bas Mühendisi James Allchin, gecen Pazartesi sirketin en üst kademesinden 75 mühendisle yaptigi bir toplantida Vista durumunu tartismisti. Ertesi gün Allchin, kendi kurmaylariyla da bir toplanti yaparak, akabinde Vista`nin ertelendigini duyurdu. Toplantilara katilan bir diger Microsoft yöneticisi Brad Goldberg, “Erteleme sürpriz olmadi, bu kadar büyük bir sistemi yürütmek kolay degil” demisti. Vista ertelemesinden hemen sonra gecen Persembe günü Microsoft, Windows bölümünde ciddi yapisal degisikliklere gitti. Bircok yönetici koltugunu yenilerine birakti. Windows`un basina getirilen Steven Sinofsky ürün tasarim ve gelistirme islerinden sorumlu olacak. Sinofsky`nin birincil fonksiyonu, blog, aninda mesaj, podcast gibi interaktif uygulamalarini Windows`a entegre etmek olacak. Bu birimin eski baskani Allchin ise, Vista cikana danismanlik yapacak ve sonrasinda emekli olacak.

MICROSOFT YENİ BİR SAYFA AcMALI

Ancak, MIT`nin isletme okulu Sloan School of Management uzmani Dr. Michael A. Cusumano`ya göre, “Sinofsky`nin Windows`un basina getirilmesi dahi ertelemeye neden olan esas sorunu cözemeyecek.” Daha önceleri Allchin ve ekibi isletim sistemini cok büyük oldugundan Longhorn`u parcalara bölerek, kücültmeyi denediler. Bu asamada sistemin iddiali unsurlarindan dosyalama özelligi WinFS cikarildi. Ancak, Dr. Cusumano`ya göre “Vista hala cok büyük ve karmasik.” Dr. Cusumano gibi düsünenlere göre Vista`nin kurtulusu cok daha radikal bir yöntemde, gecmise dönük uyumun kaldirilmasinda.

APPLE DAHA öNCE YAPMIsTI

Daha önce benzeri bir hamleyi Apple, Steve Jobs`un sahibi oldugu Next firmasini 1994`de satin alarak yapmisti. Bu sirketin isletim sistemini gelistiren Apple, OS9 yerinde 2001`de OSx`i cikarmisti ve yeni isletim sistemi öncekine uyumlu olmak gibi bir sakincayla gelistirilmemisti. Geriye dönük uyum ilkesi kaldirilinca Apple yeni bir sayfa acmis ve yeni isletim sisteminin önü acilmisti. Microsoft bunu yapmayi reddediyor. Stanford üniversitesi bilgisayar mühendisiligi ögretim üyesi Dr. Mendel Rosenblum geriye dönük uyum icin, “Bu onlara cok pahaliya mal oluyor, zira bu kadar büyük bir sistemde geriye dönük uyum tutturmak cok zor.”

ALINTIDIR...
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 10311 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

´Güzel bir bilgilendirme eline saglik , benim bildigim nedenlerden biri ise :
WinFS (ayrintilar asagidaki haberler arasinda)
http://people.freenet.de/xpspeed/haber/haber.htm
Kullanıcı avatarı
drog_1
Megabyte3
Megabyte3

Re: Vista'nin sorunlari devam ediyor

Mesaj gönderen drog_1 »

drog_1 yazdı:Vista'nin sorunlari devam ediyor
. Bu asamada sistemin iddiali unsurlarindan dosyalama özelligi WinFS cikarildi.
sanirim onu da iceriyor...