Bilgisayar Virüsleri

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 10961
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 889 kez
Teşekkür edildi: 1919 kez

Bilgisayar Virüsleri

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Bilgisayar Virüsleri
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Resim

V İ R U SL ER !!! Tüm PC kullanıcılarının başının derdi !;

Bilgisayar virüsleri aslında birer programdır; yalnızca kötü niyetli kişiler tarafından yazılmışlardır.

Virüs programları iki tip olur :

Yalnızca espri yapan şakacı virüsler, Bilgisayardaki kayıtlara zarar veren virüsler.

Vi rüs kelimesi, belkide bu tip programlar için verilebilecek en iyi isimdir. Çünkü bu programlar, aynı mikrobiyolojik virüsler gibi, bulaşırlar, ürerler ve bulaştıkları bilgisayara az veya çok zarar verirler.

Virüsten korunmak için dikkat etmeniz gereken bazı temel noktalar vardır.

A ş ı ;

Bilgisayarınıza virüs bulaşmasını, tamamen olmasa da, önemli ölçüde önleyen anti-virüs programlarından birini kullanın ve bu programın elinizden geldiği kadar güncel bir kopyasını elinizde bulundurunuz.

Hijyen:
Her elinize geçen programı bilgisayarınıza yüklemeyiniz.Mutlaka yüklemek istediğiniz bir program elinize geçtiğinde mutlaka virüs kontrolu yapın. Özellikle oyun programlarına çok dikkat ediniz.

Erke n Te ş hi s :

Bilgisayarınıza virüs bulaştığını hissettiğiniz anda bu virüsten kurtulmanın yollarını arayın. Kısa dönemde kurtulamayacağınızı düşünüyorsanız, virüslü olabilecek programları kullanmayı hemen durdurun ve değerli bilgilerinizi yedekleyin; ama sakın eski yedekleme disketlerinizi kullanmayınız.

VİRÜS PROGRAMLARI NASIL ÇALIŞIR ?

Virüs programları genellikle bir uygulama ya da oyun programının ekinde gelir. Bilgisayarınıza yüklediğiniz bu programı çalıştırdığınızda, virüs programı da çalışmış olur. Virüs programı çalıştığında, bilgisayarınızda bulunan eski programlarınızdan birini ya da birkaçını, rasgele seçer ve kendisini bu sağlıklı programların arkasına ekleyerek bulaşırlar. Artık eskiden temiz olan bu programlardan birini çalıştırdığınızda virüs programı kontrolu eline alacak ve tekrar başka bir program seçerek ona da bulaşacaktır. Böylece büyük bir hızla bilgisayarınızdaki programlar arasında yayılacaktır.

Virüs programı, normal bir program gibi, kontrolu ele geçirdiğinde (yani çalışmaya başladığında) programcısının istediği her şeyi yapabilecek durumdadır. Kimisi bilgisayarın tarihinin ayın 13'ü ve Cuma günü olup olmadığını kontrol eder, kimisi programcısının doğum günü olup olmadığını kontrol eder. Koşulları beğenirse numarasını yapar. Bazıları dosya siler, bazıları dosya isimlerini değiştirir, bazısı basit bir şaka yapar, bazısı bilgisayarın bir daha açılamaması için sistem dosyalarında değişiklik yapar.

HHD'in NERESİNE BULAŞIRLAR:

Bazı virüs programları, kendilerini uygulama programlarının EXE ve COM dosyalarına ekleyerek yerleşirler ve bulaşırlar. Bu tip virüsler göreceli olarak kolay yakalanır ve kolay temizlenirler.

Bazı virüslerse kolay erişilmeyen sistem alanlarına bulaşırlar. (Boot sektörü, FAT gibi alanlar). Bu tip virüslerin yakalanmaları ve özellikle dosyalara zarar vermeden temizlenmeleri oldukça zordur.

Hangi yolla bulaşırlarsa bulaşsınlar, virüs programcıları ve anti-virüs programcılarının arasındaki savaş, gittikçe kızışmakta ve karşılıklı olarak ilginç yöntemler geliştirilmektedir. Tüm savaşlar gibi, bu savaşın da bedelini masum kullanıcılar ödemektedir....!

BİLGİSAYARINIZA(SİSTEMİNİZE) VİRÜS BULAŞTIĞINI NEREDEN ANLARSINIZ..?

Bilgisayarınızda alışkın olduğunuzun dışında mesajlar gördüğünüzde bilgisayarınızda garip kilitlenmeler olduğunda virüs bulaştığından kuşkulanabilirsiniz. Bu arada, bazı virüs programları da dobra dobra bulaştıklarını haber verirler.

Bir çok virüs, yazılma teknikleri nedeniyle bellekten 1024'ün tamsayı katı kadar bellek harcarlar ve bunu CHKDSK programının raporunda hissedersiniz. Virüssüz bir bilgisayarda çalıştırılan CHKDSK programının rapor ettiği 655,360 total bytes memory satırındaki sayı tam 640
KiloByte'dır (640 * 1024). Eğer bu sayı 653,312 olarak karşınıza çıkarsa, çok büyük olasılıkla bilgisayarınzda virüs var demektir. (Bellek tam 2KByte azalmış görünüyor).

NOT_DİKKAT _1:

IBM PS/2 serisi kişisel bilgisayarlarda, CHKDSK programı her zaman 1K eksik bellek rapor eder. Bu normaldir. Bazı bilgisayarlarda da, donanımın parametrelerinin özelliklerinden dolayı, bellek tam 1 KByte eksik görünebilir. Bu da normaldir.

Virüs bulaşıp bulaşmadığı en sağlıklı şekilde VİRÜS TARAMA programları yardımıyla anlaşılır. Ancak bu yöntem % 100 garantili değildir. Virüs taraması ve temizliği yaparken bilgisayarınızı mutlaka temiz bir MS-DOS sistem disketiyle açınız.

Virüs tarama programları, diskinizde, programın tanıdığı birkaç yüz virüsün izinin olup olmadığını kontrol eder. Eğer bilgisayarınıza tarama programınızın tanımadığı bir virüs bulaşmışsa, onu kolay kolay yakalayamazsınız.

VİRÜSLER NASIL TEMİZLENİR...!?

Teorik olarak, en sağlıklı temizleme metodu, bilgisayarın diskini ve elinizdeki tüm disketleri, virüssüz olduğuna emin olduğunuz bir işletim sistemi kullanarak formatlamaktır. Teorik olarak dedim, çünkü kimse bu tür bir temizleme yoluna gitmeyi kolay kolay kabul etmez. Daha yumuşak bir yöntem, virüs kurtarma programlarıyla virüslü programların içinden virüs kodlarını temizlemeye çalışmaktır. Bu yöntem genellikle başarılıdır. Virüs temizleme programları, temizlemeyi başaramadıkları programlar konusunda kullanıcıyı uyarırlar, kullanıcı bu programı siler ve temiz disketlerden yeniden yükler ve mutlu son!

Bazı virüslerin temizlenmesi birkaç saniye alırken, bazılarının temizlenebilmesi için diskteki tüm dosyaların özel tekniklerle başka bir bilgisayara aktarılması, virüslü bilgisayarın formatlandıktan sonra silinen dosyaların geri yüklenmesi gerekmektedir. Bu yöntem doğal olarak kayıtlı bilgi ve program çokluğuna göre saatlerce bile sürebilmektedir.

VİRÜS'TEN KORUNMA YÖNTEMLERİ:

Olabildiğince başkalarının disketlerinden program yüklemeyiniz. Özellikle oyun programlarına dikkat ediniz. Virüs tarama programlarının her virüsü yakalayamadığını aklınızdan çıkarmayınız.

Virüs tarama programlarının son sürümlerini yakından izleyiniz, buldukça son sürümden TEMİZ bir kopya edininiz ve sık sık çalıştırınız.

MEM veya CHKDSK komutuyla hergün bellek raporunuzu kontrol ediniz. Toplam bellek (total memory) olarak 653,312 Byte görürseniz dikkat!!!

Bilinen en berbat virüs bilgisayarınıza bulaşacakmış gibi hazırlıklı olunuz. Bunun için orijinal ve virüssüz olduğuna emin olduğunuz bir MS-DOS disket takımını YAZMAYA KARŞI KORUNMUŞ (write protected) olarak bir kenarda devamlı bulundurun. Tabii, bunun yanısıra bir de virüs temizleme ve tarama programı gene yazmaya karşı korunmuş bir disket üzerinde elinizin altında sürekli olarak bulunsun.

Herkese İyi Günler
TRWE_2012
Düzce_Akçakoca
:oops: :oops: :) :) :) 8) 8)
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 10961
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 889 kez
Teşekkür edildi: 1919 kez

Re: Bilgisayar Virüsleri

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Mem Komutu ve Virüs Tesbiti:

Resim

Sistemde virüs yok tüm kullanıcılar en basit bir şekilde sistemlerinde zararlı olup olmadığını anlayabilir.(Virüsler hiçbir zaman MS-DOS komut satırında aktif olamazlar....!)

8) 8) 8)
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46474
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4602 kez
Teşekkür edildi: 3916 kez

Re: Bilgisayar Virüsleri

Mesaj gönderen velociraptor »

herkese virüssüz günler dileriz , teşekkürler
Cevapla