Linux bir seçim meselesidir derler. Gerçekten de ortalıkta kafa karıstıracak kadar çok Linux dagıtımına rastlayabilirsiniz; hatta kendiniz bile hazırlayabilirsiniz. Bu yazımızda bunlardan Linspire adlı dagıtıma gözatacagız. Microsoft ile girdigi bir çatısmayla ilgi çeken Linspire'ın ne olduguyla ve tarihiyle giris yapalım.
Önemli not: "Linux isletim sistemi", sürücülerle birlikte 40 MB civarında bir büyüklüge sahip, Linux isletim sistemi çekirdegi üzerinde kurulmus sistem anlamında kullanılır. Bu çekirdek etrafında hazırlanmıs isletim sistemlerinin herbirine "Dagıtım" denir; yani "Linux 10.2 sürümü" diye birsey su an için yok, X Linux dagıtımının Y sürümü diyebiliyorsunuz.
Linspire, kolay kullanımı öncelikli olarak amaçlayan bir masaüstü Linux dagıtımı. İnternet Paketinden Ofis ortamına, görüntü/müzik yazılımlarına, masaüstündeki bir bilgisayarda olmasını isteyebileceginiz herseyin, Linspire'da olmasına, daha da önemlisi, bunların kolay kullanılabilir olmasına çalısılmıs. Önceleri, herhalde Windows kullanıcılarının geçisini kolaylastırmak amacıyla, zaten kolay kullanım adına Windows'u andıran ögeler tasıyan dagıtımın adı LindowsOS (Lindows) koyulmustu, ama Microsoft bu konuda bir dava açtı. İlginç bir sekilde, bir yargıç Microsoft'un iddialarını düsürünce, Microsoft, kendi açtıgı davada, Lindows ile uzlasmaya gitmek durumunda kaldı. Bu anlasma çerçevesinde 24 milyon dolar civarında bir ödeme yaptı ve Lindows, adını Linspire'a çevirdi.
Eski Linux'çular arasında pek populer olmayan, hatta Linux dagıtımı bile sayılmayan Linspire, Açık Kaynak yazılımı destekleyen bir politika izliyor. Mozilla'nın bileseni -ve bu yazının hazırlandıgı editör- olan Nvu, Gaim, kde-apps.org sadece birkaç örnek. Elestirilerse birkaç noktada toplanıyor; kullanımın "asırı basit" olması ve sistemini kendisi ayarlamak isteyenlerin düsünülmemesi, Debian tabanlı bir dagıtım için para istenmesi gibi. Ancak Linspire'ın odagının tamamen farklı bir yerde oldugunu gözönünde bulundurmak gerek
Linspire !
Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
“Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Duyuru ve Uyarılar (Foruma üyelik)
- ↳ Forumla ilgili istek ve şikayetler
- ↳ Tanışma ve Kaynaşma
- ↳ Teknoloji ve bilim haberleri
- ↳ Cumhuriyet ve Atatürk
- ↳ Cep telefonları
- ↳ Bayanlar için + Aşk Sevgi ve Magazin
- ↳ Yemek Tatlı ve Pasta
- ↳ Kitap