Microsoft, `Windows Starter Edition` adini verdigi ve bilgisayar ile yeni tanisacaklar icin gelistirdigi yeni isletim sistemini Türkiye`de de piyasaya sürdü. Tamamen Türkce olan ve Bodrum Kalesi, Efes Harabeleri ile `nazar boncugu` objelerini de kullanan yeni isletim sistemi sayesinde masaüstü bilgisayar fiyatlarinin 300 dolara inecegi tahmin ediliyor.
MICROSOFT, `hic bilgisayar almayi düsünmeyenler` icin gelistirdigi yeni isletim sistemi `Windows Starter Edition`u (Windows Baslangic Sürümü) Türkiye`de de piyasaya sürdü. Sadece yeni bilgisayarlara yüklü olarak satilacak olan Windows Starter Edition, bilgisayara yeni baslayanlarin fazladan para harcamasini engellemek icin gelistirildi. Microsoft Türkiye Genel Müdürü caglayan Arkan, Windows Starter Edition ile Türkiye`de masaüstü bilgisayar fiyatlarinin 300 dolara kadar inmesini beklediklerini söyledi.
EFES HARABELERİ DE VAR:
Microsoft, Windows Starter Edition`u dün bir basinla sohbet toplantisi ile tanitti. Microsoft Türkiye Windows ürün Sorumlusu Halil Gökoglu, tamamen Türkcelestirilen Windows Starter Edition`da, Türkiye`ye özel bazi simgelerin kullanildigini da söyledi. Starter Edition`da kullanilan ekran koruyuculari arasinda Türkiye`nin geleneksel objelerinden /_newshttp://www.haberturk.com/images/1396627.jpg`nazar boncugu` da bulunuyor. Ayrica, Windows Starter Edition ile gelen masaüstü resimleri arasinda Bodrum Kalesi ve Microsoft`un patronu Billi Gates`in Türkiye`de yaptigi tatilde gezdigi Efes Harabeleri de yer aliyor.
NASIL UCUZLAYACAK:
Tek basina satilmayacak olan Starter Edition, Windows`un XP isletim sisteminin `budanmis versiyonu` olarak tanimlaniyor. Windows Starter Edition`da amac, ilk kez bilgisayar alacak olanlarin, ihtiyaclarindan fazla özellige sahip bir bilgisayari satin alarak fazla para harcamasini engellemek. Microsoft ile Windows Starter Edition yükleme anlasmasi yapan bilgisayar üreticileri, bu isletim sisteminin sinirlari icinde kalacak bir bilgisayar üretmek zorunda olacaklar. cünkü Windows Starter Edition, bilgisayar üreticilerini kisitlayacak özelliklere sahip. örnegin, Windows Starter Edition`un calisacagi bilgisayarin en fazla 256 RAM`lik bir hafizasi olabilecek. Yine Starter Edition kullanacak olan bilgisayarin sabit diski 80 GB`yi asamayacak. Starter Edition`da ayni anda 3`ten fazla program calisamiyor ve bu isletim sisteminin yüklendigi bilgisayar cok gelismis islemcileri desteklemiyor. Bu sinirlamalar nedeniyle network destegi de olmayan Windows Starter Edition`in calisabilecegi bir biglgisayari üretecek olan sirketler, böylece giris seviyesindeki kullanicinin her ihtiyacini karsilayacak bir bilgisayara, kullanilmayacak özellikler ekleyemeyecek.
üRETİCİLERE VERİLDİ:
Microsoft Türkiye Genel Müdürü caglayan Arkan, bu sayede Türkiye`de Windows Starter Edition`a uygun bilgisayarlarin 300-350 dolara son kullaniciya satilabileceginin hesaplandigini belirtti. Windows Starter Edition`un dünden itibaren bilgisayar üreticilerine verilmeye baslandigini belirten Microsoft Türkiye Windows ürün Sorumlusu Halil Gökoglu, Starter Edition yüklü bilgisayarlarin 2-3 hafta icinde vitrinlerde yerini alabilecegini kaydetti.
Windows Starter Edition`da neler yok
Network destegi yok.
Ekran cözünürlügü en fazla 1024x768 ile sinirli.
sifre özelligi bulunmuyor.
Birden fazla kullanici hesabi yok.
Ayni anda 3`ten fazla programin calismasina izin vermiyor.
Sadece giris seviyesi bilgisayar islemcilerini destekliyor.
En fazla 256 MB hafizayi destekliyor.
80 GB`den büyük sabit disk ile calisamiyor.
Güvenlik ayarlari degistirilemiyor.
PC`deki isletim sistemi maliyeti 20 dolara iniyor
MICROSOFT Starter Edition ile bilgisayar satin alanlarin isletim sistemi icin ödeyecekleri ek maliyet de 70 dolarlardan 20 dolara kadar iniyor. Bilgisayar üreten firmalar isletim sistemlerinin `bundle` adi verilen versiyonunu aliyorlar. Yüksek sayida alim yapan bilgisayar firmalari XP Professional icin yaklasik 70 dolar, XP Home Edition icin ise 60 dolar civarinda bir ücret ödüyorlar. Starter Edition`un bu tür bilgisayar üreticileri icin `bundle` fiyati 20 dolar civarinda olacak.
HüRRİYET
Nazar Boncuklu Windows Geliyor
PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Duyuru ve Uyarılar (Foruma üyelik)
- ↳ Forumla ilgili istek ve şikayetler
- ↳ Tanışma ve Kaynaşma
- ↳ Teknoloji ve bilim haberleri
- ↳ Cumhuriyet ve Atatürk
- ↳ Cep telefonları
- ↳ Bayanlar için + Aşk Sevgi ve Magazin
- ↳ Yemek Tatlı ve Pasta
- ↳ Kitap