1 Windows Bakımı
2 Disk Birlestiricisi : Daha fazla sabit disk alanı
3 RegCleaner : Veri fazlalıgından kurtulun.
4 Autostart-Manager: Windows'unuz daha hızlı açılsın
5 TweakPower : En genis kapsamlı ince ayar yazılımı
6 EVEREST Ultimate: Donanım potansiyelinizi kullanın
Windows'un çok geç açılması, yazılımların çökmesi ve donanım parçalarının yarım performansla çalısması gibi küçük hataları mevcut. Bu yazımızda size 5 ücretsiz araç ile isletim sisteminizi bu hatalardan arındırarak nasıl daha çok verim alabileceginizi açıklayacagız.
Windows'a ilk programınızı yüklemenizle sistem problemleri ortaya çıkmaya baslar. Esasen söyle söylenebilir; Windows sizin taleplerinizle orantılı olarak yüklenir ve yavaslar.
Windows sorunlarını gidermede kullanılan 5 ücretsiz araçla isletim sisteminizin sorunlarını ortadan kaldırabilir ve performansını artırabilirsiniz.
Windows Bakımı
Sabit disk üzerindeki veri karmasası: Windows'daki bu karmasadan ötürü veri yükleme süresi sabrınızı zorlayabilir. Ücretsiz bir yazılım olan Disk Birlestiricisi sabit diskinizi toparlayarak ve daha fazla disk alanı kazandırarak programlarınızın daha hızlı çalısmasını saglar.

Ne kadar çok program yükler, tasır ve silerseniz; o kadar çok veri düzensiz olarak sabit diskiniz üzerine dagılır ve bunun sonucunda dosya erisimi yavaslar. Ücretsiz Disk Birlestiricisi parçalanmıs verileri birlestirerek dosya erisimini hızlandırır. Bu sayede büyük bir sabit disk alanı bosalır ve programlarınız belirgin bir sekilde hızlanır.
Sabit disk optimizasyonu: Adım adım
Disk Birlestiriciyi çalıstırın ve menüden birlestirmek istediginiz sabit diski ya da bölümü seçin.
Uyarı: Birçok program -eger standart kurulum seçildiyse- isletim sisteminizin bulundugu sabit disk bölümüne kurulur.
İpucu: Öncelikle programlarınızın kurulu oldugu bölümü birlestirin.
Önemli : Birlestirme islemi tamamlandıktan sonra, program parçalanmıs (fragmented) ve birlestirilmis (defragmented) veri bloklarını gösterir. Böylece birlestirme isleminin basarı durumunu görebilirsiniz.

Programı indir: Disk Birlestiricisi
Kod: Tümünü seç
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_23295464.html
Programların sisteminizden kaldırılması sırasında çok fazla gereksiz veri bilgisayarınızda kalır. Bu dijital hurda isletim sisteminizi tıkar ve yavaslamasına sebep olur. Ücretsiz RegCleaner sisteminizdeki veri hurdalıgını ortadan kaldırarak verimin artmasını saglar.
Bir program yüklediginizde program, konfigürasyon ayarları gibi kendine ait kullanıcı verilerini Kayıt Defterine(Registry) yazar.
Problem: Bir programın sisteminizden kaldırılması sırasında kayıt bilgileri kayıt defterinde saklanır. Bu yararsız kayıt dosyaları sisteminizi yorar ve performansın düsmesine neden olur.
Çözüm: Ücretsiz RegCleaner Kayıt Defteri'nizi temizleyerek Windows'un verimini artırır.
Kayıt Defteri Temizligi : Adım adım
RegCleaner kurulumunun ardından "Software" sekmesini tıklayın.
Artısı: Bu seçenek size bilgisayarınıza kurulmus veya bilgisayarınızdan daha önce kaldırılmıs tüm yazılımları listeler, yeni kullanıcılar için idealdir. Listeden daha önce bilgisayarınızdan kaldırdıgınız programları seçin ve "Seçilenleri Kaldır"(Remove Selected) tusunu tıklayın.
Sonuç: Kayıt Defteriniz temizlenir ve Windows veriminiz artar.

Her fare tıklaması önceden silinmis programların seçimlerini kaldırır.

Bu menü toparladıgı araçları listeler.
Programı indir: RegCleaner
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_12991462.html
Autostart-Manager: Windows'unuz daha hızlı açılsın.
Windows baslangıcı için daha fazla hız: Ücretsiz Autostart-Manager sisteminizde arkaplanda çalısan uygulamaları tespit eder ve gereksiz islemleri sonlandırarak Windows'un tekrar hızlı açılmasını saglar.
Adobe Reader gibi bir program yüklediginizde program kendini Windows'un baslangıç yöneticisine kaydeder. Bu islem programın her Windows baslangıcında arka planda otomatik olarak baslatılmasını saglar.
Sonuç: Ne kadar çok sayıda program Windows ile açılırsa, Windows'un baslangıç süreci o kadar uzun sürer. Ücretsiz Autostart-Manager gereksiz islemleri bir fare tıklaması ile kaldırarak Windows'un açılısını hızlandırır.

Autostart-Manager gereksiz islemleri sonlandırır.
Windows'unuz daha hızlı açılsın : Adım adım
Autostart-Manager'i açın. Size sisteminizde otomatik baslatılacak islemleri listeleyecektir. Oradan dilediginiz programları listeden çıkartabilirsiniz. Eger hangi programı sileceginiz konusunda emin degilseniz program size hangi yazılımları sorunsuz bir sekilde baslangıçtan kaldırabileceginizle ilgili yardım ediyor, yeni kullanıcılar için idealdir.

Seçim konusunda size yardımcı olacak iki tus.
Dogru kayıtları silme - karar vermenizde yardımcı olacak ipuçları
1. Yöntem
Listede kopyalanmıs ve gereksiz oldugunu düsündügünüz bir kaydı isaretleyin ve "Açık / Kapalı" tusuna basın. Program bu kaydı silmeden pasif konuma getirecektir.
Bir sonraki açılısta Windows garip davranırsa bu islemi aynı tusu kullanarak geri alabilirsiniz. Böylece Windows'un bu isleme ihtiyacı oldugunu anlayabilirsiniz.
2. Yöntem
Eger birinci yöntem gereksiz yer isgal eden islemler hakkında yeterli bilgi veremediyse, "Teststart" tusunu aktiflestirin. Gereksiz oldugundan süphelenilen program baslar ve ne ise yaradıgı gösteririlir.
İpucu: Çogu islem Windows saat simgesinin bulundugu görev çubuguna yerlesir. Bu nedenle bu bölgede yeni olusan simgelere dikkat etmenizi öneririz.
Programı indir: Autostart-Manager
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_27158608.html
Gezgin ayarları, internet gezgin kalıntılarının temizligi veya Windows görüntü makyajı . Ücretsiz TweakPower tüm ince ayar isteklerinizi derin bilgisayar bilgisine ihtiyacınız olmadan birkaç fare dokunusuyla saglıyor.
Eger Windows'unuzu göz alıcı efektlerle doldurmak, internet gezinti kalıntılarından kurtarmak ve özel dosyalarınızı sifrelemek istiyorsanız ücretsiz TweakPower sizin tüm bu isteklerinizi karsılıyor. Burada en güzel özellik ise, tüm bu özellikleri farklı programlarla ayarlamak yerine TweakPower'ın tek basına tüm bu islemler için yeterli olması. Program sayesinde sistem kaynaklarınızdan tasarruf edebilir ve sabit diskinizi gereksiz programlarla doldurmak zorunda kalmazsınız. Programın diger bir artısı ise programın kullanımının yeni kullanıcılar için çok ideal olusudur.

Araç Windows görüntü makyajı için yardımcı olur.
İnce ayar örnegi : Dosyaların sifrelenmesi
TweakPower ile seçtiginiz sabit diskiniz üzerinde dosyalarınızı sifreleyebilir ve bu sekilde yetkisiz kullanıcıların erisiminden koruyabilirsiniz. Bunun için dosya penceresindeki yan menüdeki Araçlar(Tools) seçenegini tıklayın.
Açılacak olan alt menüden "Dosyaları sifrele"(Dateien verschlüsseln) seçenegini aktiflestirin ve pencerenin alt tarafındaki "Devam"(Weiter) tusunu tıklayın. "Ekle"(Hinzufügen) butonu üzerinden sifrelemek istediginiz dosyaları seçin ve yine "Devam"(Weiter) tusuna tıklayın. Bir sifre belirlemenizin hemen ardından yazılım dosyalarınızı sifreleyecek ve sifrelenmemis dosyalarınızın bulundugu klasöre yerlestirecektir. sifrelenmis dosyalarınız "HDC" uzantısına sahiptir. Bu sayede onları digerlerinden ayırt edebilirsiniz.

Birkaç adımda dosyalarınızı kolayca sifreleyin.
Güvenli bir sifre için ipucu: En az 6-8 haneli rakam ve harflerden olusan sifreler kullanmanız dosya güvenliginizi artıracaktır.
Programı indir: TweakPower
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_12999903.html
İstikrar, hız ve daha fazla islev: Donanımınızın dogru çalısması için isletim sisteminin en yeni sürücülere ihtiyacı vardır. Bir System-Sniffer aracı olan Everest, hangi güncellemelerin yapılabilecegi ile ilgili size yardımcı olur.
Sürücü dosyaları sisteminizin donanım parçalarını en iyi sekilde kullanabilmesini saglar. Sürücü sorunları çogu zaman donanımızın ilk satın alma asamasında ortaya çıkmaya baslar, çünkü siz ekran kartı, ses kartı, yazıcı, vs gibi bir donanımı satın alıp kutusunu açana kadar sürücü dosyaları çoktan eskimis olur. Everest Ultimate Edition bilgisayarınızdaki donanımları ve onların kullandıgı sürücüleri tespit eder. Size de yalnızca versiyon numaralarını üretici firmaların güncel web sitelerinden karsılastırarak, hangi sürücüyü yenilemeniz gerektigini ayırt etmek kalır. Programın tek dezavantajı 30 günlük deneme sürümü olusu, ancak bu süre size sistem taraması ve bakımı için yeterli zamanı saglayacaktır.

Everest Ultimate Edition sistem detaylarını listeler.
Sürücü güncelleme : Adım adım
Programın içerisindeki "Ayrıntılar" menü seçenegini her tıkladıgınızda size donanım ve yazılımlarla ilgili detaylı bir rapor olusturur. Buradan aldıgınız versiyon numarasını üretici firmanın sitesindeki versiyon numaraları ile karsılastırmanız yeterlidir.
Kolaylık: Sürücü kütüphanemiz sizi donanımınızın üretici firmasına ait güncelleme sayfasına direk olarak alfabetik olarak listelenmis bir sekilde yönlendirir.

Everest Ultimate Edition bilgisayar kasasının içinde tam olarak hangi donanım oldugunu gösterir.
Önemli: Ürün özelliklerine, uyumlu oldugu isletim sistemine ve degistirilme tarihine dikkat edin. Workshop bölümümüzde, sürücü güncellemesi ile ilgili ayrıntılı bir tarif bulabilirsiniz.
Programı indir: Everest Ultimate Edition
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_15036759.html
Saygılarımla