Con Prn Aux Clock$ Nul Com1 Com2 Com3 İsimli Klasorler....

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
İletişim:

Con Prn Aux Clock$ Nul Com1 Com2 Com3 İsimli Klasorler....

Mesaj gönderen Kripteks® »

Xp Ve Vista İsletim Sistemlerinde Bu İsimlerde Klasorlerin Olusturulamamasının Nedenleri

Bir Hindistanlı, kimsenin "con" isminde bir klasörü hiçbir yerde yaratamadıgını kesfetti.
Bu çok ilginç birsey...ve inanılmaz. Microsoft'un bütün programlama ekibi (Bill Gates dahil), neden böyle bir durumla karsılasıldıgı sorusuna cevap veremediler!

Hatta sadece con degil "prn, aux, clock$, nul, com1, com2, com3, com4, com5, com6, com7, com8, com9, lpt1, lpt2, lpt3, lpt4, lpt5, lpt6, lpt7, lpt8, lpt9" ismiyle klasör olusturamıyorsunuz.

FAT dosya sisteminde verilen dosya isimlerinde kullanılamayacak bazı karakterler bulunmaktadır.

. " / \ [ ] : ; | = , * ? (bosluk) bu karakterleri dosya ve dizin ismi verme sırasında kullanamamaktayız. Ayrıca dosya ve isimlere bazı kelimelerde veremiyoruz.

CON, AUX, COM1, COM2, COM3, COM4, LPT1, LPT2, LPT3, PRN, NUL
Bu isimlerde hiç bir sekilde dosya veya dizin ismi olamamaktadır. Bunun sebebide FAT dosya sisteminde bu isimlerin daima kullanılmaya açık isimler olmasından dolayı kilitlenmesidir.

Tüm dosya sistemlerinde bulunan cluster boyutu her bir dosya sistemine göre degismektedir. Bu nedenle hard diskimizin boyutuna göre dogru dosya sistemini seçmemiz performans ve hard diskin bos yer miktarını randımanlı olarak kullanabilmemiz açısından gereklidir.

Bu asamada zaten belli bir büyüklük den sonra bazı dosya sistemlerini kullanamadıgımızı da görmekteyiz. Örnegin Windows ve MSDOS içinde 2GB dan büyük partition FAT 16 da yaratmak mümkün degildir. Bu büyüklük NT isletim sistemlerinde FAT 16 için 4 GB olmaktadır. Eger Windows 9x içerisinde 2GB dan büyük partition yaratmak istiyorsanız FAT 32 kullanmak zorundasınız. Aksi takdirde partition yaratılamayacaktır. (Bilmeyenler için basitçe açıklamakta fayda var. Partition dedigimiz kavram bir hard diskin C olarak veya D olarak tanımlanan bir kısmı veya tamamıdır diyebiliriz.

Eger 10GB lık bir HD satın aldıysak 10GB yalnızca C olarak kullanabiliriz, bu durumda tek partition kullanılmıs olur. Veya onu C - 4GB, D - 6GB olsun diyebilir ve iki partition a bölebiliriz. Böldügümüz her bölüme veya kullandıgımız tek parçaya partition denilmektedir.)
Asagıdaki tabloda hangi boyutlarda hangi dosya sistemi kullanılırsa cluster boyutları ne olur görebilmekteyiz. Burda unutulmaması gereken en mühim nokta daima cluster boyutunu en düsük seviyede tutmamız gerekmektedir.

Aksi takdirde çok büyük cluster boyutuna sahip olan harddiskimizden bos alan açısından çok randıman alamayız. Bunu daha açık anlatmak gerekirse clusterları harddiskinizi olusturan küçük kutucuklar olarak düsünün. Ve dosyalar kopyalandıkça küçük kutucuklar dolmakta. Ancak kutucuk boyutu örnegin 64KB olursa siz 68KB lik bir dosya kopyaladıgınızda 64KB lik bir cluster dolacak ve kopyaladıgınız dosyanın geri kalan 4KB lik bölümü koskoca 64KB lik diger clustera geçmek zorunda kalacak.

Bir cluster da tek bir dosya bilgisi yeralabildiginden bu durumda siz ikinci clusterdaki 60KB yi çöpe atmıs olacaksınız. Yani kullanamayacaksınız. Bunun gibi bir çok küçük boyutta dosya kopyaladıgınızı düsünün. İnanılmaz derecede yer kaybı basgösterecektir. İste bu adımda ilk basta Harddiskinize dogru dosya sistemi seçmeniz çok önem kazanmakta.

ÖNEMLİ NOKTALAR

· Fat dosya sisteminde 16 MB dan düsük parttionlara FAT 12 formatı atılmaktadır.
· NT tarafında eger FAT 16 dosya sisteminde 2 GB dan büyük bir partition yaratıldıysa (önceki konuda gördügünüz gibi yanlızca NT isletim sisteminde 2GB - 4GB arası format atılabilmektedir) bu alana MSDOS - Windows 9x İsletim sistemlerinden eriselemez
· Fat32 dosya sistemi teorik olarak 2 Terabyte a kadar partition yaratabilir. Ancak en son çıkmıs olan isletim sistemi Windows 2000 den yanlızca 32GB a kadar formatlama yapabilmektesiniz. Ancak baska bir isletim sisteminden 32GB dan büyük bir sekilde formatlandıgı takdirde FAT32 dosya yapısı, Windows 2000 bu alanı okuyup yazabilmektedir.
· Windows 2000 içinde FAT32 dosya sistemi için olan bir kısıtlamada toplam cluster sayısı. Fat32 de kullanılabilecek toplam cluster sayısı 4.177.918 dir.
· Fat12 dosya sistemi Windows 2000 içinde ancak çok küçük partitionların ve disket sürücülerin formatlanmasında yaratılabilir.
· Cluster sayısı olarak;
o Fat12 - 212
o FAT 16 - 216
FAT32 - 228 (Windows 2000 için) Olarak hesaplanmaktadır.

Alıntıdır

Saygılarımla
dreamer
Bit
Bit

Mesaj gönderen dreamer »

Belki Windows icat edildiginden beri bu var.
Yeni degil yani.
Sebebi de standart bir isim olmaması.
Ama tabi çözümü de var..
Baslat-> Çalıstır'a mkdir \\.\c:\con yazarak olusturulabilir.
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
İletişim:

Mesaj gönderen Kripteks® »

tabi ki yeni degil dostum isletim sistemi yazıldıgı andan itibaren bu var vista içinde geçerli ayrıca verdigin bilgi için saol

fakat bilginin yenisi eskisi yok herkez bizler gibi yıllardır pc isi ile ugrasmıyor yeni baslayanlar ögrensin bilsin...
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 12461 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

1,5 yil önce verilmisti fakat hatirlatma icin yinede tesekürler
viewtopic.php?p=768