İğneciyan ve Atatürk ....

Cumhuriyet ve Atatürk ile ilgili bilgi paylasim forumudur
Kullanıcı avatarı
Mu®aT
Kilobyte4
Kilobyte4

İğneciyan ve Atatürk ....

Mesaj gönderen Mu®aT »

Mustafa Kemal'in dostları arasında İgneciyan adında bir de Ermeni vatandas vardı. Zengin bir kisidir. Sık sık Mustafa Kemal'i sisli'deki evinde ziyaret etmekte ve kendisine birçok yardımlarda bulunmaktadır.
Mustafa Kemal Anadolu'ya geçtikten sonra bir Ermeni örgütü ile ilgisi oldugu iddiasıyla İgneciyan'ı tutuklayıp Malta'ya sürüyorlar. Tüm servetine el konuluyor.
İgneciyan Malta'dan döndükten sonra üzerinde bir elbisesinden baska hiçbir seyi olmayan fakir bir kisi durumundadır. Bir de kızı vardır. Yedikule'de bir gecekonduya sıgınmıslardır.
Atatürk zaferi kazanmıs, devlet baskanı olmustur. Devrimler için geceli gündüzlü çalısmaktadır.
Atatürk 1927'de ilk kez İstanbul'a gelmistir. Bu İgneciyan için iyi bir fırsattır. Hem dostunu görmek, hem de ugradıgı haksızlıgı anlatmak için dogruca Dolmabahçe Sarayı?na gider. İlgili memura basvurur:

- Ben, Gazi hazretlerini görmek istiyorum.
- Sen kimsin?
- Ben İgneciyan... Gazi'nin eski bir dostuyum, arkadasıyım.
Memur, İgneciyan'ı bastan asagı süzer. Kılık kıyafeti pek güven verici degildir. Bir bahane uydurarak atlatır. Birkaç kez daha basvurur, fakat sonuç alamaz.
Bir gün de kızını alıp birlikte saraya giderler. O gün sarayın önünde olaganüstü bir hal vardır. Motor sesleri, saga sola kosturan insanlar. Bu, Gazi'nin bir geziye çıkacagına isarettir.
Polisler ve muhafızlar oradan uzaklasması için İgneciyan'a isaret ederler. O sırada Gazi de Saray'dan çıkmıstır. Etrafındaki insan çemberi arasında otomobiline dogru ilerlemektedir.
O anda İgneciyan'ın kızı fırlayarak insan çemberini yarıp Gazi'nin karsısına sokulur. Gazi sorar:
- Kim bu kız?
Kız cevap verir:
- Ben İgneciyan'ın kızıyım.
- Nerede baban?
- Dısarıda bekliyor, sokmuyorlar...
Gazi hemen emir verir. İgneciyan'ı huzuruna alırlar. İki dost özlem içinde kucaklasırlar. İgneciyan basından geçenleri anlatır. Gazi'nin gözleri dolu dolu olur. Emir verir. Gerekli sorusturma yapılır. İgneciyan'ın haklı oldugu anlasılır ve alınan malları geri verilir.
Yıl 1938... Kasım'ın 12'si... Atatürk'ün acı kaybına dayanamayan İgneciyan üzüntüsünden ölür...