Programlarını Yanında Taşı | Portable Applications

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
İletişim:

Programlarını Yanında Taşı | Portable Applications

Mesaj gönderen Kripteks® »

Dün stajyer ögretmenlerimizden tesadüfen ögrendigimde, yüzümdeki gülüsü görmenizi isterdim. Son zamanların en harika gündelik bilgisayar tiyosunu aldım desem yeridir. Düsünün, en sevdiginiz programlar USB Flash Diskinizde, tasınabilir harddiskinizde, I-Pod’unuzda hatta fotograf makinenizde(!) sizinle geliyorlar ve kurulum gerektirmeden her yerden kullanabiliyorsunuz.

BEDAVA, GÜVENİLİR, HIZLI, AZ KAYNAK HARCAYIP ÇOK İs YAPAN PROGRAMLAR,
AÇIK KAYNAK KOD (GNU) NEDİR? (KONUYU BİLENLER LÜTFEN BİR BAsLIK AsAĞI İNİN)

Giris bölümünde belirttigim gibi olay sundan ibaret; hepimizin ihtiyaç duydugu temel bilgisayar programları var. Mesela Nero ile CD / DVD yazmak, virüslerden korunmak, gelen e-maillerimizi okumak, yazı yazmak, Internette gezinmek, Excel’le hesap yaptırmak, Word’le yazı yazdırmak, Photoshop’la resimler, fotograflar üzerinde oynamak ve çizmek ….

Peki bu programların ücretsiz alternatifleri var mı? Evet, tıpatıp aynısı olmasa da, yapmak istediklerimizin %70-%80′ini içeren tamamen ücretsiz yazılımlar bulunuyor. Bunlar neden ücretsiz? Çünkü hayırsever programcılar dünyada herseyin parayla satılmasını istemiyor. Dünyanın ve bilginin elit bir kesimde kalmasını istemiyor. Bir kısmı ise bir programın gerçekten nasıl çalıstıgını herkesin görmesi gerektigini, içindeki kodların açık olması gerektigini savunuyor ki haklılar. Bir çok yazılımın sizinle ilgili bilgileri çaktırmadan toplayıp Internet üzerinden gönderdigi gerçek. Böylece bu programcı grupları en çok istenen yazılımların ücretsiz benzerlerini hiç bir gayretten kaçınmadan adları bile bilinmeden, fedakarca yapıyorlar. Her program için yüzlerce binlerce programcı emek harcayıp ekler yapıyor.Bir çok siteyi olusturan Wordpress bile böyle ücretsiz bir web sitesi olusturma yazılımıdır. Kendilerini saygıyla selamlıyorum.

Biri sonunda diyor ki, “Bu ücretsiz yazılımları Windows’ta kurmaya gerek kalmadan bir paket haline getirsek ne olur?” Harika olur deniyor. İlk önce ücretsiz ve çok ise yarayan yazılımlar toplanıyor. Sonra sistemi bir bütünlüge eristirmek için menü sistemi düsünülüyor.

Yani siz tasınabilir harddiskinizi, mp3 playerinizi, USB Flash diskinizi taktıgınız an, otomatik olarak bir pencere açılıyor, hangi programı kullanmak istediginizi soruyor.

PAKETTE sU AN HANGİ PROGRAMLAR VAR?

Gelistirme

* Nvu Portable & KompoZer Portable - Nvu web editorü
* XAMPP - Apache, mySQL, PHP, phpMyAdmin ve daha fazlasını içeren paket

Oyun

* Sudoku Portable - Sudoku Oyunu

Grafik, Resim Düzenleme İzleme Yazılımları

* GIMP Portable - Foto ve Resim Editörü

Internet

* FileZilla Portable - Tüm özelliklere sahip FTP ile sitelere erisiminizi saglayan program
* FireFTP Extension (Firefox için) - Ftp islemleri için bir kaç islemi Firefox web gezgini ile yapmanızı saglayan eklenti
* Gaim Portable - Anlık ileti programları mesela MSN Messenger, AOL, Yahoo Messenger gibi tüm aglardaki tüm dostlarınızla kontak kurmanızı saglayan chat programıdır.
* Miranda IM Portable - chat with AOL, MSN and Yahoo users in a customizable interface
* Mozilla Firefox, Portable Edition - Ödüllü, güvenligi yüksek ve süratli web browser
* Mozilla Thunderbird, Portable Edition - Outlook benzeri posta kutularınıza baglanıp maillerinizi okumanızı saglayan yazılım
* Nvu Portable & KompoZer Portable - Kullanımı kolay web sayfası editörü
* PuTTY Portable - Hafifletilmis sürüm telnet ve SSH client yazılımı
* Sage Extension (Firefox için ) - Tam özelikli bir RSS okuma eklentisi Firefox içindir.

Müzik ve Video

* Audacity Portable - Basit bir ses isleme editörü ve ses kaydedici
* VLC Media Player Portable - En yaygın formattaki video ve ses dosyalarını oynatan yazılım.

Ofis Uygulamaları

* AbiWord Portable - Microsoft Word dosyaları ile uyumlu yazı yazıp okumanızı saglayan program
* Lightning Extension (Thunderbird) - Gündelik is ve hayat programlamanız için takvim ve görev yöneticisi Firefox içindir.
* Mozilla Sunbird, Portable Edition - Takvim ve görev yöneticisi tanıdık arayüzüyle
* Mozilla Thunderbird, Portable Edition (Address Book) - Adres defteri, gönderileceklerin e-mail adresleri ve diger sistemlerden e-mail alıp verebilme fonksiyonları
* OpenOffice.org Portable - Open Office, Microsoft Office ile uyumlu dosya üreten, en genis ve ücretsiz kelime islem, sunum, hesap çizelgeleri paketidir. Hemen hemen bir çok seyi ücretsiz aynen yapabilirsiniz.
* Sumatra PDF Portable - PDF okuyucu

İsletim Sistemi

* Mac-on-Stick - Mac OS Classic 7 çalısabilir isletim sistemi

Ek Araçlar

* 7-Zip Portable - Zip dosyaları ile dosyaları sıkıstıran ve açan yazılım.
* ClamWin Portable - Antivirus programı
* KeePass Password Safe Portable - Bir çok parolanızı saklayan tek merkezi parola yöneticisi
* PortableApps.com Backup - Bu yazılımlarla gelen yedekleme yazılımı.
* PortableApps.com Menu - Bu yazılımlarla gelen bir baslangıç menüsü programı.

NELER SAĞLAR?

Gittiginiz yerde program olmadıgı için eliniz kolunuz baglı kalmaz. Size en çok gerekecek yazılımları yanınızda tasırsınız, size özel e-mailleri, arkadas e-posta adreslerinden olusma adres defterlerini, yazdıgınız dökümanları, fotograf isleyiciyi, yapacagınız isleri, görüsmeleri, anlık görüsmeler için chat arkadas listenizi, favori sitelerinizi, antivirüs programınızı ve parolalarınızı korunaklı sekilde yanınızda tasırsınız. Dostlrınıza ailelerinize korsan programlara gerek duymadan bu paketi anında sadece kopyalayarak hediye edebilirsiniz. Üstelik bu yasaldır.

PAKET SADECE BU KADAR MI?

Konu benim için yeni ama ufak bir iki aramayla gördüm ki, bu paketi sürekli gelistirecekler. Basın övgüler yagdırmıs bu sisteme. Bu paketin dısında oldugu halde sadece tasınabilir bellege aktarılarak kullanılabilicek bir sürü program ve oyun web de sizi bekliyor. Anahtar kelime: Portable Application / Tasınabilir Uygulama.
Unutmadan yine tasınabilir belleklerde saklanan isletim sistemleri de Linux baslıgında bulunur.

Ben eger ücretsiz, açık kaynak kodlu, tasınabilir ve güzel yazılımlar bulursam buraya ekleyecegim. Siz de bildiginiz ve gerçekten çok güzel olan yazılımları (Dikkat! Kurulum istemesin lütfen. Tıklandıgında çalısması sarttır) buraya eklerseniz güzel bir paylasım olur.

Evet, geldik yazının sonuna. Yazdıgıma en sevindigim yazılardan biri oldu bu.

Dilerim Google bu ise de el atar bir koltuk çıkar. [2] Picassa gibi [3] Google Earth gibi ücretsiz dagıttıgı yazılımların portable versiyonlarını verir. Böylece paketimize ekleyerek daha zengin alternatiflere ulasabiliriz.

“What is a portable app?
portable - carried or moved with ease
app - a computer program like a web browser or word processor”

PAKETİ NEREDEN İNDİREBİLİRİM?

[4] http://portableapps.com/
[5] http://portableapps.com/suite (Download / İndir)

Alıntıdır

Saygılarımla

“Genel bilgiler ve ipuçları” sayfasına dön