ses cikaran Fanlara kesin cözüm

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 12575 kez

ses cikaran Fanlara kesin cözüm

Mesaj gönderen velociraptor »

Bu bilgi Onur tarafindan verilmistir.
Ses cikaran fanlara kesin cözüm !
Not: Bütün marka ve model fanlarda gecerlidir. (yapabilene)
1) Ses cikaran fanimizi bagli oldugu yerden söküyoruz.
2)Daha sonra Fanin "HAREKETSİZ" göbegindeki stickeri cikartiyoruz.
Resim
3)Eger fanin tam merkezinde bir cukur ve onun da ortasinda metal mil belirmemisse bir toplu igne yardimiyla onu da gizleyen plastik jontayida cikariyoruz.
4)ve onun icine damlatabilecegimiz bir madde damlatiyoruz bu makine yagi olabilir nalburlardan 50 kurusa alabilirsiniz. eger zor gelirse gidin mutfaga bir damla aycicek yagi damlatin sakin cok kacirmayin stickeri yerine kapatmakta zorlanirsiniz. Bana sorarsaniz en profesyonel karisim bir miktar ucucu madde ile makine yagidir. Bende bir damlalik icinde zippo benzini ile makine yagi karisimi bulunmakta örnegin. tabi tiner fln da olabilirdi bu.
6)simdi stickeri kapatin ve fani yerine takip calistirin, eger fan 2 kabloluysa disaridan bir adaptörle deneyip takmayla ugrasmadan önce basarinizdan emin olabilirsiniz. eger 3 kabloysa bu kablo rpm i anakarta bildirmek icindir 4 kabloysa akilli fandir ve bu kabloda anakartin fanin rpm ini yönetmesi icindir. siz + ve - leri degilde bu kablolardan birini baglarsaniz fani bozarsiniz ve eger bu fani anakarta takarsaniz anakartida (artik anakartin fan cikisi fani döndürmüyor direk power sup tan almak zorunda kaldim )

Tabi fanin kanatlarini dis fircasiyla temizlemeniz gerektigini fln yazmaya gerek duymadim ama bu anlattigim isi en son yapin yani tekrar yagladiginiz cillop gibi rulmani toza dumana katmanin bir alemi yok degil miü

Not: Bu yazinin her bir harfi klavyeye basmak suretiyle olusturulmustur. ve hatta burada anlatilanlar dahi bizzat benim tarafimdan tecrübe edilmis olup sagdan soldan bulma bilgiler degildir.
Not2: Bu is belki 2$ lik bir kasa fani icin fazla ugras vericidir ama bahsettigimiz fan boyutlari standartlardan farkli bir ekran karti fani, fanini degistiremeyeceginiz bir power supply veya yüksek performansli bir islemci fani ise (cooler master vs.) bu verdiginiz ugrasa degecektir.

ALINTIDIR
Not: Sözkonusu yazidaki bir kelime tarafimdan editlenmistir
En son velociraptor tarafından 10 Tem 2006, 22:05 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
samatya
Byte2
Byte2

Mesaj gönderen samatya »

Ayni olayi yillardir yapiyorum.Bu konuda oldukca tecrübe sahibi oldum.
Her aldigim pc ye muhakkak ilave fan takarim.cünkü manisa sicak ve hava akimi olmayan bir kösede daha önce islemci yaktim.Bu nedenle fan sesine katlanirim. Zaman zamanda anlatilan yöntemle temizlerim.
Ayrica burada bir hususa dikkat edin. Ana kartta fazla toz birikme nedeni ile zaman zaman metalik tozlar nedeni ile kisa devre ve arizalar söz konusu olabilmektedir.Elektrik süpürgesinin üfleme ve emme yöntemi ile bunlardan kurtulabilirsiniz.
Ayrica ana kart ve ram lere elle temas sonucunda bazen kart ve ram de statik elektrik olusabilmekte bu da acilislarda sorun yaratabilmektedir. Böyle durumda ciplak ayakla beton zemine temasa dikkat edin ve ana karta ve ram lere metal ile temastan kacinin. Ayrica statik elektirigi almak icin ana kartin arka kismina sigara paketi aliminyum folyo gezdirim.Tabiiki pc kapali olacak.
Bunlar bizzate tecrübemle sabittir.
Kullanıcı avatarı
lk89
Kilobyte1
Kilobyte1

Mesaj gönderen lk89 »

Samatya verdigin bilgiler gercekten degerli bilgiler
Böyle önemli hususlar cok ise yariyor...
Tesekkürler...
aylanc3
Bit
Bit

Mesaj gönderen aylanc3 »

Aman diyim,
aycicek yagi zamanla recinelesir!!!
aslina bakarsaniz, bilgisayari actiktan sonra kapatincaya kadar, hic durmaksizin calisan bu fanlara özellikle özen göstermek gerekir.
sahsen CPU fanina yada Ekran Kartimin Fanina yag bulma konusunda kesinlikle isgüzarliga kacmam ve en iyisini, hatta mümkünse bir benzinlikten alabilecegim bosalmis "sentetik yag" kutusunun dibindeki "az" miktari alip kullanirim. O "az" denilen miktarla bir internet cafedeki bilgisayarlarin tümünün fanlari yaglanir ve gözünüz arkada kalmaz.

kolay gelsin.
uçs
Petabyte4
Petabyte4

Mesaj gönderen uçs »

Evet,zeytinyagi ve aycicekyagi konusunda bende hemfikirim.. :)
Kullanıcı avatarı
Ensatech
Megabyte2
Megabyte2
Teşekkür etti: 73 kez

Mesaj gönderen Ensatech »

ewt bu yöntemle bir cok fan kurtardim sessizlestirdim diyot veya watlik direncler kullanarak sesi indirgedim :D
yemek yaglarinida fan cözümlerinde daha saglikli buluyoruz özellikle zeytin süzmeleri :wink:
memati

Mesaj gönderen memati »

bahsettiginiz sessizlestrime operasyonunu ekran karti nin faninda iki ayda bir zeytinyagi ile yapiyordum(üsengeclikten makina yagi aramiyordum) sessizlik iki ay sürüyordu fani söktügümde fanda bir yapiskanlik hissediyordum :) tinerle temizleyip tekrar yaglayip takiyordum ... ama makina yagi ile yagladigimdan beri (ara sira kontrol ediyorum fanda bir zorlanma olmuyor) o yüzden bence de makina yagi (adi üzerinde makinalar icin üretilmis)
Kullanıcı avatarı
Ensatech
Megabyte2
Megabyte2

katılıyorum yağ donuyor ve keşke hiç sürmeseydim diyorum. evde olma olasılığı yüksek bir dikiş makinası yağıda işinizi görür.
Kullanıcı avatarı
Karabigalı02
Byte1
Byte1

Mesaj gönderen Karabigalı02 »

Tesekkürler... :D

Zeytinyağı ha valla süpersin adminim :lol:
Kullanıcı avatarı
Ensatech
Megabyte2
Megabyte2

resimli anlatım :P daha dpğrusu video arkadaşlar tıklayın
Kullanıcı avatarı
tsavasci
Bit
Bit

Mesaj gönderen tsavasci »

Aynı dertten bende muzdarip olmuştum. PSU, işlemci, kuzey köprüsü, yan kapak ve arkada ilave fanım var. bide ekran kartı fanını sayarsak....

Zeytinyağı süper çözüm...

Başka eyler denemeye bile gerek yok.