TBMM Genel Kurulunda, internet ortamında islenen suçlarla mücadeleyi öngören, Elektronik Ortamda İslenen Suçların Önlenmesi Kanunu Tasarısı kabul edilerek yasalastı.
Atatürk'e hakaret içeren yayınlar engellenecek..
Kanuna göre, internet ortamında Atatürk'e hakaret içeren yayınlar, Telekomünikasyon Kurumu tarafından engellenecek.
Telekomünikasyon İletisim Baskanına, çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik içeren sitelerin yayınını engellemek için yetki verilecek.
İçerik, yer ve erisim saglayıcıları, tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında güncel olarak bulundurmakla yükümlü olacaklar.
Kendilerine ait bilgileri internet ortamında bulundurmayanlara, 2 bin YTL ile 10 bin YTL arasında para cezası verilecek.
İnternet ortamında kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten içerik saglayıcıları, internet ortamında yayınladıkları her türlü yayından sorumlu olacaklar.
İçerik saglayıcı, bir baskasına ait internet sitesinden sagladıgı içerikten, kural olarak sorumlu tutulmayacak. Ancak baglantı sagladıgı, içerigi benimsedigi ve kullanıcının ulasmasını amaçladıgının anlasılması halinde, aynı içerikten dolayı sorumlu olacak.
Baglantı saglanan içerigin suç olusturması halinde, bu içerige baglantı saglayan içerik saglayıcısı, islenen suça katılmaktan dolayı sorumlu tutulacak.
İnternet ortamında hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri saglayan veya isleten yer saglayıcıları, yer sagladıgı içerigi kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadıgını arastırmakla yükümlü tutulmayacaklar.
Yer saglayıcı, hukuka aykırı içerikte suç unsuru bulundugundan haberdar edilmesi ve engelleme yetenegi bulunması durumunda, hukuka aykırı içerigi yayından kaldırmakla yükümlü olacak.
ERİsİMİN ENGELLENMESİ
TCK'da yer alan intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyusturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylastırma, saglık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhus, kumar oynanması için yer ve imkan saglama ile Atatürk'e hakaret içeren suçların erisimi engellenecek.
Erisimin engellenmesi kararı, sorusturma evresinde hakim, kovusturma evresinde ise mahkeme tarafından verilecek. Sorusturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da erisimin engellenmesine karar verilebilecek. Cumhuriyet savcısı, bu durumda kararını 24 saat içinde verecek.
İdari tedbir olarak verilen erisimin engellenmesi kararının yerine getirilmemesi halinde erisim saglayıcılarına 10 bin YTL'den 50 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.
Koruma tedbiri olarak verilen erisimin engellenmesi kararının geregini yerine getirmeyen yer veya erisim saglayıcılarının sorumluları, fiil daha agır cezayı gerektiren baska bir suç olusturmadıgı takdirde, 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
İnternette kisilik haklarına saldırıda bulunanların, bu nitelikteki içerigin yayından çıkarılması ve buna karsı cevap hakkının kullanılması, Basın Kanununun ilgili hükümleri dogrultusunda saglanacak.
ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARI VE MÜSTEHCENLİK
Telekomünikasyon Kurumu Baskanı, söz konusu suçları olusturan yayınların içerik veya yer saglayıcısının yurtdısında bulunması halinde, bu yayınların tamamını engellemekte yetkili olacak.
Baskan, içerik veya yer saglayıcısı yurtiçinde bulunan yayınlara iliskin olarak ise çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik suçlarına iliskin yayınları engelleyecek.
Bu iki suç dısında kalan uyusturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylastırma, saglık için tehlikeli madde temini, fuhus, kumar oynanması için yer ve imkan saglama ile Atatürk'e hakaret içeren suçların erisiminin engellenmesi ise hakim, mahkeme veya savcı kararıyla yapılacak.
Baskanlık tarafından erisimi engellenen yayını yapanların kimliklerinin belirlenmesi halinde, bu kisiler hakkında Cumhuriyet bassavcılıgına suç duyurusunda bulunulacak.
ERİsİM SAĞLAYICILARININ YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Erisim saglayıcısı herhangi bir kullanıcısının yayınladıgı hukuka aykırı içerikten haberdar edilmesi halinde erisimi engelleyecek.
Erisim saglayıcısı, sagladıgı hizmetlere iliskin her türlü bilgi, veri tabanı ve ulasım kayıtlarını 6 aydan 2 yıla kadar saklamakla, bu bilgilerin dogrulugunu, bütünlügünü ve gizliligini saglamakla yükümlü olacak.
Ticari amaçlı toplu kullanım saglayıcıları, mahalli mülki amirden izin belgesi alacak. İzne iliskin bilgiler 30 gün içinde bildirilecek.
Ticari amaçla olup olmadıgına bakılmaksızın bütün toplu kullanım saglayıcıları, konusu suç olusturan içeriklere erisimi önleyici tedbirleri almakla yükümlü olacak.
Bu kosulları yerine getirmeyenlere 10 bin YTL'den 50 bin YTL'ye kadar ceza verilecek.
Kurulacak Telekomünikasyon Kurumunda, aralarında hukuk müsaviri, iletisim uzmanı, mütercim, tekniker ve bilgisayar isletmeni bulunan 93 personel istihdam edilecek.
İNTERNET KURULU
Genel Kurulda verilen bir önergeyle, Ulastırma Bakanlıgı bünyesinde bir İnternet Kurulu olusturulması kabul edildi.
Adalet Bakanlıgı, İçisleri Bakanlıgı, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlıgı ile Telekomünikasyon Kurumu ve ihtiyaç duyulan diger bakanlık, kamu kurulusları, internet servis saglayıcıları ve ilgili sivil toplum örgütü temsilcileri de bu Kurulda temsil edilecek.
Kurul gerekli isbirligi ve koordinasyonu saglayacak. Ayrıca izleme, filtreleme ve engelleme yapılacak yayınların tespiti ve benzeri konularda yapılacak öneriler ile ilgili her türlü tedbir ve karar Kurulca alınacak.
Baskanvekili Sadık Yakut, tasarının kabul edilmesinin ardından birlesimi yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.
ALINTIDIR
Türkiye'de internet için yeni bir dönem başladı!...
-
- Petabyte4
- Mesajlar: 8022
- Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
- cinsiyet: Erkek