
ingiliz The Daily Telegraph gazetesinde çıkan habere göre Tibet Meteoroloji Bürosu yetkilileri geçtigimiz hafta "yagmur tohumlama" yöntemini kullanarak Nagqu sehrine kar yagmasını sagladı.
Büro yetkilisi Yu Zhongshui gazeteye yaptıgı açıklamada "Deney insanoglunun hava sartlarını degistirebileceginin en büyük kanıtı. Yapay kar yagısı sayesinde 15 bin metredeki dünyanın en yüksek platosunda 1.30 santimetre yüksekliginde kar kalınlıgı olustu" dedi.
Küresel ısınmanın Tibet platosundaki etkilerini azaltmak istediklerini vurgulayan Zhongshui, "Proje sayesinde kuraklıgı hafifletecek ve tarım alanlarının kurumasını engelleyecegiz. Yesilin hakim oldugu platonun küresel ısınma yüzünden kahverengiye dönüsmesine izin vermeyecegiz" diye konustu.
Çin hükümeti projeye ülkedeki nehirlerin beslenmesi açısından umutla yaklasıyor. Çin'deki 5 büyük nehrin sularının artırılması ile tarım alanlarının gelistirilmesi ve büyük sehirlerin su ihtiyacının karsılanması hedefleniyor.
Çin, dünyada "yagmur tohumlama" yönteminin en çok kullanıldıgı ülke olarak gösteriliyor. İslemin gerçeklesmesi için tohumlamaya uygun bulutun bulunması gerekiyor.
Bulut tohumlama isleminde, yogunlasma çekirdegi olarak hizmet edecek olan kimyasal maddelerin, bulut içindeki en uygun yere, zamanında ve dogru miktarda ulastırılması gerekiyor. Bulut tohumlamasında, bulut partiküllerinin büyümesine neden olan buz kristali yöntemi kullanıldıgı için, en azından bulutun bir parçasının asırı sogumus olması gerekiyor. İslemde karsılasılan zorluklarda ilk sırayı, çekirdek olarak hizmet edecek küçük parçacıklarla bulutun dogru bir sekilde tohumlanması alıyor.
Meteoroloji Bürosu yetkilileri Agustos ayında gerçeklesecek Olimpiyat açılıs töreni için havanın güzellestirilmesi çalısmaların da sürdügünü belirtti. Çin'de Meteoroloji sektöründe 37 bin kisi çalısıyor.