1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Suse Proffesional Kurulumu

Gönderilme zamanı: 14 Nis 2007, 15:26
gönderen rodi
Suse 9.2 Proffesional Kurulumu



Kuruluma baslamadan önce hazırlık asamasını yapmamızda yarar var. Sistem tek Hdd olup bölümlere ayrılmıstır.

Winxp veya win2000 kurulu sistemlerde öncelikli olarak biligisayarıma sag tıklayıp “Yönet” bölümünü seçerek ise baslıyoruz.Gelen pencerede sag tarafdaki agaç konsoldan Disk Yönetimi'ni seçiyoruz. Karsımıza gelen bölüm disk ve diklerimizin ne durumda oldugunu gösteren yönetim ekranında linux için ayıracagımız bölümü olusturuyoruz.

Resimde;

:19.53 Gb Ntsf = win

H:15.96 Gb Ntfs = yedek

ve 39.06 Gb = formatlanmamıs bir biçimde ayrılan linux bölümü örnegidir.

Not: Linux'de Ntfs dosya sistemlerinde veri kaybı yasana bilmektedir. Bu sebeple win sistemini ve yedek için ayrılan bölümleri Fat32 dosya sisteminde yaparsanız linux içerisinden ulasımda ve dosya alısverisinde herhangi bir problem yasamazsınız.


Resim


Bu islem tamamlandık dan sonra master cdrom içerisine boot cd olan 1.cd takıyoruz ve sistemimizi yeniden baslatıyoruz.

Karsımıza gelen boot yöneticisinden Installation seçenegini seçiyoruz.


Resim


Installation seçeneginden sonra kernel yüklemesi ve ardından sistem taramasına geçilecektir. Merak eden arkadaslar Esc tusuna basıp gerçeklesen asamaları takip edebilirler.


Resim

Resim


Sistem taraması ve gerekli ayarlar sonunda Yast2 çalıstırılır ve karsımıza yükleme ekranı çıkar. Bu asamada dil seçeneklerinden size uygun olanını seçebilirsiniz. Biz Türkçe ile yola devam edecegiz.


Resim


Kurulum ayarları bölümü bir çok bilgiyi içermekdedir. Ayrılmıs bölümlerin içerisine girip dolasabilirsiniz. Taki Kabul et butonuna basıncaya kadar diskinize hiçbirsey yazılmayacaktır. Bu asamada önce Bölümlendirme tablosuna girelim ve Yast2 disklerimizi nasıl ayarlamıs ona bakalım. Gerçi bilgi görünüyor ama

Resim

Biraz daha ayrıntılı bir biçim karsımıza gelecektir. Burada 2. seçenek olan Bölümlendirme seçeneklerini bu teklifin üzerine kur diyoruz.


Resim


Bu bölüm yast2 'nin bize diskimizi okudugu ve ayarladıgı bölümdür. İlk basta yapmıs oldugumuz ayarlar burada dönüstürülmüs olarak karsımızda.

C:19.53 Gb Ntsf = win

H:15.96 Gb Ntfs = yedek

ve 39.06 Gb = formatlanmamıs bir biçimde ayrılan linux bölümü örnegidir. ( hatırlatma! )
Bölüm ;
hda5 1Gb swap alanı ( yetersiz bellek 'ram' durumda bellek olarak kullanılacak bölüm )
hda5 38 Gb ise / (root) olarak baglanmıs ve reiserfs olarak formatlanmıs bölüm haline dönmüstür.

Not : reiser dosya format biçimidir. Linux dünyasında en çok kullanılan reiser ve ext3 dosya sistemleridir. 38 Gb bölüme tıklayarak düzenle seçeneginden format biçimini ext3 yapabilirsiniz. Ayrıca diger format biçimlerinide görme sansına sahipsiniz.


Resim


EK BİLGİ


Bir disk üzerinde maximum 4 tane ana bölüm(partition) olusturabilirsiniz. Bunların hepsini “birincil(primary)” olusturursanız baska disk olusturma sansınız kalmaz. Bu yüzdendir ki “uzatılmıs(extended)” disk bölümlerini kullanmaktayız. Uzatılmıs bölümü diger arka odalara açılabilen bir geçit olarak görebiliriz. Bu uzatılmıs bölümün içine sanal diskler olusturarak disk sayımızı onlu hanelere çıkarabiliyoruz. Yani olusturdugumuz

Uzatılmıs Disk bize yeni sanal diskler olusturmamıs için bir geçit saglıyor. Bir çesit kandırmaca da diyebiliriz buna.

Biraz da linux da disk isimlerinden bahsedelim. Disk isimleri su sekilde anılmakta:

1.
ide kablosu master disk hda

2.
ide kablosu slave disk hdb

3.
ide kablosu slave disk hdc

4.
de kablosu slave disk hdd

Bu diskler hard disk yada cdrom olabilirler önemli degil. Ve diyelim ilk ide master kısmındaki harddiskininiz (ki genelde böyledir)

Bir primary (windows buna C: der) ve bir extended içinde 2 tane fat diskiniz(d: ve e: ) Ve birde ayırdıgımız formatsız alan var. Bu disklerin isimleri asagıdaki gibi olacaktır.

Hda1 (c: )

Hda2 000 (muhtemel olusturulabilecek primary disk)

Hda3 000 (muhtemel olusturulabilecek primary disk)

hda4 EXTENDED (her zaman sonda olur)


Eger linux'da yeni iseniz root olarak login olmamaya çalısın.


Resim

Ag Yapılandırılması

Ag ile ilgili bir çok yapılandırma burada gerçeklesir. Sistemi kurdukdan sonrada bu ayarları yapabilirsiniz.



Degistir butonuna tıklayın...



Düzenle diyoruz...



Burada otomatik ip adreside alabiliriz yada elimiz ile de düzenleye biliriz.

Ana makina ve İsim sunucusu : Burada adsl kullanıcıları servis saglayıcısının vermis oldugu dns adreslerini girebilirler.örn: Bende;
1.dns 212.156.4.7
2.dns 212.156.4.1
3.dns 212.156.4.2
bunlar Türk telekom dns'leri.

Routing : Bu bölümde geçerli olan ag geçidini belirliyosunuz. Tek kullanıcılı ev sistemlerinde bunların hiç birini düzenleme geregi duyulmayabilir.

Gerekli ayarlamalar bittikden sonra ileri diyelim ve sonlardır diyerek ag yapılandırmasına dönelim. Yeni ayarlar burada gözükecekdir. Bu asamada da ileri diyerek bir sonraki asamaya geçelim.



Yapmıs oldugunuz ag ayarlamalarından sonra varsa internet baglantınızı burada deneyebilirsiniz.



Kullanıcı ekleme:

root haricinde kullanacagınız kullanıcı adı ve sifresini burada belirliyosunuz. Ayrıca grup üyeliklerini de burada ayarlayabilirsiniz.

Grup Üyeligi: Linux çok kullanıcılı bir isletim sistemi oldugu için örn:/ olarak muhasebe diyerek bir grup olusturup açmıs oldugunuz bazı kullanıcıları bu gruba dahil edersiniz. bu sayede diger grup daki üyeler muhasebe grubu dosya ve dizinlerine ulasamazlar.

Kullanıcı yönetiminden bu ayarları yapabilirsiniz. Otomatik kullanıcı girisi derseniz sifre sormadan sisteme açmıs oldugunuz kullanıcı olarak girecekdir.

Root haricinde kullanacagınız kullanıcı adı ve sifresini burada belirliyosunuz. Ayrıca grup üyeliklerini de burada ayarlayabilirsiniz.









Donanım Yapılandırması

Sisteminiz hakkında bilgi içerir. Grafik kartları,monitör,çözünürlük,yazıcılar,ses,tv kartları.vb. bunların içerisine girip gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz. Yada sistem kurulumundan sonra Yast2 modulünden de yapabilirsiniz.


Kurulum tamamlandı. Linux dünyasına hosgeldiniz.

Resim

download ve ayrıntılı bilgi

Kod: Tümünü seç

http://www.novell.com/linux/