Linux aslında GNU/Linux isletim sisteminin sadece çekirde ine (kernel) verilen isimdir.
Birçok program ile bezenen linux çekirde i bir linux da ıtımını olusturur.
Dosya listeleme komutu bile ayrı bir programdır çekirde in bir parçası de ildir.
GNU PROJESİ
MIT'de çalısan Richard M. Stallman'ın canına tak ediyor Xerox bir yazıcı fitili atesliyor.
GNU Projesi'ni 1983'te baslatıyor. Yazılımın topluma ait olması, özgür olması gerekti ini savunuyor.
Özgür yazılım İngilizce'de "free" kelimesinin çift anlamlılı ı yüzünden sıkıntı yasıyor.
Özgür bir isletim sistemi yazmak : Derleyiciler,editörler,e-posta yazılımları...
Kanıtlanmıs bir model/dizayn ve geriye dönük uyumluluk için UNIX seçiliyor.
GNU = Gnu's Not UNIX (GNU UNIX de ildir)
1990'ların basında özgür isletim sisteminin çekirdek (kernel) kısmı dısında tüm büyük parçaları tamamlanıyor.
1991'de GPL (Genel Kamu Lisansı) son halini alıyor.
Aynı yıl duyurulan Linux çekirde i GNU isletim sistemini "kaza eseri" tamamlıyor ve bir bütün olusturuyorlar.
LINUX ÇEKİRDEĞİ NE İsE YARIYOR?
Linux çekirde i vızır vızır akan bir trafi in ortasındaki polis gibidir.
Donanım sürücülerine sahiptir yazılımların bilgisayarın de isik bölümleri ile iletisim kurmasını sa lar.
Dosya sistemleri a araçları gibi di er gerekli fonksiyonlar için de sürücüler bulundurur.
Herhangi bir yazılım Linux'tan bir donanım ya da yazılım için istekte bulundu unda uygun donanım ya da yazılıma veriyi yönlendirir ve ondan gelen verileri alıp yazılıma iletir.
Linux'un en büyük avantajı parça mimarisidir. Çekirde in hemen hemen tüm parçaları modülerdir...kolaylıkla ayrılıp birlestirilebilir. Bu sayede hem milyonlarca farklı kisi tarafından birbirinin isini bozmadan gelistirilebilir hem de özel isteklere göre ayarlanabilir.
LINUX KİLOMETRE TAsLARI
1991 - 0.02 sürümü
1993 - 1.0 sürümü
1996 - 2.0 sürümü
1999 - 2.2 sürümü
2001 - 2.4 sürümü
2003 - 2.6 sürümü
? - 2.8 sürümü
Linux'un Kullanım Amaçları
Ücretsiz olarak dagıtılıyor ve gelisiminin hala devam ediyor olması biçcok kisinin Linux'un profesyonel alanlarda kullanılamayacagının düsünmesine yol açmaktadır. Oysa Linux isletim sistemini kullanan bilgisayarlar özel kullanım basta olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadırlar.
Kisisel Kullanım
Linux evinde veya isinde UNIX isletim sistemi altında çalısmak isteyenler için ideal bir platformdur. Özellikle isi veya egitimi sırasında UNIX platformlar altında çalısmak uygulamalar kullanmak veya yazılım gelistiren kisiler kendi kisisel bilgisayarlarında benzer ortamı yakalayabilmekte ve islerini kendi kisisel bilgisayarlarında gerçeklestirebilmektedirler. Bunlara ek olarak Linux altında yer alan uygulamalar giderek sıradan bir kullanıcı için bile bu isletim sisteminin ilgi çekici hale gelmesini saglamaktadır. Gelisimleri henüz tamamlanmamıs olmasına ragmen herhangi bir kisisel bilgisayardan beklenebilecek yazı editörleri hesap cetvelleri çizim yazılımları veri tabanları birçok ihtiyaca cevap verecek düzeye gelmistir. Örnegin LaTeX kullanıcıları MS-DOS altında buldukları destegin çok daha fazlasını Linux altında bulabilmektedirler.
Internet Sunucusu
Linux dogrudan TCP/IP destegi ile gelmektedir. Bu yönü ile TCP/IP temelli bilgisayar aglarında hem istemci hem de sunucu olarak yaygın kullanım bulmustur. Üzerinde hali hazırda bulunan servislerin çesitliligi yeni çıkan servislere hızlı ayak uydurması kolay yapılandırılabilmesi ve özellikle de düsük maliyeti sebebi ile yaygın olarak Internet servislerinin verilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Zamanla verdigi ag servisleri baska protokollere destek verecek sekilde genisletilmistir. su anda Linux
WWW sunucu
DNS sunucu
NFS sunucu
NIS sunucu
X Pencere sunucu
BOOTP sunucu
SMTP sunucu
FTP sunucu
listitemST sunucu
NEWS sunucu
gibi yaygın TCP/IP servislerinin yanısıra
NOVELL sunucu (Novell protokolü kullanarak disk ve yazıcı servisi)
SAMBA sunucu (Windows 3.1**** Windows95**** Windows NT ve WfW için disk ve yazıcı servisi)
APPLETALK sunucu (MacOS kullanan Apple makinalar için disk ve yazıcı servisi)
verebilmektedir.
PeeRLeeSS
Ag Elemanı
Linux yazılım destegi ile birçok ag elemanının yerine geçebilecek bir alternatif olarak kullanılabilmektedir. Birden fazla agın birbirine baglanması amacıyla bir yönlendirici (router) olarak da kullanılabilmektedir. Özellikle farklı protokoller arası bir geçis elemanı olarak yaygın sekilde Linux'tan yararlanılmaktadır. Ayırca yönlendirici olarak kullanıldıgında kolaylıkla güvenlik amacıyla güvenlik duvarı (firewall) olarak yapılandırılabilmektedir. Buna ek olarak bir ag üzerinde bulunan iki segmanın trafigini birbirinden ayıran bir köprü (bridge) olarak da hizmet verebilmektedir. Birçok kurumda bir veya daha çok modemin baglanması amacıyla bir terminal sunucu (terminal server) olarak Linux kullanılmaktadır...
--------------------------------------------------------------------------------
Dosya Uzantıları ;
.tar : .gz :
tar arsivi gzip ile sıkıstırılmıs dosya
.tgz **** tar.gz : .bz2 :
gzip ile sıkıstırılmıs tar arsivi bzip2 ile sıkıstırılmıs dosya
.tar.bz2 : .au :
bzip2 ile sıkıstırılmıs tar arsivi ses dosyası
.sh : .lnk :
kabuk betigi link ( kısayol ) dosyası.
.sxw : .sxc :
Open Office Writer Open Office Calc
.sxi : .png :
Open Office Impress resim dosyası ( M.Fireworks ile karıstırmayın)
.xpm : .lock :
resim dosyası. kilit dosyası
.c : .cpp :
C dosyası C++ dosyası
.h : .pl :
C++ header dosyası Perl betigi
.py : .so :
Python betigi library dosyası
.conf :
konfigürasyon dosyası
Linux Nedir ? Ne İşe Yarar ? Kullanım Amaçları Nelerdir ?
- PeeRLeeSS
- Megabyte1
- İletişim: