ghost alma nasıl yapılır?

Windows XP hakkındaki bilgi, belge ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
forsa
Bit
Bit

ghost alma nasıl yapılır?

Mesaj gönderen forsa »

formattan sonra programların tekrar kurulumuna ugrasmamak için ghost kurmak istiyorum yardımcı olurmusunuz birde programı bulamadım kolay gelsin
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 3446 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

cem

Ghost ile ekstern sabitdiske yedek alma

Mesaj gönderen cem »

Selam Arkadaslar,sizlerden ricam Ghost programi ile nasil usb baglantili ekstern sabit diske yedek alabilirim.
Denedim fakat tekrar windowsa otomotik olarak dönuyor ve alinmis gorunen yedek dosyanin ici bos cikiyor.
Bu konuda yardimci olursaniz sevinirim.simdiden teskkurler.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Normal yedegi baska bir partition a alip sonrasinda external HDD e kopyalamayi denedinizmi , kurmadan önce ayni yerine kopyalarsiniz
Kullanıcı avatarı
Mighty Mouse
Kilobyte1
Kilobyte1

Mesaj gönderen Mighty Mouse »

Son zamanlarda virüs, truva atı, keylogger, spy derken internet çok güvensiz bir yer oldu. Bilen insanlar bir sekilde baslarının çaresine bakıyor ama bilmeyenlerin ikide bir format atması gerekebiliyor. İsyerinde durum bundan farklı degil. Ben de herkese Ghost’u tanıtmak üzere bir yazı hazırlamaya basladım. Bir örnegini de buraya yapıstırmak yararlı olacaktır. Aslında bunu geçmiste de yapmıstım. Ama ne sitede ne de kendi dokümanlarımda onu bulamadım maalesef. Elinde olan varsa buraya ekleyebilir mi ? Hani Ghost’un disketle kullanımı anlatılırdı. O zamanlar bir çok kisinin arsivine ekledigini biliyorum. Neyse, baslayalım.

Ghost iki sekilde kullanılabilir. Windows içinden ve Disketle…
Aslında aralarında zahmet açısından fark yoktur.
Asagıda Windows içinden yedek almak anlatılıyor.
Daha sonra yedegi açmak ve aynı isleri disketle yapmayı da ekleyecegim.
Atladıgım bir seyler görürseniz siz de ekleyin.

İlk menü

Backup Yedekleme islemini baslatan dügme
Restore Yedegi açma islemini baslatan dügme
View Log önemsiz dügmedir.

Yedek almayı ögrendigimize göre Backup’ı tıklayacagız
Gelen bölümü İleri ile geçin

Sorce ve destination :

Source’da sadece yedegini alacagımız bölüm © seçilmis olmalı. Bir kez onun üzerini tıklayın yeter

Destination’da file (yani sabit diskteki baska bir bölüme mi) Recordable CD or DVD (yani optik bir medyaya mı) yedekleme yapmak istediginiz sorulur.

Biz file’ı seçelim. Bunun için sabit diskimizin en az iki parçaya bölünmüs olması gerekir. (Bu durumda ileride yedegimizi yazmak için D’yi seçecegiz demektir)

Daha önce halledilmemis ise Add Ghost disk identification yazan bir pencere açılır. Okey’le geçin.

simdi gelen menüye yedegimizi (imajımızı) nereye ve hangi isimle yedekleyecegimiz soruluyor.
İmage file name yazan satırın sonundaki Browse’a tıklayın.
Gelen menüden (belgelerim yazan satırın bitimindeki asagı gösteren oku tıklayarak) açılan pencereden seçmek suretiyle D’yi açın ve Dosya adı satırına imajın adını yazın (bunun için o günün tarihinden faydalanmak yararlıdır. 10Ags04 gibi. Türkçe karakter kullanmayın. Çok da uzun bir isim olmasın.

Kaydet deyip devam edin. Önceki tabloya geri döndük ama bu kez satırda bizim seçimimiz olan bölüm ve ghost ismi yazıyor D:\10Ags04 gibi…

İleriye tıklayın

Advanced settings bölümüne geldik. Bu yazının üzerini tıklayın.

İlk sekmede external Storage var. Eger bilgisayarınıza USB üzerinden baglanabilen baska bir diskiniz varsa USB 2.0 drivers’ı
Firewall girisi üzerinden baglanabilen bir diskini z varsa Firewire support’u seçebilirsiniz (yanındaki dairenin içini tıklamak suretiyle) Böylece bu harici disklere de kopya alabilirisiniz. Ghost bunları da tanımaya baslayacaktır.

CD Drivers’a geçip buradaki kutucugu da isaretleyin ki Ghost optik medyalarınızla da haberlesebilsin.

İmage Password
Alınacak image ileride üzerine tıklanmak suretiyle açılabilir ve içi aynen Windows gezginindeki gibi gezilebilir olacaktır. İmajınızı baskalarının kurcalamasını istemezseniz buradan parola koymanız mümkün.

Compression
En önemlisi belki de budur. Bu sekmeye gidin ve high seçenegini isaretleyin. Böylece alınacak imajınız gerçek boyutun (yani C bölümünüzün tamamının) neredeyse %3-40 daha küçük boyutta olacaktır. Sorunsuz çalısır korkmayın.

Burada bahsetmedigim ayarların ne ise yaradıklarını ben de bilmiyorum. Muhtemelen ag üzerinden yedek almak ve açmakla ilgili seyler. Hiç ihtiyacım olmadı. Bilen birileri varsa buradaki boslugu doldurabilir.

Tamam’a basıp o bölümden çıkın. Eski tablo ile bas basa kaldık.
İleriye basın.

simdi bir bilgilendirme tablosu geldi. Important Information yazıyor. Oradaki resim birazdan DOS ortamına geçildiginde karsımıza çıkacak olan programın arayüzü. Bu tablonun önemi yok. Bir daha gösterilmemesini saglamak üzere en alttaki kutucugu isaretleyip yola devam edelim.

simdi disaster recovery baslıklı bir kutucuk açıldı. Açılıs disketi hazırlamanın önemi ve yolunu anlatıyor. continue’ya basıp burayı es geçecegiz. Zaten burada disket hazırlanmıyor. O isi Ghost’un ana menüsü üzerinden yapabiliriz. Es geçtigimiz bu bölüm de bize o isi nasıl yapacagımızı anlatan bir yardım sadece.

Son menüye geldik.
Burada Run Now’a basın ve olacakları seyretmeye baslayın. Artık sadece bitmesini bekleyecegiz. Bastıgımızda bilgisayarın kapatılıp tekrar açılacagı uyarısı gelecek. Tamam deyin ve arkanıza yaslanın.

Bilgisayar kapanacak.
Dos modunda tekrar açılacak
İslemler yapacak. Daha önce bize o resmi gösterilen ara yüz çıkacak, bir çubuk ilerleyecek, bittiginde yeniden Windows’a dönecek (tabi eski haline)
Bunlar olurken siz hiç dokunmayın

Eski imaj gelir gelmez ilk is olarak antivirüs, firewall ve spyware’leriniz güncelleyin.

Yalnııız !

Eski imajı açmak bir çok dertten kurtarır ama aceminin basına da bir çok yeni dertler açabilir. İmaj açmadan önce baska bazı seyleri daha kurtarmak gerekir. Bir kere tüm dosyalarınızı daima D’de tutumayı alıskanlık haline getirmek gerekir. Belgelerim’i falan hep D’ye bosaltın. Yetmez.

Mailler falan da kaybolacaktır. Ben maillerim için depo klasörü olarak D’de yeni bir klasör yarattım. Hepsi otomatik olarak orada toplanır. Outlook Express’i açın, Araçlar/Seçenekler/Bakım/Depo Klasörü butonuna tıklayın ve örnegin D bölümünde olusturdugunuz adı mail olan yeni klasörü hedef gösterip çıkın. Bilgisayarınızı bir kez açıp kapattıgınızda her seyin oraya tasınmıs olduıgunu görürsünüz. Artık mailler de güvende.

Aslında bu klasöre iki seyi daha yedeklemek iyidir. Hesaplar ve adres defteri.

Outluk Express’i açın Araçlar/Hesaplar’a gidin. Burada kaç ayrı hesap kullanıyorsanız (kullanmadıklarınızı silin zaten) her birini seçip (bir kez tıklayıp sagdaki menüden Ver… komutuna basın. Çıkan menüde D bölümünde hazırladıgımız Mail klasörünü gösterin ve tamam’a basın. Ohesap yedeklendi. İleride baska bilgisayarda bile bu hesabı (aynı yöntemle fakat bu kez Al… komutuna basarak) olustumak artık bi tıklık is.

Adres defterini yedeklemek için:

Outlook Express/Dosya/Ver/Adres Defteri seklinde gidebilirsiniz. Aynı yolla da (bu kez Al diyerek) geri alabilirsiniz.

Sonra Belgelerim’deki “sık kullanılanlar”ın da D’ye alınması ve imaj açıldıktan sonra tekrar yerine konulması gerekir. Yoksa son imajdan beri sık kullanılanlara attıgınız adresler kaybolacaktır.

Genellikle unutulur, oyun save’lerini de D’ye atmak gerek yoksa bir oyundaki geldiginiz yeri kaybedip bastan baslayabilirsiniz.

Ghost Yedegini (imajı) Windows içinden geri açmak

Ghost programını açın. Menü tanıdık. Bu kez restore (eski haline getirmek) dügmesine tıklıyoruz.

Restore wizard baslıklı ilk menüyü ileri'ye basarak geçiyoruz.

Select image baslıklı ikinci menüde hangi imaj dosyasını çalıstırmak istedigimiz ve onun nerede oldugunun gösterilmesi isteniyor. Browse butonunu tıklıyoruz. Burada D bölümümüzü açıyor ve oradaki 10Agu04 ismini verdigimiz dosyayı çift tıklıyoruz.

İleriyi tıklıyoruz.

Select source and destination baslıklı menüye geldik. Source image bölümünde alttaki (sonu Data ile biten) bölümü tıklıyoruz. Destination bölümünde ise C’yi tıklayacagız

Overwrite partition warning isimli bölüme geldik. Burada sadece uyarılıyoruz. Devam edersek C’deki her seyin silinip imaj ile yer degitirilecegi söyleniyor. Overwrite Windows ibaresinin yanındaki kutucugu dolduruyor ve ileri diyoruz.

Settings ile isimiz yok. İleriye basarak devam.

Gelen menüde artık Run Now komutuna basıyor çıkan son uyarıyı da Tamam diyerek kabul ediyor ve yine olanları seyretmekle yetiniyoruz.

Windows yeniden açıldıgında her sey yedegini aldıgımız gündeki gibi.

Disket Hazırlamak:

Bazen ( Windows çöktügünde) eski yedegimize ancak DOS modunda ulasabiliriz. Bunun için önceden Ghost’un DOS disketlerinden bir tane hazırlamıs olmamız gerekir.

Bos bir disket takın ve Ghost menüsünü açın.
Buradan Ghost Utilities’e geçin ve orada Norton Ghost Boot Wizard’a tıklayın.
Gelen menüde görebildiginiz gibi size dört farklı boot disketi hazırlama seçenegi sunuluyor. Bunlardan ilki Standart Ghost Boot Disk bizim kullanacak oldugumuz disket türü. Bunu tıklayacagız. Standart disket ile sabit diskimizdeki imaj dosyalarını açabilecek veya imaj alabilecek oldugumuz gibi aynı islemi boot özelligi de olan optik medyalarla çalısırken de kullanabilecegiz (digerleri sırasıyla ag üzerinden baska bilgisayara yedek açmak için, üçüncüsünü bilmiyorum, dördüncüsü de CD, DVD gibi optik medya üzerindeki yedekleri açabilmek için hazırlamamız gereken ama ghost boot özelligi olmayan medya üzerindeki imajı kullanabilmek üzere hazırlayacagımız diskler)

Standart Ghost Boot Disk seçenegini tıklayıp ileri diyecegiz.

Ag üzerinde ve kullanmak istedigimiz USB üzerinden baglanan harici bir diskimiz varsa USB Support kutucugunu tıklayabiliriz. USB türünü ise hemen sagındaki tablodan seçebiliriz.
LPT desteginin anlamını bilmiyorum. Hiç kullanmadım.
Firewire üzerinden baglanan ve kullanmak istedigimiz bir diskimiz varsa Firewire Support kutucugunu tıklayabiliriz.

SCSI CD/DVD seçenegini de ben hiç kullanmadım. Bunlar örnegin ofis ortamında ag üzerinden sistem yöneticilerinin kullanması için yararlı seyler ama ev kullanıcısı için gerekli degiller.

Bu tercihlerimizi de yaptıktan sonra (veya yapmaksızın, her seyi default ayarlarında bırakarak) ileriyi tıklıyoruz.

Use PC-DOS seçenegine dokunmadan bir kez daha ileri diyoruz.

Gelen menüyü de (Ghost executable location) hiçbir seye dokunmadan ileri ile geçin.

Destination Drive baslıklı menüyü de dokunmaksızın ileri diyerek kabul edin. Burada eger formatlanmamıs bir disk kullanmakta iseniz formatlanmasını isteyip istemediginiz konusunda uyarılıyorsunuz. Bırakın formatlasın.

Review baslıklı menüyü de ileri ile geçiyoruz.

Formatlama uygulamasını baslatacak olan menü açıldı. Baslat deyin.

Bir uyarı çıkacak ve disketteki önceki verilerin kaybolacagını söyleyecek. Tamam diyoruz. Formatlama kısa sürede tamamlanacak. İslemin bittigine dair sıkan kutuyu da tamam ile kapatıyoruz. Biçimlendirme menüsü hala onu kaptmamızı bekliyor. Kapat deyin.

Bu komutla birlikte, disketimiz bir Ghost Boot disketi olarak hazırlanmaya baslayacak. 30 saniye içinde islem tamam.

Menüleri kapatalım ve disketimizi çıkarıp üzerine “Ghost standart” benzeri bir ibare yazalım. Bu disketi (ve hepsini) cep tel, radyo, hoparlör gibi manyetik alanlardan uzakta koruyalım)

Disketle çalısmak

Bilgisayarı kapatın. Diski yerlestirip tekrar çalıstırın.

Dos modunda bir çok yazılar geçecek. Gözünüze sık sık “error”, “fail” türünden kelimeler çarpabilir. Teleslanıp süreci durdurmaya gerek yok, hepsi normal. Kısa süre sonra mavi zeminli Ghost menüsü ekrana gelir. Burada mouse kullanabilirsiniz.

About Norton Ghost baslıklı ilk menüyü “OK” ile geçiyoruz.

Local yazan tusun üzerinde mouse’un imlecini biraz tutunca (veya direk tıkladıgımızda) saga dogru ikinci bir menü açılacak. Burada imleci partition üzerinde beklettigimizde de bir üçüncü menü gelecek.

Buradaki iki komut ile ilgiliyiz: Eger diskimizin bir yedegini (imajını) almak istiyorsak to image’ı, yok eger mevcut bir imajı geri getirmek (açmak) istiyorsak from image’ı tıklayacagız.

Eski imajı getirmek :

From image’ı tıklayın. Gelen menüde hangi imaj dosyasını istedigimiz ve onun nerede oldugu soruluyor.

A:Local Drive yazısının sagındaki siyah üçgeni tıklayınca bilgisayarımızın içerigine (diskler ve optik sürücülere) ulasabilecegimiz menü açılacak. İmajımız hangi diskte veya optik sürücüde ise onu tıklayıp içerigini görecegiz. İmaj dosyamız sarı ikonuyla hemen kendini belli edecektir. (zaten baska tür dosyalar gösterilmez)

Yalnız Ghost’un bu DOS modunda disk bölümlerimiz artık C, D gibi harflerle degil, örnegin, 1 . diskin 1 . partisyonu (bölümü) anlamına gelmek üzere 1 : 1 seklinde veya 2 . diskin 1 . bölümü anlamına gelmek üzere 2 : 1 seklinde sıralanmıstır. Örnegin, bende iki sabit disk vardır. Bunlardan birincisi (primary olanı) ikiye bölünmüstür (C ve D olarak). İkinci sabit diskim ise oldugu gibi E’dir ve imaj dosyalarımı da genellikle burada tutarım. Bunlar Ghost’ta sırasıyla

1 : 1
1 : 2
2 : 1 olarak görünürler ve imajım E’de yani 2 : 1 ’dedir. Ben onu tıklarım.

İmajımızı bulup tıkladıgımızda bu defa haklı olarak bu imajı hangi bölüme (partisyona) açmak istedigimiz soulacak. Çogu defa default olarak sistem partisyonunu içeren disk ve onu takip edecek olan bölümler menülerinde mavi renkle belirlenmis olan satırları okey ile kabul etmek yeterlidir. Yani sırasıyla önce hangi disk, sonra da disk üzerindeki hangi partisyon (bölüm) için menüler gelecek. Sistem partisyonunuz C ise hep en bastaki satırlar tıklanacak veya zaten seçili oldukları için okey’lenecek demektir.

Yedegin açılacagı partisyonu da bu sekilde belirledikten sonra bu kez “islem baslatılsın mı” anlamına gelen bir uyarı ile karsılasacagız. Buna da yes diyecek ve arkamıza yaslanacagız. Bir durum çubugu ilerlemeye baslayacak.

Bittiginde son bir kutucuk çıkacak ve ne yapmak istedigimiz sorulacak. Eger Ghost menüsünden çıkmadan önce baska islemler yapacak isek continue’yu seçip ilk menüye dönecegiz. Ama çogu kez isimiz artık bitmis olacagı için reset computer’i tıklamamız gerekecek. Eger reset computer’i tıklamıs isek içerideki disketi de hemen çıkarmamız gerekir ki yeniden Ghost’a dönmeyelim.

Yedeginiz karsınızda
Afiyet olsun.
Eger C’deki önemli dosya, mail veya oyun save’lerinizi bir kenara atmayı unuttuysanız da geçmis olsun !
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4