Windows 10 da Durdurulabilecek Hizmetler

Windows 10 ile ilgili bilgi paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4
Teşekkür etti: 164 kez

Re: Windows 10'da Kapatılması Gereken Hizmetler

Mesaj gönderen ozgutozkan »

Telemetry neyse onu kapatacağım. Ndu yu kapattım hyper v de kapatılmalı (bluestacks vesaire kullanılmıyor ise)
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4
Teşekkür etti: 10586 kez

Mesaj gönderen burak35 »

@[mention]ozgutozkan[/mention]
Hyper V Sanal makine desteği olmazı lazım ben kullanmadığım için kapattım. Bluestacks'ı bilmiyorum ona birşey diyemem.

Bunlar Telemetri hizmetleridir. Güvenle kapatabilirsiniz.

Bağlı Kullanıcı Deneyimleri ve Telemetri
Coğrafi Konum Hizmeti
Windows Hata Raporlama Hizmeti
Diagnostic Execution Service
dmwappushsvc
Microsoft (R) Diagnostics Hub'ı Standart Toplayıcı Hizmeti
GraphicsPerfSvc

Bunları kapattığınızda herhangi bir sorun yaşamamanız lazım. Eğer yaşarsanız aldığınız hatayı yada kodu yazın bildiğim birşeyse yardım ederim.
Tabi sadece bunları kapatmakta yeterli değil. Ayarlardan özellikle "Gizlilik" altında ve ayarlar menüsünde kullanmadığınız ne varsa kapatın.
Ayrıca zamanlanmış görevlerdende şunları kapatmaya çalışın bildiklerimi ve kendi keşfettklerimide yazıyorum;

Application Experience Altındakiler
Customer Experience İmprovment program altındakiler
Device İnformation (Bunu bir süre önce keşfettim. Arka planda sessiz sedasız çalışıyor. Ve donanım bilgilerinizi topluyor) İsmi ise "DeviceCensus"
Disk Diagnostics Altında "Microsoft Disk Diagnostics Data Collector" (galiba disk bilgisi topluyor sadece bunu kapatın altındakine dokunmayın)
Feedback Altındaki Siuf (Siuf Altındaki görevleride durdurabiliriz)
Son olarakta Windows Error Reporting bunuda kapatın.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Edit:

Konuyu güncelledim.

1 Kapattığım Servis Hizmet sayısını 109 a çıkardım.
2 Servis Hizmet listesini karmaşık olmaması için Alfabetik olarak sıraya dizdim.
3 Windows Security org Adında biraz eskide olsa bir kaynak bulmuştum. Bu kaynağıda konunun en sonuna ekledim. Umarım işinize yarar.
sangacanga1
Bit
Bit

Mesaj gönderen sangacanga1 »

İkincil Oturum Açma
Kişi Verileri_7b70b
System Guard Çalışma Zamanı İzleyicisi Aracısı
Windows Olay Günlüğü

Bunları kapatmayı denediniz mi? herhangi bir sorun oluşturdularsa, bir deneyiminiz varsa öğrenmek isterim.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

sangacanga1 Merhaba Hoşgeldiniz.
Kısaca özetleyeyim. Fikriniz olsun.

-İkincil oturum açma; Eğer birden fazla kullanıcı hesabınız varsa ve kullanıyorsanız açık bırakmanız gerekir.
Birden fazla kullanıcı hesabınız yoksa kapatabilirsiniz sorun olmaz. Gerekmedikçe arka planda çalışmaz.

-Kişi verileri; Sonunda Sayı ve Harf Olan hizmetlerden biri olduğu için normal yollarla hizmetlerden yada msconfigten kapatılamaz.
Bunu aşmak için, Regedit'i "Yönetici olarak çalıştır"ın sonrada şu yolu bulun,
"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\PimIndexMaintenanceSvc_7b70b"
Burada sağda alttaki Start değerini bulup çift tıklayıp çıkan değere 4 yazıp tamam diyin. Muhtemelen bu şekilde kapanacaktır.

-System guard çalışma zamanı izleyicisi aracısı; Ben Win 10 pro 1709 kullanıyorum. Ve bu hizmeti az önce kontrol ettim, Benim sistemimde yokmuş.
Bu hizmetin ne olduğunu tam bilmediğimden şuan bir öneride bulunmuyorum. Kapatmanız belki soruna neden olabilir.
O yüzden isterseniz şimdilik bunu kapatmayın. Sistemimde olmadığından hakkında çok fazla bilgim yok malesef.

-Windows olay günlüğü; Bu hizmet windows hakkında bilgi toplayıp loglama yapan ve hemen hemen bütün olayları kaydeden bir hizmettir.
Mesela ben bilgisayarımı açar açmaz kaç saniyede açılmış kapanmış, Olay günlüğünü açar hemen kontrol ederim.
Bu sayede herhangi bir yazılım sistemimin açılışını kapanışını geciktirmişmi? kontrol ederim. Sıkıntılı yazılım varsa onları kaldırırım.
Eğer Olay günlüğüne açıp bakmayacaksanız kapatabilirsiniz. Bu hizmetin artıları ve eksileride vardır. Bunlar;
Mesela artısı sürekli sistem hakkında bilgi kaydetmesi. Bu sayede sistemde bir anormallik varsa buradan kontrol edebilirsiniz.
Mesela yıllar önce yaklaşık 10 sene falan önce Chrome ve Bsplayerın, Benim sistemimi yavaşlattığını,
Sistemimin açılışını ve kapanışını geciktirdiğini keşfettim. Bunu bu hizmet sayesinde Buldum. Sonrada o iki yazılımı kaldırıp kurtuldum.
Eksisi ise sürekli loglama kayıt yaptığı için sistem diskine yani Ssd ye yazdığından Ssd üzerine fazladan yük bindirmesi.
Dediğim gibi bunuda kapatıp kapatmamak size kalmış.

Yani sonuca gelirsek; System guard haricinde diğer üç hizmeti eğer isterseniz durdurabilirsiniz. Tercih tamamen size aittir. İyi günler.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Re: Windows 10 da Durdurulabilecek Hizmetler

Mesaj gönderen burak35 »

Konuyu güncelledim. Kapatılan hizmet sayısı 120 ye yükseltildi.
Windows 10 Pro 1709 64 bit te herhangi bir olumsuzluk gözlemlenmedi. (Sürüm yapı numarası 16299.64) :kafasalla:

En son kapattıklarımı gösteren bir adet Ekran görüntüsüde bırakıyorum.
Resim
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Herkese merhaba. Kendi Windows 10 sistemim için yaptığım bazı registry değişiklikleri vardı.
Kısa bir süre önce bunları bulup tekrar kontrol edip Registry hazırlamıştım. Aşağıda linklerini paylaşıyorum.

Bunlar telemetri ve veri toplamayı engellemek içindir.
https://www.mirrored.to/files/Q8DIOQ3E/
https://www.mirrored.to/files/0IODRSW1/

Bunlarda yaptığım diğer değişiklikler;
https://www.mirrored.to/files/HCRJSQOK/
https://www.mirrored.to/files/QSIWRZDW/
https://www.mirrored.to/files/1N8TGH94/

İleride yine bunlar gibi değiştirilebilecek Registry kayıtları bulursam, Kendi sistemimde dener ve belki paylaşırım. İyi akşamlar.
En son burak35 tarafından 23 Eki 2024, 03:38 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Merhaba herkese. Konuya bakanların mutlaka yorumumu okumasını tavsiye ederim. Geçenlerde yaşadığım küçük bir sorundan kısaca bahsedeceğim.
Bikaç yorum üstte bir arkadaş bazı servisleri sormuş. Windows 10 da sonunda harf ve sayı olan bazı servisler var.
Bunların çoğu hizmetlerden yada msconfigten kapanmıyor.
Bunlardan biride "Kişi Verileri" Registry de görünen adıyla "PimIndexMaintenanceSvc" isimli hizmet.

Bunu Yönetici hakkıyla açılmış bir Regedit penceresinde kapatabilirsiniz. Ama tavsiye etmiyorum. Geçenlerde bunu kapatmıştım.
Bunu kapattıktan sonra "Laptop"umda "Driver"ını "Sürücü"sünü kendi ellerimle yüklediğim Ve sorunsuz çalışan "Touchpad"im artık çalışmaz oldu.
Hemen en son yaptığım değişikliği geri alarak, Reg kaydını eski haline çevirdim. Ve start değeri 4 olan kişi verileri hizmetini 3 e aldım.
Laptop kullanan arkadaşlar varsa Ve Touchpad sürekli çalışsın istiyorsanız, Bu hizmetin Start değerini 3 ten 4 e almayın. Bırakın 3 te kalsın.
Yoksa sürücüsü driverı yüklü olsa bile artık Touchpad çalışmaz oluyor. İyi günler.
HAYDAR_
Bit
Bit

Mesaj gönderen HAYDAR_ »

Belirttiğiniz hizmetleri kapattıktan sonra Microsoft Store a artık giriş yapamıyorum ve ethernet bağlantım olmasına rağmen sağ altta internet logosu kayboldu, ayarlarda da ethernet bağlantısı yok yazıyor bunu hangi hizmet tetikliyor ?
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Ethernetten kastınız kablolu internet bağlantısı sanırım. Ben bugüne kadar kablolu internet bağlantısı hiç kullanmadım.
Ama şu hizmetten kaynaklı olabilir.
-Kablolu Otomatik Yapılandırma
Bunu açınca düzelir muhtemelen.

Store a gelince buda bugüne kadar hiç kullanmadığım birşeydi. Bunu çalışır hale getirmek içinde aşağıdaki hizmetleri açabilirsiniz.
-Microsoft Hesabı Oturum Açma Yardımcısı
-Windows Lisans Yöneticisi Hizmeti
-Windows Mağazası Yükleme Hizmeti
-Windows PushToInstall Hizmeti
Bunlarıda açınca muhtemelen store çalışır hale gelir. Ama store çok önermem. Hem çok reklam var, Hemde çok telemetri ve veri toplama var.
HAYDAR_
Bit
Bit

Mesaj gönderen HAYDAR_ »

Ayarlardan Ağ ve İnternete tıkladıktan sonra Durum kısmında kaç gb internet kullandığım ve Ethernet kısmına tıklayınca da Ethernet İnternet yok yazıyor fakat internetim var, hangi hizmeti açarsam ethernetimin olduğunu gösterir. (Kablolu Otomatik Yapılandırmayı Açtım olmadı.)
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

"Veri kullanımı" isimli hizmeti açarsanız,
Ayarlarda, Ağ ve internet kısmı altında, Durum kısmında kaç gb internet kullandığınızı eskisi gibi göstermesi lazım.
HAYDAR_
Bit
Bit

Mesaj gönderen HAYDAR_ »

Sorun ''Windows Olay Günlüğü'' imiş yanlışıkla onuda kapattığım için sağ altta ethernet ile bağlı olmama rağmen hem logosu gözükmüyordu hem de ayarlardan ethernete bakınca bağlı değil diyordu fakat internetim vardı, yardımınız içi teşekkürler [mention]burak35[/mention]
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Teşekkürler. Estağfurullah. Normalde Ben Windows 7 deyken yıllar önce, birçok şeyi aç kapa yaparak ne işe yaradıklarını kendimce bulmuştum.
O Zamanlar pek sorun olmamıştı. Olay günlüğünüde merak edip kapatmıştım. Fakat belirttiğiniz gibi ağ simgesi kaybolması gibi birşey olmamıştı.
Tabikide Win 7 ve 10 arasında illaki farklar vardır yapısal olarak. Olay günlüğünü kapatınca bende olay günlüğü Win 7 de çalışıyordu.
Ama bu seferde son açılış kapanış zamanlarını göstermiyordu diye hatırlıyorum.
Bende bilgisayarım kaç saniyede açılmış kapanmış merak ettiğim için açık bırakıyordum mecburen.
Tabi bunu Win 7 de denemiştim. Win 10 da hiç denememiştim. Win 10 biraz sorunlu bir sistem kullanırken dikkatlide olmak lazım.
Bazen yazdığınız gibi bazı kapatılan hizmetlerden sonra bazı şeyler çalışmayabilir. Yada yan etkisi olabilir.

Bilgisayarınız kaç saniyede açılıp kapanmış görmek için olay günlüğünü açıp bırakmanız lazım.
Hatta aşağıdaki konudaki scrpitle 2 tıkla bunu görebilirsiniz. Ben bu scripti kullanıyorum.
https://www.sordum.net/62697/olay-gorun ... olusturun/

Eğer Açılış kapanış süresi ve Sağ altta ethernet simgesinin görnümemesi sizin için bir sorun değilse kapatabilirsiniz.
Ssd kullanıyorsanız yine kapatabilirsiniz. Malum olay günlüğü sürekli disk kullanıp yazmada yapıyor. (Ama ben açık bırakılmasını öneririm)
Son olarak hiç kullanmadığınız şeyler varsa kapatın. Ben hemen hemen neredeyse hiç kullanmadığım ne varsa kapattım hizmetlerden.

Aynı düzenlemeleri Zamanlanmış Görevlerdede yapmak isterseniz aşağıdaki konuyada göz atabilirsiniz. Kısa süre önce güncellemiştim bunuda.
viewtopic.php?t=214378
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Blackviperın sitesi yayını durdurmuş. O yüzden kaynak linkini sildim. Tenforumsta windows hizmetlerinin varsayılan halleri var.
Hepsi bir pakette toplanmış. Ve tek tıkla hizmeti varsayılan duruma alabilirsiniz.
https://www.tenforums.com/tutorials/575 ... -10-a.html

Ek olarak varsayılan hizmetlerin olduğu tweak paketinide upload edip paylaşıyorum.
https://www.mediafire.com/file/a9tn7ym7 ... rvices.rar

Umarım herkesin işine yarar. İndirip atın köşeye. Elinizin altında bulunsun. Bakarsınız ilerde lazım olur. Herkese iyi günler dilerim.