Bilgisayar virüsü 25 yaşında

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3
Mesajlar: 1385
Kayıt: 14 Nis 2006, 15:03
cinsiyet: Erkek

Bilgisayar virüsü 25 yaşında

Mesaj gönderen daddy_cool »

İnternetin kullanılmaya baslamasıyla dünyanın korkulu rüyası haline gelen bilgisayar virüslerinin ilki, 25 yıl önce bir lise ögrencisi tarafından arkadaslarına “küçük bir saka” için yazıldı.

Resim

Rich Skrenta adlı ögrenci, bilgisayar sakaları yüzünden kendisine zaten süpheyle yaklasan arkadaslarını kandırmak için buldugu bu bilgisayar numarasıyla, dünyada ilk bilgisayar virüsünü kullanıma sokan kisi olarak kötü bir üne kavustu.

Pittsburgh yakınlarındaki Mt. Lebanon (Lübnan Dagı) Lisesinde okuyan Skrenta, kıs tatili sırasında Apple II bilgisayarında ilk olarak, simdi “boot sector” virüsü diye bilinen virüsü yazdı. Skrenta, yazdıgı virüsü 1982’nin ilk aylarından itibaren okudugu lisede ve yerel bir bilgisayar kulübünde yaymaya basladı. Virüs daha sonra dünya çapında yayılan ilk virüs oldu.

simdi 40 yasında olan Skrenta, aradan geçen 25 yılda online haber sirketi Topix’i baslattı, Time Warner’ın sahibi oldugu bir web adres rehberinin kurulmasına yardımcı oldu ve sayısız bilgisayar programı yazdı, ama ilk bilgisayar virüsü “Elk Cloner”ı yazan ve dünyaya salan kisi olma etiketinden kurtulamadı.

Skrenta, ilk virüs için “Aptalca bir sakaydı. Eger hiç tanınmamak ile bu isi yapmıs olmaktan dolayı tanınıyor olmak arasında bir tercih yapacak olsam, bu sekilde tanınmayı tercih ederim. Ama bütün yaptıklarıma bakınca garip bir tanınma biçimi” dedi.

VİRÜSLERİN YAYILMASI

Günümüzde artık yüz binlerce, hatta virüsü nasıl tanımladıgınıza baglı olarak milyonlarca virüs türü var.

Microsoft isletim sistemi kullanan bir bilgisayara ilk virüs 1986’da, Pakistan’da iki kardesin simdi “Brain” (beyin) diye adlandırılan bir boot sektör programı yazdıklarında bulastı.İnternet kullanımının yaygnlasmasıyla birlikte virüslerin yayılması için ideal yöntem ortaya çıktı: e-mail, yani elektronik posta.

“Melissa” (1999), “Love Bug” (2000) ve “SoBig” (2003) gibi virüsler kendilerine bilmedikleri bir kaynaktan gelen e-mail’i açan milyonlarca insanın bilgisayarına bulastı ve bu kisilerin bilgisayarlarından baskalarına virüslü e-mail gönderen bir programı otomatik olarak harekete geçirdi.

İlk virüslerle simdiki virüslerin temeldeki teknolojileri aynı olsa da, artık virüslerin verecegi zararlar bakımından büyük degisiklikler yasandı. Son zamanlarda kisilerin bilgisayar programlarında kullandıkları parolaları çalmak için kullanılan virüsler ortaya çıktı, artık virüsler cep telefonları ile yayılıyor.

Dünya çapında yasanan virüs krizleri son zamanlarda pek yasanmasa da, en bilinen antivirüs programlarından McAfe’nin sahibi olan McAfe sirketinin bilgisayar güvenligi laboratuvarlarındaki arastırma yöneticisi Dave Marcus, hemen her gün 150 ila 175 yeni virüs programı tespit ettiklerini belirtiyor. 5 yıl önce bu sayı haftada 100 idi.

GÜVENLİK SEKTÖRÜNÜN BÜYÜKLÜĞÜ
Symantec sirketi, Skrenta’nın ilk virüs olan “Elk Cloner”i yaymaya basladıgı 1982’de kuruldu, ancak 1989’da Apple’ın Macintosh bilgisayarları için ilk antivirüs programlarını satısa sundu.

Bilgisayar güvenligiyle ilgili donanım, yazılım ve hizmet sektörü dünya çapında 38 milyar dolarlık bir endüstri haline gelmis durumda. Bu rakamın 2010’da 67 milyar dolara çıkacagı tahmin ediliyor.

Aslında “Elk Cloner”dan önce de bazı bilgisayar virüsleri vardı, ama bunlar ya deneysel olarak yazılmıstı ya da çok az yayılmıstı. Skrenta’nın ilk bilgisayar virüs yazıcısı olarak kabul edilmesinin nedeni, yazdıgı virüsün zamanının en yaygın ev bilgisayarları arasında çılgın bir hızla yayılmıs olmasıydı.
Kullanıcı avatarı
N2O
Megabyte2
Megabyte2
Mesajlar: 1197
Kayıt: 08 Nis 2007, 17:41
cinsiyet: Erkek

Mesaj gönderen N2O »

w be adam bide hava atıo
Cevapla