ODTÜ dünya ile yarışıyor...

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
uçs
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8072
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
cinsiyet: Erkek

ODTÜ dünya ile yarışıyor...

Mesaj gönderen uçs »

ODTÜ TeknoKent’in yıllık cirosu 250 milyon dolara ulastı..

ODTÜ Teknokent, yıllık 250 milyon dolara ulasan cirosuyla dünyadaki teknoparklar içinde yüzde 25'lik dilimde yer alıyor.

Yıl 1987... Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden Orta Dogu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) ülke için yepyeni bir proje için çalısmalar baslatıldı: Bilim ordusu yaratılacak, elektronik, savunma, bilgisayar gibi birçok alanda yeni teknolojilere ve buluslara imza atılacaktı.

Teknokent'in temeli 1998'de atıldı. ODTÜ İkizleri ve ODTÜ-Halıcı Yazılımevi binaları 2000'de tamamlandı. 12 bin metrekare kapalı alanda hizmete açıldı. Bu, Türkiye'nin ilk Teknokenti'ydi. Teknokent'e ilgisi giderek artan firmalar 2002'de yaklasık 25 milyon YTL ciro, 2 milyon dolarlık ihracat yaptı. 2005'te Teknokent'teki firma sayısı 149, arastırmacı sayısı 2 binden fazlaydı. Bu arada günlük yasamı kolaylastıran icatlar kamuoyunun ilgisini çekti. 2006'da iki üniversiteli otomobiller için karakutu projesi gelistirdi. Aracın dikiz aynasına yerlestirilen iki kamera, kontak açık oldugu sürece görüntü alacaktı.

Bir baska bulus bilgisayardaydı. Fare ve klavyeye gerek kalmadan, el hareketlerini tanıyarak çalısması planlanan bilgisayar özürlülere kolaylık saglamayı amaçlıyordu.
ODTÜ Rektörü Ural Akbulut, dün yaptıgı açıklamada Teknokent'in bes yılda 10 kat büyüyerek, dünyadaki teknoparklar içinde ilk yüzde 25'lik dilimde yer aldıgını söyledi.

Teknokent'in 2002'de 25 milyon dolar olan cirosu, yaklasık 10 kat büyüyerek 250 milyon YTL'ye çıkmıstı. 2005'te 149 olan firma sayısı 195'e ulasmıstı. Yedi yıl önce 12 bin metrekarelik alanda hizmet verirken, simdi 80 bin metrekarelik kapalı alan vardı.

Teknokent'in AB ülkeleri, Uzakdogu ülkeleri, ABD, Türki cumhuriyetleriyle
İsrail ve Katar gibi ülkelere teknoloji ihraç ettigini belirten Akbulut söyle konustu: "2015'te 260 bin metrekarelik kapalı alana ulasmayı hedefliyoruz. Temmuz 2007 verilerine göre, Türkiye'deki 26 teknoparktaki toplam firma sayısı 800'e yaklastı. ODTÜ Teknokent'te bugün itibarıyla 195 firma faaliyet gösteriyor. Bu rakamı 2015'te 400 firmaya çıkarmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar Sanayi Bakanlıgı'ndan 2 milyon dolar, özkaynaklardansa 45 milyon dolar yatırım yapıldı."

Rektör Akbulut söyle devam etti: "Teknokent'te 2 bin 209 Ar-Ge personeliyle birlikte toplam 5 bin 246 kisi görev yapıyor. Nitelikli personel sayısını 2015'te 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz."

GENÇ GİRİsİMCİLERE ÜÇ YILLIK DESTEK

Tüm dünyada, teknokent olarak nitelenen bölgeler basta yazılım gelistirme olmak üzere, elektronik, savunma sanayi sektörlerinde çalısan firmaların bir araya toplanmasıyla olusuyor. su anda bilinen en büyük teknokent ABD'deki Silikon Vadisi. Türkiye'nin ilk teknoloji gelistirme bölgesi ODTÜ Teknokent, projelerini gerçeklestirmek isteyen genç girisimcilerin, üç yıl boyunca bütün masraflarını karsılıyor. Girisimcilere Teknokent'te bir ofis tahsis ediliyor. Ayrıca, Sanayi Bakanlıgı tarafından 50 bin dolar faizsiz tesvik kredisi saglanıyor. ODTÜ'nün KOSGEB Teknoloji Gelistirme Merkezi'yle ortak yürüttügü çalısmada, gençlerin, kira, elektrik ve telefon giderleri de karsılanıyor. Girisimciler, istedikleri uluslararası fuarlara ücretsiz katılabiliyor. ODTÜ Teknokent'in yüzde 52'si bilisim sektöründe, yüzde 23'ü savunma sanayisinde faaliyetlerini sürdürüyor.

ALINTIDIR
Cevapla