Dosya sistemleri (con....)

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46480
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4607 kez
Teşekkür edildi: 3923 kez

Dosya sistemleri (con....)

Mesaj gönderen velociraptor »

Dosya sistemleri Tüm dosya sistemlerinde farkli bir cluster boyu vardir. Sabit diski verimli kullanabilmek icin uygun bir dosya sistemi secmek önemlidir. örnek vermek gerekirse FAT16 ile Windows 95'te 2Gb'tan daha büyük partition yaratmak mümkün degildir. (Partition : bir sabit diskin belli bir sürücü harfiyle tanimlanan kismidir.)
Eger 2GB'tan büyük partition yaratmak zorunluysa FAT32 secilmelidir.
Cluster :bir diskin bir dosya icin ayirmasi gereken minimum paket boyudur, yani sabit diskin en kücük birimidir. Cluster boyu ne kadar kücük tutulursa kücük dosyalarda harcanan yer de o kadar kücük olacak, böylece gereksiz yer kaybi önlenmis olacaktir. örnek olarak, cluster boyu 64K olan bir diskte 2K'lik dosya icin harcanan yer 64K olacaktir. Yani, 64K'dan kücük her dosya icin zorunlu olarak 64K yer ayrilacaktir.
FAT (File Allocation Table) MsDos'tan itibaren kullanilan bir dosya sistemidir. Dosya isimlerinde özel karakterlere ve bazi özel sözcüklere (Con, Aux, Com1, Com2, Com3, Com4, Lpt1, Lpt2, Lpt3, Prn, Nul) izin vermez.
FAT 16 Avantajlari MsDos, Unix ve Windows'un tüm sürümleri tarafindan kullanilabilir, Dosya kurtarabilen bir cok basarili program mevcut, Kilitlenme halinde bilgisayar bir acis disketi ile acilabilir, 256MB'tan kücük partition'lar icin veriye ulasim cok hizlidir.
Dezavantajlari Ana dizinde en cok 512 dizin olabilir. Uzun dosya isimleri bu sayiyi daha da azaltir, En fazla 65536 dosya olabilir, Bir dosya en fazla 4GB boyutunda olabilir, Cluster boyu büyük oldugu icin yer kaybi fazladir, Veri güvenligi yoktur.
FAT 32 Windows 98, Me, 2000, XP'de kullanilir Avantajlari Ana dizinde sinirsiz sayida dizin olabilir, Cluster boyu kücük oldugundan yer kaybi düsüktür, Acis bölümü FAT16'ya göre cok daha güvenilirdir, Kücük ve orta büyüklükte klasörlerde daha etkindir, 64MB'tan kücük bellege sahip sistemlerde daha verimlidir, Düsük hizli sabit disklerde performansi daha yüksektir. Dezavantajlari cok büyük sabit diskleri ancak 32GB'a kadar formatlayabilir, Kilitlenme halinde bilgisayar Msdos veya Windows 95 Osr2'den önceki bir sürümle olusturulan acis disketi ile acilamaz, cok fazla dosya iceren klasörlerde cok yavaslar, En fazla 4127920 dosya olabilir, Bir dosya en fazla 4GB boyutunda olabilir, Diskteki daginiklik arttikca performansi düser, Büyük boyutlu dosyalara erisimi yavastir, Veri güvenligi yoktur.
NTFS (New Technology File System) ve NTFS5 NTFS, Windows NT ile ortaya cikan bir dosya sistemidir. 1993 yilinda piyasaya cikmistir. NTFS Windows NT, 2000 ve XP'de kullanilir. NTFS5 Windows 2000 ve XP'de kullanilir. Kilitlenme halinde bilgisayarin disketle acilip dosyalarin kurtarilmasi halen cok zordur. Windows 2000'de bu durum Recover Console komutu ile biraz daha kolaylastirilmistir. NTFS dosya sisteminde veri güvenligi ön plandadir. Avantajlari Ana dizinde sinirsiz sayida dizin olabilir, 256TB'a kadar sabit diskleri formatlayabilir, Tüm dizin ve dosyalari sikistirabilir, 4294967295 dosya icerebilir, (2 üzeri 32 - 1) Maksimum dosya büyüklügü 16TB'tir, (Teorik olarak 16 EB) Cluster boyu kücük oldugu icin yer kaybi düsüktür, Kücük boyutlu dosyalara erisimi cok hizlidir, Dosya ve dizinlere kullanici haklari verilerek erisim denetlenebilir, Dosya boyutu ne kadar büyük olursa olsun, klasörlerde ne kadar cok dosya olursa olsun performans kaybi olmaz, Kullanicilara sabit diskten belirli boyutta yer kotasi verilerek sabit disk alani sürekli olarak kontrol altinda tutulabilir (Sadece Windows 2000'de ve NTFS5'te) Dosyalarda yapilan tüm degisikliklerin kaydini tuttugu icin otomatik veri kurtarma destegi vardir, Hatali bloklari tespit edip buradaki verileri otomatik olarak baska yere tasir, Dosyalarin parcalara bölünmesi minimum düzeydedir, dolayisiyla defragmantasyon gerektirmez. Dezavantajlari Windows 9x ve Msdos'tan NTFS dosya sistemine erisilemez, Kücük boyutlu sabit disklerdeki kücük boyutlu dosyalarda performans düsüktür, 64MB'tan kücük bellege sahip sistemlerde iyi performans gösteremez, (Aslinda 400MB'tan kücük sabit disklere kurulmasi önerilmez) Disketler (güvenligi saglamak icin yüklenen bilgilerin yol actigi yer kaybi sebebiyle) NTFS tipinde formatlanamaz.
WinFS (Windows Future Storage) Windows'ta dosya yedekleme sitemi cok daginik oldugu icin buna cözüm üretme arayisina giren Microsoft 2007 yilinda kullanima girecek yeni bir dosya sistemi gelistiriyor. Aslinda bu sistem NTFS'in gelismis bicimi olacak. Bu yeni sistemde dosyalar kategori bilgileri ve tanimlamalar icerecek. Dosyanin tipine göre WinFS bir cok tanimlamayi otomatik olarak yapip bunlari bir veritabaninda tutacak. Gelen arama isteklerini de SQL sorgulari ile bu veritabani üzerinde yapacak. FAT ve NTFS gibi tüm diski aramak zorunda kalmayacak. Avantajlari Arama islemleri kisa sürede yapilacak, Güvenlik ön planda olacak (Longhorn'un Palladium sistemini kullanacak)
Kaynakca: PcNet dergisi, Ekim 2004, s. 160
Kullanıcı avatarı
yesilaygunes
Gigabyte2
Gigabyte2
Mesajlar: 2398
Kayıt: 24 Kas 2009, 14:40
cinsiyet: Erkek

Re: Dosya sistemleri (con....)

Mesaj gönderen yesilaygunes »

Yazının tamamı PcNet dergisine mi ait
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46480
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4607 kez
Teşekkür edildi: 3923 kez

Re: Dosya sistemleri (con....)

Mesaj gönderen velociraptor »

İlaveler varmıydı hatırlamıyorum ne yazıkki
Cevapla