Intel SpeedStep Teknolojisi nedir?

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
Mesajlar: 3752
Kayıt: 12 Ara 2006, 12:44
cinsiyet: Erkek
İletişim:

Intel SpeedStep Teknolojisi nedir?

Mesaj gönderen Kripteks® »

SpeedStep hem BIOS hem de isletim sistemi tarafından desteklenmesi gereken bir islemci özelligidir. Etkin oldugunda isletim sistemi, islemci kullanılmadıgı zamanlarda saat çarpanını degistirerek saat hızını düsürür. Pentium 4 ve Pentium D islemciler x14 çarpanını kullanırlar ve FSB800 (200 MHz temel saat hızı) söz konusu oldugunda islemci saat hızı 14 x 200 = 2800 MHz olur. Core 2 Duo farklı voltajlarda, daha yüksek bir sistem veriyolu hızında, daha düsük çekirdek saat hızında çalıstıgından çarpan degisikliginin de buna göre ayarlanması gerekiyor.

SpeedStep etkin hale geldiginde Core 2 Duo islemciler x6 çarpanına geçiyorlar böylece etkin saat hızı 266 MHz sistem veriyolu hızında (FSB1066) 1.6 GHz oluyor. Aynı zamanda çekirdek voltajı ise 0.9 V degerine ayarlanıyor. Saat hızının iki katına çıkması güç tüketiminin dört kat artmasına neden olur, bu yüzden hem saat hızının hem de çalısma voltajının azalması güç tüketimi ve ısı yayım degerlerinde ciddi düsüsler saglıyor.

SpeedStep, islemci yükü belirli bir esigin altına indiginde devreye giriyor. İslemci basarımını ve güç gereksinimini devamlı degisen islem yükü altında en iyi sekilde ayarlamak için Core 2 Duo islemciler x6 çarpanı ile kendilerinin en yüksek saat çarpanları arasında degiserek çalısabiliyorlar.

Resim


Alıntıdır

Saygılarımla
Kullanıcı avatarı
fgurhanf
Byte1
Byte1
Mesajlar: 38
Kayıt: 22 May 2007, 02:21

Mesaj gönderen fgurhanf »

Bu noktada Cool’n’Quiet teknolojinin buna öncü oldugunu belirtmek gerekir. Ve kisisel deneyimlerim Cool’n’Quiet 'in çok daha basarılı oldugunu gösterdi açıkçası sizlerin deneyimi oldu mu bilmiyorum..
retrogamer
Bit
Bit
Mesajlar: 11
Kayıt: 10 Tem 2007, 17:12

Mesaj gönderen retrogamer »

ben hem AMD nin cool n quiet ini kullanıyorum hemde ASUS anakartların qfan özelligini.Qfan ı açınca bosta 36 derece felansa 42 ye yükseliyor ama devir sayısı düsüor ve kafanız sismiyor rahat oluor.50 dereceyi geçtigi vakit (oyun oynarken) anakart otomatik olarak voltajı yükseltiyor.su anda en fazla gördügüm cpu ısısı oyun oynarken 54 derece..
Cevapla