bir dell laptopta karşılaştığım koruma. açılışta bios'tan sonra geliyor ve kullanıcıya pin soruyor. türkçe kaynaklarda pek bir bilgi bulamadım ama yabancı kaynaklardan anladığım kadarıyla cihazın çalınmasına karşı bir güvenlik tedbiri galiba. hatta reddit gibi yerlerde bu yazılımı veya pin sorma olayını nasıl kaldırırım şeklinde soranlara büyük ihtimalle çalınmış bir laptop almışsınız şeklinde cevaplar gelmiş.
cihaza format çekebiliyorsunuz her türlü izin var ama o pin soran ekran geldiği zaman ordan öte gidemiyorsunuz (google'dan bakarsanız pin ekranını görebilirsiniz, beyaz bir ekran üzerinde pin soruyor). bu durumda ciddi can sıkıcı olabiliyor. bunun yanında cihaza format çekmek bu korumayı kaldırmıyor, hatta ben hdd yi değiştirip format çektim yine kalkmadı. hdd'yi değiştirdim, windows 11 yükledim, bütün program yüklemelerini yaptım, güncellemeleri aldım ama bir yeniden başlatma esnasında çat diye çıktı karşıma.
sonuç olarak iki tane çözüm buldum. kalıcı çözüm bios çipinin sökülmesi ve bios'un tekrar yazılması. geçici çözümün ise format çektikten hemen sonra cihazı internete bağlamadan uygulanması gerekiyor. geçici derken bu bir sonraki formata kadar geçerli olan çözüm. bir sonraki formattan sonra aynı işlemin tekrar yapılması gerekiyor.
geçici çözümde rpcnetp.exe isimli bir uygulama üzerinde işlem yapılıyor. format sonrası internet bağlantısı olmadan masaüstüne kadar geliniyor. ilk iş görev yöneticisi hizmetlerden rpcnetp hizmeti durduruluyor. sonraki aşamada c:\windows\system32 altında bulunan rpcnetp.exe uygulaması siliniyor. bu ik işlemden sonra bir sonraki formata kadar device freeeze koruması devreye girmiyor.
bu çözümü aldığım yer ise dell forumları. incelemek isteyen için aşağıya linki bırakıyorum.
https://www.dell.com/community/en/conve ... a8de688299
kolay gelsin.
Device Freeze koruması
- Kayserilifatih
- Petabyte4

- Teşekkür etti: 949 kez
- Alesta
- Kilobyte2

- Teşekkür etti: 6 kez
Re: Device Freeze koruması
doğru hocam. zaten açıklamamda geçici ve kalıcı çözümü ayrı ayrı yazdım. ama anakarta müdahale ve maliyet hesaba katıldığında geçici çözüm de iş görmekte.
- Kayserilifatih
- Petabyte4

- Teşekkür etti: 949 kez
- burak35
- Zettabyte3

- Teşekkür etti: 10363 kez
Yaşadığınız sıkıntıyı okudum. geçici yada kalıcı olarak çözebildiyseniz sevindim.
Anlattıklarınıza bakılırsa sizin yaşadığınız sorun formatla güncellemeyle yada program yazılım kurmakla alakalı değil bence.
Sizin yaşadığınız sorun bence direk Bios ile alakalı. hangi sistemi kurarsanız kurun home pro farketmez.
O bilgisayarın biosu işletim sisteminin içindeki birşeyleri tetikliyor. cihazda kendini korumaya alıyor.
Bence burada yapılacak tek işlem var. o da çok önermesemde bios ile uğraşmak.
Ya bios yeniden yazılacak. ki zor uzun ve zahmetli bir iş. yada bios sürümleri değişecek.
Eski sürüm bioslar yada yeni sürüm bioslar denenecek. baika yolu yok gibi. umarım böyle can sıkıcı bir sorun kimse yaşamaz.
Çünkü çok sıkıntılı bir durum. yada kullandığınız işletim sistemlerini kırpacaksınız.
o adını yazdığınız exe yi de yok edeceksiniz. aklıma şuan için başka birşey gelmedi.
Bios yazma işlemi işinde iyi birileri tarafından yapılırsa sorun olmaz. benim laptopta ekran kartı bozuk.
Ve en son 5 sene önce verdiğim servisçiler format atsakta sistem çöküyor. o yüzden biosu yeniden yazalım dedi.
Bende kabul ettim. ve şuan için bi sorunum yok çok şükür.
Anlattıklarınıza bakılırsa sizin yaşadığınız sorun formatla güncellemeyle yada program yazılım kurmakla alakalı değil bence.
Sizin yaşadığınız sorun bence direk Bios ile alakalı. hangi sistemi kurarsanız kurun home pro farketmez.
O bilgisayarın biosu işletim sisteminin içindeki birşeyleri tetikliyor. cihazda kendini korumaya alıyor.
Bence burada yapılacak tek işlem var. o da çok önermesemde bios ile uğraşmak.
Ya bios yeniden yazılacak. ki zor uzun ve zahmetli bir iş. yada bios sürümleri değişecek.
Eski sürüm bioslar yada yeni sürüm bioslar denenecek. baika yolu yok gibi. umarım böyle can sıkıcı bir sorun kimse yaşamaz.
Çünkü çok sıkıntılı bir durum. yada kullandığınız işletim sistemlerini kırpacaksınız.
o adını yazdığınız exe yi de yok edeceksiniz. aklıma şuan için başka birşey gelmedi.
Bios yazma işlemi işinde iyi birileri tarafından yapılırsa sorun olmaz. benim laptopta ekran kartı bozuk.
Ve en son 5 sene önce verdiğim servisçiler format atsakta sistem çöküyor. o yüzden biosu yeniden yazalım dedi.
Bende kabul ettim. ve şuan için bi sorunum yok çok şükür.
- TRWE_2012
- Zettabyte1

- Teşekkür etti: 2653 kez
Linux kurulumunun korumayı atlatması ....Alesta yazdı: 27 Tem 2026, 12:35 bir dell laptopta karşılaştığım koruma. açılışta bios'tan sonra geliyor ve kullanıcıya pin soruyor. türkçe kaynaklarda pek bir bilgi bulamadım ama yabancı kaynaklardan anladığım kadarıyla cihazın çalınmasına karşı bir güvenlik tedbiri galiba. hatta reddit gibi yerlerde bu yazılımı veya pin sorma olayını nasıl kaldırırım şeklinde soranlara büyük ihtimalle çalınmış bir laptop almışsınız şeklinde cevaplar gelmiş.
cihaza format çekebiliyorsunuz her türlü izin var ama o pin soran ekran geldiği zaman ordan öte gidemiyorsunuz (google'dan bakarsanız pin ekranını görebilirsiniz, beyaz bir ekran üzerinde pin soruyor). bu durumda ciddi can sıkıcı olabiliyor. bunun yanında cihaza format çekmek bu korumayı kaldırmıyor, hatta ben hdd yi değiştirip format çektim yine kalkmadı. hdd'yi değiştirdim, windows 11 yükledim, bütün program yüklemelerini yaptım, güncellemeleri aldım ama bir yeniden başlatma esnasında çat diye çıktı karşıma.
sonuç olarak iki tane çözüm buldum. kalıcı çözüm bios çipinin sökülmesi ve bios'un tekrar yazılması. geçici çözümün ise format çektikten hemen sonra cihazı internete bağlamadan uygulanması gerekiyor. geçici derken bu bir sonraki formata kadar geçerli olan çözüm. bir sonraki formattan sonra aynı işlemin tekrar yapılması gerekiyor.
geçici çözümde rpcnetp.exe isimli bir uygulama üzerinde işlem yapılıyor. format sonrası internet bağlantısı olmadan masaüstüne kadar geliniyor. ilk iş görev yöneticisi hizmetlerden rpcnetp hizmeti durduruluyor. sonraki aşamada c:\windows\system32 altında bulunan rpcnetp.exe uygulaması siliniyor. bu ik işlemden sonra bir sonraki formata kadar device freeeze koruması devreye girmiyor.
bu çözümü aldığım yer ise dell forumları. incelemek isteyen için aşağıya linki bırakıyorum.
https://www.dell.com/community/en/conve ... a8de688299
kolay gelsin.
Neden Linux'ta bu mekanizma işlemiyor
Absolute Persistence modülünün BIOS/UEFI'de kayıtlı tetikleme yöntemi Windows'a özgü bir mekanizmaya dayanıyor: firmware, WPBT (Windows Platform Binary Table) adlı bir ACPI tablosu kullanarak Windows'a "şu exe'yi System32'den başlat" talimatı veriyor. Bu, sadece Windows'un Session Manager'ının tanıdığı ve işlediği bir mekanizma; GNU/Linux çekirdeği böyle bir ACPI tablosunu bu amaçla yorumlamıyor.
Dolayısıyla:
rpcnetp.exe'nin Linux'ta bir karşılığı/enjekte noktası yok.
Persistence modülü firmware'de dursa bile, onu "harekete geçirecek" işletim sistemi tarafında bir alıcı bulamıyor.
Bunu doğrulayan bağımsız bir kaynak da şunu net şekilde ifade ediyor: "
"Installing Linux or never connecting the machine to the Internet are pretty much the only ways around it at this point.
Pratikte ne bekleyebilirsin...
Temiz bir GNU/Linux kurulumu (Mint, Ubuntu, Fedora vb.) sonrasında rpcnetp benzeri bir sürecin ortaya çıkmasını, "Device Freeze" ekranıyla karşılaşmayı beklemezsin...
BIOS'ta Absolute/Computrace ayarı hâlâ "Activated" görünmeye devam eder (firmware'deki modül silinmiyor, sadece tetiklenemiyor), ama bu senin günlük kullanım da etkilemez.