Ne gariptir “tüketmeyi” veya “harcamayı” , “yemek” diye çevirmisiz sokak dilimize…
Denegimiz Barıs’la tanısın. Barıs yeni bir Vista kullanıcısı. Uzun zamandır Windows XP kullanmıs Barıs, arada bir Linux kurmus kaldırmıs, yani kısaca Windows’unda RAM’ini kontrol etmek için CTRL + ALT + DEL tuslarının ne ise yaradıgını bilen biri. Barıs, Vista’sında XP’sine göre muazzam bir performans düsüklügü yasamıyor ama bilgisayarını açtıktan ve hiçbir program baslatmadan önce Görev Yöneticisi’nde gördügü manzara onu hayretler içinde bırakıyor. Kara kara düsünüyor: “Vista simdiden benim bellegimde %10 RAM bırakmıs, bi oyun açmaya kalksam hiç çalıstıramam” diyor. Saga sola forumlara kosusturuyor Barıs, girebildigi her forumda Vista sorularına “Aman aman, acayip RAM yiyor” diyerek yanıt veriyor. Psikolojik olarak gördügü manzara onu karamsarlıga itiyor ve performans sorunlarının oldugunu canlandırıyor kafasında. Çünkü aynı bilgisayar, XP kuruluyken Görev Yöneticisinde sadece 350 mb RAM kullanılıyor.

Ama Barıs’ın ve Barıs gibi bir çok Vista kullanıcısının bilmedigi bir gerçek var Microsoft’un ancak Vista’da akıl edebildigi bir gerçek: “Kullanılmayan zeka, ziyan edilmis zekadır” , daha iyi anlatmak gerekirse:
“Kullanılmayan RAM, ziyan edilmis RAM’dir”
Peki nedir bu gerçek?
Tabii ki Windows Vista’nın XP’ye göre bir çok albenisinin XP’ye göre biraz daha kaynak tüketimi oldugu bir gerçek, örnegin Aero arabirimi Windows XP’ninkine göre biraz daha fazla kaynak tüketse de, XP + Windows Blinds kurulmus bir sisteme göre çok daha az bellek tüketiyor. Peki nerden geliyor böylesine inanılmaz bir RAM tüketimi(!)
İste gerçegi açıklıyorum: Windows Vista, bellegi sürekli bilerek DOLU tutuyor. Neler dolduruyor? En çok açtıgınız programlar örnegin internet tarayıcınız (ne olursa olsun) , Messengerınız, Posta okuyucunuz, medya oynatıcınız veya artık bilgisayarınızda en sık ne kullanıyorsanız onların en sık kullandıkları kütüphanelerini ve yeri kalırsa kendileri.
Daha önce bir çok yerde bahsettigimiz ReadyBoost özelligi aslında sadece bunun bir yan ürünü. Yani Vista, RAM’inizi de ReadyBoost’un USB belleginize yaptıgı gibi bir “SuperFetch” için kullanıyor. Yani Firefox’unu açtıgınız zaman Firefox’un kütüphaneleri diskinizden degil, RAM’inizden okunuyor. Böylelikle uygulama çalıstırma zamanları, XP gibi sabit diskinizden okumadıgı için XP’ye göre saniyelerce daha hızlı oluyor ve program çalısırken dahi, gerekli kütüphanlerini RAM’den saglıyor.
Peki Gigabytelarca RAM isteyen bir uygulama açılmaya çalısınca ne oluyor? Örnegin yeni çıkan bir oyun veya programcılık açısından sistem kaynagı optimizasyonu sıfır olan Adobe Photoshop. Açılan uygulamaya yeterli bellegi saglayabilmek için kullanım sıklıgınızla orantılı kısımları RAM’inizden harddiskinize (veya ReadyBoost kullanıyorsanız, SuperFetch dosyasına) yavasça aktarıp, açılmak istenen uygulamayı RAM’e doldurmaya baslıyor. Uygulamanın istedigi RAM miktarı düsünce, yine düsük öncelikli bir islem olarak RAM’deki dengelemeyi saglamak için yedekledigi ön bellegi RAM’inize yüklüyor. Kısaca RAM’inizde sürekli olarak bir balans ayarı mevcut ve harddiskinizi mümkün olan en az sekilde kullanma telası yasanıyor.
“Ne yani aslında RAM’im var mı full görünse bile?”
Aynen öyle. RAM’inizin bir yere gittigi yok veya bir uygulamayı çalıstırmak istediginizde “YETMEME” tehlikesi. Sadece PC sistemlerin belki de en hızlı parçasını kullanmamak aptallıkmıs diyerek performansını arttırmak için bu hızı ziyan etmiyor. Bilmeyenler için söyleyeyim. Standart bir masaüstü ev bilgisayarındaki parça erisim hızları : RAM > USB 2.0 > Sabit Disk seklinde sıralanabilir.
“Ben yine de sinir oldum, performans arttırmak istemiyorum, sadece RAM’im bos gözüksün, inat degil mi?” diyen varsa, Kayıt defterinden HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters içindeki EnableSuperFetch anahtarındaki degeri 0 yapabilirler. Kayıt defterinizi eger bilmiyorsanız, karıstırmanızı önermiyorum.
Microsoft bu sistemin mucidi degil elbet, ilk kullanan da degil. Bazı Linux sürümleri bu sistemi yıllardır kullanıyor ve performanslarını buna borçlular. Ama bu zamana kadar Windows’larda böyle bir optimizasyonun yapılmaması asıl ilginç olan ve beni de meraka düsüren. Kısacası Windows Vista önceki Windows’lara göre Bellegi çok daha agresif bir sekilde kullanıyor, keske kullansaydı da bu zamana kadar.
ALINTIDIR