Google, araştırmacılara en yeni işlemcilerinden biriyle doğrudan çalışma fırsatı sunarak kuantum hesaplamayı kamuya açık hale getirme yolunda bir adım daha atıyor. Şirket, Willow kuantum işlemcisine erken erişim için başvuruları açtı ve sistemi temel gösterimlerin ötesine geçen deneyler için bir platform olarak sunuyor.
Erken Erişim Programı, araştırmacıları mevcut donanımın başarabileceği sınırları zorlayan kuantum deneyleri tasarlamaya ve önermeye davet ediyor. Seçici bir programdır – işlemci kamuya açık olmayacaktır – ve Google katılım için kesin son tarihler belirlemiştir. Araştırma ekiplerinin tekliflerini sunmak için 15 Mayıs 2026'ya kadar süreleri vardır ve seçimler 1 Temmuz'da yapılacaktır.
Şirkete göre amaç , kademeli testler yapmak değil, Willow'un benzersiz yeteneklerinin kapsamlı bir şekilde araştırılmasıdır. Başvuranların, işlemciye özel olarak uyarlanmış kuantum devreleri tasarlamaları ve ölçmeyi planladıkları gözlemlenebilir nicelikleri (bilimsel bir makaledeki rakamların temelini oluşturabilecek nicelikler) açıkça belirtmeleri gerekmektedir. Simülasyonlar bu deneyleri tamamlayabilirken, Google klasik bilgisayarların kolayca taklit edebileceğinin ötesine geçen projeler görmek istiyor.
Başvuru süreci, bilimsel bir değerlendirme sürecini andırıyor. Öneriler anonimleştirilmeli, hiçbir kimlik bilgisi içermemeli ve kurumsal uygunluğu teyit eden standart bir başvuru formu aracılığıyla incelenmelidir. Şirket, bu formatın, kurumsal itibardan ziyade teknik kalite ve uygulanabilirliğe odaklanmayı amaçladığını belirtiyor.
Takımlar iki ana faktöre göre değerlendirilecek: fikirlerinin Willow'un kısıtlamaları dahilinde ne kadar gerçekçi bir şekilde uygulanabileceği ve sonuçların kuantum biliminde veya deneysel teknikte gerçek ilerlemeler sağlayıp sağlayamayacağı. Donanım hala gürültü ve hata oranları gibi tipik erken aşama zorluklarıyla karşı karşıya olduğundan, uygulanabilirlik değerlendirme sürecinde büyük önem taşıyacak.
Bir diğer önemli şart ise, seçilen her projenin doğrudan uygulamayı denetleyecek özel bir araştırmacı (doktora adayı veya doktora sonrası araştırmacı) içermesidir. Bu şart, Google'ın seçilen ekiplerin planlamadan uygulamaya hızlı bir şekilde geçmelerini ve sınırlı erişim sürelerini somut deneysel sonuçlar sunmak için kullanmalarını beklediğini göstermektedir.
Bu haftaki güncelleme, Google'ın bu alandaki diğer son ilerleme sinyallerini takip ediyor; bunlar arasında nötr atom sistemlerini araştırması ve kuantum sonrası güvenlik yol haritasını hızlandırması yer alıyor.
Google, programı az sayıda nitelikli araştırma ekibine yoğunlaştırarak, kuantum sektöründe giderek yaygınlaşan bir modeli izliyor gibi görünüyor: en uygulanabilir içgörüleri üretme olasılığı yüksek projeler için kontrollü erken erişim. Bu, temkinli ancak stratejik bir yaklaşım; Willow'u bir araştırma prototipinden daha fazlası ve potansiyel olarak gerçek dünya kuantum uygulamalarına doğru bir basamak taşı olarak konumlandırıyor.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/111912-go ... essor.html