Laptop hakkında görüş

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
Email Bot
Kilobyte2
Kilobyte2
Teşekkür etti: 2 kez

Laptop hakkında görüş

Mesaj gönderen Email Bot »

n100 işlemcili 4 gb ve 8 gb ram versiyonlu 2 lenovo slim notebook var(hepsiburada da), fiyatları 10 bin ve 15 bin lira, hangisini almalıyım, günlük kullanım(web-youtube vs) için , 4 gb ram farkı 5000 lira, değer mi ? 4 gb ramlı alırsam 3-4 chrome sekmesi açılınca gene donmalar olur mu
hocam bu arada chrome dan adblock u kaldırınca donmalar biraz düzeldi, ideal düzelme olmasada
eski notebook um lenovo g500 celeron 1005m 2 gb ram ,(2014 model) bu aralar oldukça fazla donuyor, üstte yazdığım modellerde hız farkını görebilirmiyim , w11 için çok yavaş diyorlar,
iki youtube sayfası açınca belleğin (2 gb) yüzde 85 i gidiyor, n100 lerde de aynı şey olur mu hocam, win 7 kullanıyorum bu arada
son olarak bir youtube sekmesinin 1 gb ram tüketmesi normal mi ? bu durum bende mi oluyor
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 928 kez

Re: Laptop hakkında görüş

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Günümüzde Youtube'nin yüksek ram tüketmesinin normal olduğunu düşünüyorum fakat belirtilen bilgisayarlar genel olarak zayıf olduğundan Windows 11 kurulmasını önermem çünkü kurulduğunda belirgin olarak kasacaktır. O makinelere 11 yerine 10 kurulmasını tavsiye ederim.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2506 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Email Bot yazdı: 09 Mar 2026, 02:43 n100 işlemcili 4 gb ve 8 gb ram versiyonlu 2 lenovo slim notebook var(hepsiburada da), fiyatları 10 bin ve 15 bin lira, hangisini almalıyım, günlük kullanım(web-youtube vs) için , 4 gb ram farkı 5000 lira, değer mi ? 4 gb ramlı alırsam 3-4 chrome sekmesi açılınca gene donmalar olur mu
hocam bu arada chrome dan adblock u kaldırınca donmalar biraz düzeldi, ideal düzelme olmasada
eski notebook um lenovo g500 celeron 1005m 2 gb ram ,(2014 model) bu aralar oldukça fazla donuyor, üstte yazdığım modellerde hız farkını görebilirmiyim , w11 için çok yavaş diyorlar,
iki youtube sayfası açınca belleğin (2 gb) yüzde 85 i gidiyor, n100 lerde de aynı şey olur mu hocam, win 7 kullanıyorum bu arada
son olarak bir youtube sekmesinin 1 gb ram tüketmesi normal mi ? bu durum bende mi oluyor
Merhaba Ziyaretçi,

Sorularını tek tek yanıtlayayım.

4 GB mı, 8 GB mı? Kesinlikle 8 GB'lık modeli tercih et. 5.000 TL fark kulağa büyük gelebilir ancak günlük kullanımda bu farkı her oturumda/cihaz kullanımın da hissedersin. (İyi ki sordum forum'a sormuşum dersin 8 GB konusunda)

N100 işlemci yeterince güçlü, asıl darboğaz RAM miktarı. Windows 11 tek başına ~3-4 GB RAM tüketiyor; üstüne 3-4 Chrome sekmesi açınca 4 GB tamamen doluyor ve sistem takas alanına (swap/pagefile) yazıp okumaya başlıyor. Bu da donmaların ana sebebi.

Mevcut Lenovo G500 Celeron 1005M ile karşılaştırıldığında N100 ciddi bir performans artışı sunuyor. Ama bu farkı net hissedebilmek için 8 GB RAM şart; 4 GB alırsan hayal kırıklığı yaşama ihtimalin yüksek.

YouTube'un tek sekmede ~1 GB RAM tüketmesi senin sistemine özgü bir durum değil. Chrome ve Chromium tabanlı tüm tarayıcılarda bu normaldir. AdBlock gibi eklentiler de ek bellek kullandığından, kaldırınca kısmi iyileşme yaşaman gayet mantıklı. (Eğer alışabilirsen Firefox Web Tarayıcısına bir şans ver.)

Sonuç olarak: 8 GB'lık modeli al, pişman olmazsın.

Kolay gelsin.

NOT :

Madem alacağın yeni sistemi, günlük kullanımda kullanmak istiyorsun, neden Windows11-10 yükleyerek, yeni donanıma hamallık yaptırasın ki, ben senin yerinde olsaydım, bu yeni donanıma GNU/Linux ZorinOS x64 (Windows'a çok benzer GUI arayüz) yada GNU/Linux Mint MATE x64 dağıtım işletim sistemini kurar, günlük rutin işlerime bakardım.

GNU/Linux ZorinOS x64 Resmi Web Sitesi :

https://zorin.com/os/

GNU/Linux Mint Resmi Web Sitesi :

https://www.linuxmint.com/
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Windows 10 kurar Hwid lisans yapar geçerim kafam rahat olur. Sonu Windows çakması olan bir Linux'u kurmam çünkü memnun kalmadım. Windows'un kolaylığını Linux'un sürekli terminal bombardımanının hamallığı altında ezilmeye karşılık olarak yüzde 100 tercih ederim.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Karşı Savunma Hakkı {Ziyaretçi'nin Yanıltılmasının Engellenmesi}

Yorumunuzu okudum, deneyiminizi anlıyorum. Geçmişte Linux ile kötü bir deneyim yaşandıysa bu önyargı çok doğal.

Ama şunu paylaşmak isterim ki : 2026'da Linux Mint veya Zorin OS kurulumu artık Windows kurulumundan farklı değildir. USB'den boot, birkaç tıklama, masaüstü hazır. Sürücüler otomatik kuruluyor, YouTube açılıyor, tarayıcı çalışıyor. Terminal görmeden aylarca, hatta yıllarca kullanmak mümkün. O eski "terminal bombardımanı" dönemi büyük ölçüde geride kaldı/kalmıştır.

Windows tercihinize saygı duyuyorum, herkesin önceliği farklı. Sadece şunu not düşmek isterim: HWID yöntemiyle elde edinilen lisans yasal açıdan gri bir bölgede... Bugün sorunsuz çalışsa da yarın Microsoft'un sunucu tarafında yapacağı bir değişiklikle elde edilen lisans geçersiz hale gelebilir. "Kafam rahat" hissiniz maalesef garantili değildir.

Linux'u denemek isterseniz Mint veya Zorin'i sanal makineye kurarak başlayabilirsin, mevcut sisteme hiç dokunmadan. Belki eski izleniminiz değişir.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Lütfen arkadaşlar tekrar söylüyorum. "Yapay zeka çıktı mesajları paylaşmayalım"
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Yapay zeka bu kadar kişisel deneyim detayına, HWID'in yasal gri bölgesine ve Linux'un 2026 kurulum gerçekliğine kendi kendine giremez. Donanım konusunda uzman olduğumu söylemiyorum, ama işletim sistemleri ve yazılım tarafında yıllar içinde edinilmiş derin bir deneyimim var. Yapay zeka sadece kalemdir, o kalemin mürekkebi benim....

Söyleyecek sözünüz olmayınca hemen olayı "yapay zeka"'ya getirmenizden baya cidden sıkıldım.Ya basit bir kural var."Oku-geç" bu kadar...

Peki ben niye yorum yazdım?

Çünkü bugün kü sistemlere , geçmişin geçmiş deneyimi üzerinden haksızlık yapılıyor."Siz alışamadınız diye , herkes GNU/Linux sistemlerine alışamayacak diye bir kayde yok/kanun yok/kural yok....
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Mesaj gönderen burak35 »

O bilgisayar çok zayıf. Gündelik işlerde iş görebilir. ama 4 yada 8 gb ram ne kadar yeterli olur bilemiyorum.
Alabilrseniz daha üst modeller daha iyi donanımlı birşeyler almaya bakın. 4 gb gibi çok düşük bir ram için 5000 tl fiyat farkı elbette çok fazla.
Ama yapacak birşey yok. Ülkede enflasyon olarak sıkıntı var. Onada biz birşey yapamayız. Sonuçta ülkeyi bizlerden biri yönetmiyor.

Chrome gibi çöp bi tarayıcı kullanırsanız ram yetmemesi normal. Çünkü chrome çok fazla ram kullanır abana abana.
Chrome yerine yine chrome a benzeyen ama daha az ram kullanan tarayıcı reklam engelleyici kombinasyonları deneyebilirsiniz.
Mesela ben srware iron ve ublock origin öneririm. Bu ikili chrome ve adblock kadar fazla kaynak kullanmaz.
1 youtube sekmesinin 1 gb ram kullanmasıda çok normal değil. ama chrome kullanıyorsanız malesef kullanır. çünkü chrome fazla kaynak kullanır.

Son olarak o donanımlarını yazdığınız cihaz en fazla film izleme müzik dinleme yazı yazma gibi günlük işleri görür.
Bi tık üstünü yapamayabilirsiniz. bütçe arttırmaya ve daha iyi modeller almaya bakın.
birde yapabiliyorsanız windows 11 kurmayın onun yerine windows 10 kurup kullanmayı deneyin.

Yakınlarınızda fazladan bilgisayarı olan varsa temiz bir ikinci el cihazda düşünülebilir. Varmı bi araştırın. Temiz birşeyler bulursanız alın.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 09 Mar 2026, 15:12 O bilgisayar çok zayıf. Gündelik işlerde iş görebilir. ama 4 yada 8 gb ram ne kadar yeterli olur bilemiyorum.
Alabilrseniz daha üst modeller daha iyi donanımlı birşeyler almaya bakın. 4 gb gibi çok düşük bir ram için 5000 tl fiyat farkı elbette çok fazla.
Ama yapacak birşey yok. Ülkede enflasyon olarak sıkıntı var. Onada biz birşey yapamayız. Sonuçta ülkeyi bizlerden biri yönetmiyor.

Chrome gibi çöp bi tarayıcı kullanırsanız ram yetmemesi normal. Çünkü chrome çok fazla ram kullanır abana abana.
Chrome yerine yine chrome a benzeyen ama daha az ram kullanan tarayıcı reklam engelleyici kombinasyonları deneyebilirsiniz.
Mesela ben srware iron ve ublock origin öneririm. Bu ikili chrome ve adblock kadar fazla kaynak kullanmaz.
1 youtube sekmesinin 1 gb ram kullanmasıda çok normal değil. ama chrome kullanıyorsanız malesef kullanır. çünkü chrome fazla kaynak kullanır.

Son olarak o donanımlarını yazdığınız cihaz en fazla film izleme müzik dinleme yazı yazma gibi günlük işleri görür.
Bi tık üstünü yapamayabilirsiniz. bütçe arttırmaya ve daha iyi modeller almaya bakın.
birde yapabiliyorsanız windows 11 kurmayın onun yerine windows 10 kurup kullanmayı deneyin.

Yakınlarınızda fazladan bilgisayarı olan varsa temiz bir ikinci el cihazda düşünülebilir. Varmı bi araştırın. Temiz birşeyler bulursanız alın.
Haklısın ama bir yere kadar...

Sırf 4-8 arasında 5000 TL varken, ben gidip 4 GB alırsam, kendime haksızlık yapmış olurum.İmkanım varsa neden 4'e kendimi mahkum edeyim.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

TRWE_2012 yazdı: 09 Mar 2026, 15:10 Yapay zeka bu kadar kişisel deneyim detayına, HWID'in yasal gri bölgesine ve Linux'un 2026 kurulum gerçekliğine kendi kendine giremez. Donanım konusunda uzman olduğumu söylemiyorum, ama işletim sistemleri ve yazılım tarafında yıllar içinde edinilmiş derin bir deneyimim var. Yapay zeka sadece kalemdir, o kalemin mürekkebi benim....

Söyleyecek sözünüz olmayınca hemen olayı "yapay zeka"'ya getirmenizden baya cidden sıkıldım.Ya basit bir kural var."Oku-geç" bu kadar...

Peki ben niye yorum yazdım?

Çünkü bugün kü sistemlere , geçmişin geçmiş deneyimi üzerinden haksızlık yapılıyor."Siz alışamadınız diye , herkes GNU/Linux sistemlerine alışamayacak diye bir kayde yok/kanun yok/kural yok....
Ben söyleyeceğimi söyledim seni daha fazla mesaj yazarak muhatap almayacağım.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

10 15 bin tl lik cihazda en az 12 gb falan ram olması lazım ki , kurtarabilsin. Yoksa cihazda işletim sistemi kısıtlaması varsa,
Ve sadece windows 11 kurmaya izin varsa, o zamanda 8 gb ram bile yetmeyebilir. Malesef bu gerçeği söylemek zorundayım.
Win 7 zamanlarında olsak 8 gb ram illaki yeter. Ama 8.1 den sonra kaynak kullanımı windowslarda aşırı arttı.
Ençokta bundan şikayetçiyim ben. 8 gb ram 11 için yeterli değil. xml dosyası hazırlar özel kurulum yaparsan,
Yada kendine göre ntlite tan editli bir sistem yaparsan, belki anca o zaman kurtarabilir 8 gb ram. Oda baya uğraştırır tabi.
Keşke şunları konuşuyo bile olmasaydık. 10 15 bin tl de az para değil. Tabi biz hali vakti belli olan insanlar olduğumuz için öyle.
Ama zengin birine görede 10 15 bin tl çiğdem çekirdek parasıda olabilir. Malesef ülke gerçekleri böyle. :/
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 09 Mar 2026, 15:22 10 15 bin tl lik cihazda en az 12 gb falan ram olması lazım ki , kurtarabilsin. Yoksa cihazda işletim sistemi kısıtlaması varsa,
Ve sadece windows 11 kurmaya izin varsa, o zamanda 8 gb ram bile yetmeyebilir. Malesef bu gerçeği söylemek zorundayım.
Win 7 zamanlarında olsak 8 gb ram illaki yeter. Ama 8.1 den sonra kaynak kullanımı windowslarda aşırı arttı.
Ençokta bundan şikayetçiyim ben. 8 gb ram 11 için yeterli değil. xml dosyası hazırlar özel kurulum yaparsan,
Yada kendine göre ntlite tan editli bir sistem yaparsan, belki anca o zaman kurtarabilir 8 gb ram. Oda baya uğraştırır tabi.
Keşke şunları konuşuyo bile olmasaydık. 10 15 bin tl de az para değil. Tabi biz hali vakti belli olan insanlar olduğumuz için öyle.
Ama zengin birine görede 10 15 bin tl çiğdem çekirdek parasıda olabilir. Malesef ülke gerçekleri böyle. :/
Bak seni, gerçekten anlıyorum.Ben de senden farklı değilim ama , şu var....Benim eski donanımın ölmeseydi , 32500 TL'ye, giriş seviyesi notebookpc (gaming) almyacaktım.Yıllarca biriktiğimi bir anda harcamak zorunda kaldım.Çünkü ben PC'siz hele hele dizüstü'süz yapmam.Demek istediğim, istenildiğinde ve imkanlar da varsa, sonuna kadar imkanlar zorlanabilir.

10-15 bin TL makina için 8 GB'lık RAM'ın maliyetinden kaçınılmamalıdır.Anlatmak istediğim budur.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Bütçe varsa soruyu soran arkadaş daha iyisini almaya çalışsın. zira bahsettiği donanımlar kısa vadede iş görebilir.
Ama uzun vadede nereye kadar götürebilir ? bilemiyorum. Hele birde sistem kısıtlaması varsa işi çok daha zor olacak.
Bence yeni alınan bir cihazda sadece windows 11 i zorunlu kılmamalı. Ram bir tık daha fazla olması 16 olmasa bile en az 12 olmalı.
Ssd oyun oynanmayacaks 128 kurtarır gibi. Ekran kartı zaten bu fiyatlarda malesef yoktur. Birde adı sanı pek belli olmayanlardan uzak durmak lazım.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 09 Mar 2026, 15:47 Bütçe varsa soruyu soran arkadaş daha iyisini almaya çalışsın. zira bahsettiği donanımlar kısa vadede iş görebilir.
Ama uzun vadede nereye kadar götürebilir ? bilemiyorum. Hele birde sistem kısıtlaması varsa işi çok daha zor olacak.
Bence yeni alınan bir cihazda sadece windows 11 i zorunlu kılmamalı. Ram bir tık daha fazla olması 16 olmasa bile en az 12 olmalı.
Ssd oyun oynanmayacaks 128 kurtarır gibi. Ekran kartı zaten bu fiyatlarda malesef yoktur. Birde adı sanı pek belli olmayanlardan uzak durmak lazım.
Bende bunu diyorum.O sistem'e ne Windows10 gider, nede Windows11...
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

malesef alsam mı diye sorulan sistem epey bi zayıf. Keşke daha güçlü olsa.