Windows kullanıcıları, OneDrive ile etkileşim kurduktan sonra dosyalarının masaüstlerinden kaybolduğunu aniden fark ettiklerinde, sorun genellikle Microsoft'un bulut hizmetinin işletim sistemiyle nasıl entegre olduğundan kaynaklanır. Bulut tabanlı depolamaya otomatik ve neredeyse görünmez geçiş, özelliği sezgisel bulmayan ve bazı durumlarda yerel dosyalarına zarar veren kullanıcılar arasında güçlü tepkilere yol açmıştır.
Microsoft'un yerleşik bulut depolama platformu OneDrive, Windows'a derinlemesine entegre edilmiş ve şirketin bulut ekosisteminin merkezi bir parçası olarak konumlandırılmıştır . Windows güncellemeleri veya yeni kurulumlar "Yedekleme" özelliğini etkinleştirdiğinde, Masaüstü, Belgeler ve Resimler gibi tanıdık klasörlerde depolanan veriler, kullanıcılar bazen ne olduğunu fark etmeden otomatik olarak Microsoft sunucularına taşınabilir.
Bu süreç bir güvenlik önlemi olarak pazarlanırken, eleştirmenler tasarımının ve varsayılan davranışının kullanıcı özgürlüğünü kısıtlamak yerine kolaylığı artırmadığını savunuyor.

Yazar ve yorumcu Jason Pargin, internette geniş çapta yayılan bir videoda sorunu şöyle açıklıyor: "Bir noktada bilgisayarınız OneDrive'ı kullanmaya başlayacak şekilde güncellenecek ve size hiçbir şekilde anlaşılır bir uyarı veya devre dışı bırakma seçeneği sunulmayacak, sadece otomatik olarak gerçekleşecek. Bir noktada, bilgisayarınızdaki her şeyin sessizce Microsoft'un sunucularına yüklendiğini fark edeceksiniz."
Ayrıca, birçok kullanıcının OneDrive'ın önemli miktarda bant genişliği tüketmeye başlaması veya depolama alanının tükenmesi durumunda neler olup bittiğini fark ettiğini de sözlerine ekledi.
Kullanıcılar işlemi durdurmaya çalıştıklarında durum daha da kötüleşebilir. Pargin, OneDrive yedeklemesini devre dışı bırakmaya çalışan kullanıcıların şu durumla karşılaşabileceğini açıkladı: "Bilgisayarınızdaki her şey gitti. Her şey Microsoft tarafından silindi. Ve masaüstünüzde – temiz masaüstünüzde – 'Dosyalarım nerede?' yazan küçük, küstah bir simge kalacak."
Bu sorun, OneDrive'ın bulut ile kullanıcının yerel sistemi arasındaki senkronizasyonu ele alma biçiminden kaynaklanmaktadır. Yerel kopyaları açıkça geri yüklemeden veya yeniden konumlandırmadan OneDrive Yedekleme'yi devre dışı bırakmak, bazı durumlarda dosyaların her iki ortamdan da silinmesine neden olabilir.
Pargin, dosyaları yerel makineden silmeden OneDrive'dan kaldırmanın tek yolunun ayrıntılı, adım adım bir kılavuzu takip etmek olduğunu belirtti. "Bunu yapmanın sezgisel bir yolu yok," diyerek Microsoft'u gerekli kontrolleri menülerin derinliklerine kasten gizlemekle suçladı.
Bu durum, "karanlık desenler" topluluğunda sıklıkla dile getirilen endişeleri yansıtıyor ; bu terim, kullanıcıları normalde yapmayacakları eylemlere iten veya zorlayan tasarım seçimlerini tanımlıyor. Bazı kullanıcılar bu deneyimi fidye yazılımına benzetiyor: Veriler, bilerek etkinleştirmedikleri bir hizmetin arkasında "kilitli" görünüyor ve bu da bağlantıyı kesme girişimlerini cezalandırıyor.
Bu hayal kırıklıkları, Microsoft'un teknoloji yığını genelinde otomasyon ve yapay zekaya giderek daha fazla bağımlı hale gelmesinin daha geniş bir arka planında ortaya çıkıyor. Şirket yakın zamanda, dahili kodunun yaklaşık %30'unun artık büyük dil modelleri tarafından yazıldığını ve bazı projelerin tamamen yapay zeka tarafından üretilen çıktılara dayandığını açıkladı. CEO Satya Nadella, geliştiricileri bu tür içerikleri "önemsiz" olarak etiketlemeyi bırakmaya çağırırken , bu araçların verimliliği ve kod kalitesini artırdığını da savundu.
Eleştirmenlere göre, Microsoft'un hem yapay zeka destekli geliştirmede hem de ürün tasarımında şeffaf olmayan otomasyona giderek daha fazla bağımlı olması, her zaman kullanıcıların lehine olmayan bir kolaylık ve kontrol birleşimi anlamına geliyor. Şirketin Internet Explorer'dan Windows kimlik doğrulama sistemlerine kadar yazılım bileşenlerini sıkı bir şekilde birbirine bağlama konusundaki uzun geçmişi , güven algısını şekillendirmeye devam ediyor.
Verileri üzerinde tam kontrol sahibi olmak isteyen kullanıcılar için Pargin ve diğerleri, sistem düzeyinde dosya senkronizasyonundan tamamen kaçınmayı öneriyor. Bizim önerimiz, yeni bir Windows makinesi kullanmaya başladığınız anda OneDrive'ı devre dışı bırakmanızdır ; ancak daha önce de belirtildiği gibi, Microsoft bazen büyük bir işletim sistemi güncellemesinden sonra bunu inatla tekrar etkinleştirebiliyor.
Windows'un ilk kurulum süreci bile artık bir Microsoft hesabıyla oturum açmayı gerektiriyor ve bu da geleneksel, yalnızca yerel iş akışlarını neredeyse imkansız hale getiriyor. İşletim sistemi ayrıca tanıtım içerikleri, paketlenmiş uygulamalar ve bulut hizmetlerine abone olma yönünde tekrarlayan uyarılar sunmaya devam ediyor; bu özellikler Microsoft'un ekosistemini güçlendirebilir, ancak aynı zamanda kullanıcı özerkliği konusunda kalıcı soruları da gündeme getiriyor ve uzun süredir kullanan birçok kişi için dünyanın en baskın masaüstü işletim sisteminde can sıkıcı olmaktan öteye geçmiyor.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/110848-on ... ingly.html