GNU/Linux Mint 22.2 MATE (Zara) Üzerine Kısa Özet İnceleme
- Kayserilifatih
- Petabyte3

- Teşekkür etti: 720 kez
- Temhem
- Kilobyte1

- Teşekkür etti: 85 kez
Re: GNU/Linux Mint 22.2 MATE (Zara) Üzerine Kısa Özet İnceleme
TRWE_2012 yazdı: 29 Ara 2025, 21:50 GNU/Linux dağıtımları, özgür yazılım dünyasının temel yapı taşlarıdır....
Hocam rtw88 yani Windowsdaki adıyla Realtek8812Bu adaptörüm var sizce bunu kurmamı önerir misiniz?
- TRWE_2012
- Exabyte3

- Teşekkür etti: 2153 kez
Linux Mint Kullanıcı Dostu Bir Sistemdir....
Merhaba
Aşağıdaki ekran görüntüsüne bakınız...
Şimdi, az önce bir "Güncelleme Bildirimi" aldım.Ben, sistem'e "Güncellemeleri Kur" komutu verene kadar sistem ağtıl vaziyete (boş) bekleme konumunda...
Şimdi Windows11'i düşünün....
Düşündüğünüz değil mi? , o zaman aradaki farkı çoktan anlamış olmalısınız.
SONUÇ:
Güncelleme indirilip kuruldu..
Güncelleme Geçmişi :
Dikkat ederseniz terminal bile kullanmadım...
Aşağıdaki ekran görüntüsüne bakınız...

Şimdi Windows11'i düşünün....
Düşündüğünüz değil mi? , o zaman aradaki farkı çoktan anlamış olmalısınız.
SONUÇ:
Güncelleme indirilip kuruldu..
Güncelleme Geçmişi :

- TRWE_2012
- Exabyte3

- Teşekkür etti: 2153 kez
GNU/Linux Mint, PC Kullanıcısını Güncelleme İçin Asla Zorlamaz...!!!
Merhaba
Bugün sistemim de bash shell betiği yazarken (kendi halimde/çapım da eğleniyordum) bir güncelleme bildirimi aldım.Bu bir linux çekirdek donanım güncellemesi idi ama benim sistemim stabil çalışıyordu.Dedim ki ben bunu istiyorum.

Hemen yukarıdan ekran da görüntüsündeki gibi bunu kalıcı engelledim. İstediğim zaman açarım bu tip güncellemeleri dedim.
Gördüğünüz gibi GNU/Linux Mint gerçekten kullanıcı dostu bir işletim sistemidir.
Peki bu grafiksel işlemi terminalden yapamaz mıydık...Elbete yapardık...
UYGULAMA ADIMLARI :
1.Önce sorguluyoruz..
2.Sonra kalıcı olarak bu tip güncellemeleri, sistem'e kapatıyoruz.
Böylece ;
hold komutu paketi kilitler, artık apt upgrade veya GUI güncelleme yöneticisi onu güncellemez.Bu durum kalıcıdır, sistem yeniden başlasa bile paket güncellenmez.
Niye böyle yaptım ?
Sistem stabil ve yeni donanım eklemiyorum ondan dolayı bunu yoksaydım.Kısacası seni istemiyorum dedim...
3.Son adım : Kontrol...
NOT:
Eğer günün birinde kilitlediğim güncellemeyi açmak istersem terminal komut satırına
serbest bıraktırıp, komutu ile kontrol edebilirim.
SONUÇ :
Güncelleme yöneticisi yok sayıyor/görmüyor.
Bu terminal komut yöntemi ile
Linux Çekirdek, donanım sürücüleri sistem'e kapatıldı.
NVIDIA Sürücü Güncellemesi sistem'e kapatıldı.Mevcut sürücü sahipli ve kararlı çalışıyor.
Sistem, sadece yazılım paketleri için güncellemelere açık halde....
Bu sistem “performans ve kararlılık öncelikli” bir yapıda. Kernel veya sürücü güncellemeleri kapalı olduğu için ani değişikliklerden kaynaklanacak çökme riski neredeyse yok. Yazılım güncellemeleri açık olduğu için güvenlik yamaları alınabilir, bu da sistemi güvende tutar.Yani "Genel Stabilite Puanı: ~ 100 / 99"
Bugün sistemim de bash shell betiği yazarken (kendi halimde/çapım da eğleniyordum) bir güncelleme bildirimi aldım.Bu bir linux çekirdek donanım güncellemesi idi ama benim sistemim stabil çalışıyordu.Dedim ki ben bunu istiyorum.

Hemen yukarıdan ekran da görüntüsündeki gibi bunu kalıcı engelledim. İstediğim zaman açarım bu tip güncellemeleri dedim.
Gördüğünüz gibi GNU/Linux Mint gerçekten kullanıcı dostu bir işletim sistemidir.
Peki bu grafiksel işlemi terminalden yapamaz mıydık...Elbete yapardık...
UYGULAMA ADIMLARI :
1.Önce sorguluyoruz..
Kod: Tümünü seç
linuxmaster@notebook-pc:~$ sudo apt list --upgradable | grep linux-firmware
[sudo] linuxmaster için parola:
WARNING: apt does not have a stable CLI interface. Use with caution in scripts.
linux-firmware/noble-updates 20240318.git3b128b60-0ubuntu2.22 amd64 [şundan yükseltilebilir: 20240318.git3b128b60-0ubuntu2.21]
linuxmaster@notebook-pc:~$
linuxmaster@notebook-pc:~$ sudo apt-mark hold linux-firmware
linux-firmware paketi tutuluyor.
hold komutu paketi kilitler, artık apt upgrade veya GUI güncelleme yöneticisi onu güncellemez.Bu durum kalıcıdır, sistem yeniden başlasa bile paket güncellenmez.
Niye böyle yaptım ?
Sistem stabil ve yeni donanım eklemiyorum ondan dolayı bunu yoksaydım.Kısacası seni istemiyorum dedim...
3.Son adım : Kontrol...
linuxmaster@notebook-pc:~$ apt-mark showhold
linux-firmware
Eğer günün birinde kilitlediğim güncellemeyi açmak istersem terminal komut satırına
sudo apt-mark unhold linux-firmwareKod: Tümünü seç
apt-mark showholdSONUÇ :

Bu terminal komut yöntemi ile
Linux Çekirdek, donanım sürücüleri sistem'e kapatıldı.
NVIDIA Sürücü Güncellemesi sistem'e kapatıldı.Mevcut sürücü sahipli ve kararlı çalışıyor.
Sistem, sadece yazılım paketleri için güncellemelere açık halde....
Bu sistem “performans ve kararlılık öncelikli” bir yapıda. Kernel veya sürücü güncellemeleri kapalı olduğu için ani değişikliklerden kaynaklanacak çökme riski neredeyse yok. Yazılım güncellemeleri açık olduğu için güvenlik yamaları alınabilir, bu da sistemi güvende tutar.Yani "Genel Stabilite Puanı: ~ 100 / 99"