Microsoft, yazılım korsanları tarafından Windows ve Office'i yasal bir lisans olmadan çalıştırmak için yaygın olarak kullanılan bir etkinleştirme açığını kapattı. Etkinleştirme aracının arkasındaki grup, Kasım 2025 Salı Yaması güncellemesinin ardından yöntemin artık işe yaramadığını doğruladı.
KMS38 aktivatörü olarak bilinen bu açık kaynaklı araç, Massgrave adlı bir grup tarafından geliştirilmiştir (MSAS, Microsoft Etkinleştirme Komut Dosyaları anlamına gelir). Windows ve Office'i ücretsiz etkinleştirmenin en kolay ve en güvenli yollarından biri olarak kabul edilen bu araç, kullanıcıların tıpkı yasal lisanslı herhangi bir kopya gibi tüm resmi güncellemeleri yüklemelerine olanak tanıyordu.
Ancak son güncellemenin ardından, araçla etkinleştirilen bilgisayarlar artık etkinleştirme özelliğini kaybediyor ve kullanıcılar artık Microsoft veya yetkili satıcılarından yasal bir lisans satın almaları yönünde uyarı mesajları görüyor. Yasal Windows 11 lisansları internette 10 ABD doları gibi düşük bir fiyata bulunabilirken, Office 2021 Pro yaklaşık 39 ABD dolarına satılıyor .
KMS38, yıllardır yazılım forumlarında, korsanlık sitelerinde ve GitHub sunucularında dolaşarak hem teknoloji meraklısı kullanıcılardan hem de yeni başlayanlardan oluşan geniş bir topluluğun ilgisini çekti. İlginçtir ki, indirme işlemi aslında Microsoft'a ait iki platformda barındırılıyor: Azure DevOps ve GitHub. Massgrave geliştiricileri ayrıca kendi barındırdıkları bir Git deposu ve adım adım etkinleştirme kılavuzları sunan bir web sitesi de bulunduruyor.

Bazıları KMS38 aktivasyon yönteminin engellenmesinin kullanıcıları kötü amaçlı yazılımlardan korumaya yönelik bir adım olduğunu savunurken, diğerleri KMS38'in herkesin kötü amaçlı kod açısından inceleyebileceği açık kaynaklı bir araç olduğunu iddia ediyor. ZDNet de dahil olmak üzere birçok saygın teknoloji kuruluşu, aktivasyon yöntemini test etti ve reklamı yapıldığı gibi çalıştığını bildirdi.
Massgrave'in son değişiklik günlüğünde, Microsoft'un engellemesinin ardından ana KMS etkinleştirme seçeneğinin araçtan kaldırıldığı belirtiliyor. Geliştiriciler, kullanıcıları hâlâ beklendiği gibi çalışan HWID (Donanım Kimliği) veya TSforge etkinleştirme yöntemlerine geçmeye teşvik ediyor. Ayrıca, gelecekte engellemeyi aşabileceklerini umduklarını da belirtiyorlar.
Resmi olmayan etkinleştirme yöntemlerine yönelik bu kısıtlama, Microsoft'un Windows 11 kurulum sürecini Microsoft hesabı olmadan işletim sistemi kurulumu için bilinen tüm yöntemleri engelleyerek sıkılaştırmasından sadece birkaç hafta sonra geldi. Güncelleme artık Windows 11'i yerel hesap kullanarak çevrimdışı yüklemeyi imkansız hale getiriyor.
Windows ve Office korsanlığı uzun zamandır Microsoft için büyük bir sorun teşkil ediyor, ancak şirket geçmişte bu konuda nispeten rahat bir tavır sergilemişti. Bill Gates, korsanlığın Windows'un benimsenmesini hızlandırdığını ve baskın masaüstü işletim sistemi statüsünü pekiştirdiğini bir zamanlar itiraf etmişti. Ancak Microsoft'un son eylemleri, Redmond'un korsanlığa karşı eskiden hoşgörülü olan tutumundan nihayet uzaklaştığını gösteriyor.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/110262-pi ... rking.html